Zahvalnica za doprinos u oblasti prava na informisanje za Glas Šumadije

Društvo

Na protestnom skupu „Za naša prava“ povodom Dana ljudskih prava rečeno je da u Srbiji danas nema razloga za slavlje jer je ljudska prava krše u svim oblastima života.

Na početku skupa dodeljena je povelja za „Dobar primer novog optimizma“ Jeleni Obućini, a Kuća ljudskih prava dodelila je nagradu novinarki Danasa Snežani Čongradin.

Izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović podsetila je okupljene da se navršava 25 godina od protesta koji su krenuli 1996. godine zbog izborne krađe.

  • Mi smo odlučili da zbog situacije u zemlji nemamo šta da slavimo. Mi danas imamo kršenje ljudskih prava u svakoj oblasti života. Hoćemo danas da podržimo sve ove ljude koji u poslednjih dve nedelje izlaze na ulice i bore se za vodu, vazduh i zemlju, rekla je Stojanović.

Ona je pozvala državu da u svim oblastima života prestane da krši prava – prava u oblasti zaštite sredine, zaštite medija i novinara, prava radnika i radnica, da prestane da brani murale, da zaštiti zdravlje ljudi, žene i vladanivu prava, da prestanu bezakonje, korupcija i organizovani kriminal.

  • Hvala novinarima iz lokalnih medija koji su uspeli da se dostojanstveno bore za istinito informisanje svih građana i građanki Srbije. Hvala im što uprkos napadima ostaju verni svojoj profesiji i svima nama, istakao je Željko Bodrožić.

Glas Šumadije je dobio zahvalnicu za doprinos u oblasti prava na informisanje. Borbu za slobodu govora i informisanja Gradjanske Inicijative prepoznale su kao važan doprinos zalaganju da se u Srbiji živi dostojanstvenije i da poštovanje ljudskih prava postane stvarnost.

Među dobitnicima zahvalnice iz Kragujevca su udruženje Res publika, Radio Zlatosusti i agencija iz Glave.

Aktivistkinja Mia Bjelogrlić se takođe obratila prisutnima i istakla da žene u Srbiji nikada neće biti potpuno slobodne dok, kako kaže, o njihovoj slobodi odlučuju drugi.

„Svi znamo ko donosi odluke u ovom društvu – muškarci. U kući, na poslu, u partiji, državi. Zbog toga se za našu slobodu moramo boriti. Borba mora biti neprestana i u njoj moraju učestvovati svi – i muškarci i žene“.

Mia se zahvalaila svim ženama koje su ličnom borbom napravile veliki korak i odlučile da se bore.

  • Hvala Mileni Radulović, Ivi Ilinčić, Danijeli Štajnfeld, Mariji Lukić, hrabrim petničarkama i svim drugim devojkama koje su skupile hrabrost da stanu na crtu svim mizoginim strukturama u ovom društvu, naglasila je ona i poručila svim ženama da nisu same i zaboravljene.

„Kada sam saznao sam da je Suzana Vasiljević izabrana za savet FDU, ja sam dao ostavku na sve svoje fuknkcije u svim telima fakulteta. To je moj individualni gest koji sam napravio, jer ne žellim da živim u nenormalnoj državi, u nenormalnom sistemu“, rekao je na protestnom skupu reditelj Janko Baljak.

Protesti skup su obeležili i zvuci bubnjeva Dragoljuba Đuričića koji su bili neizostavni deo protesta pre 25 godina.

Petrović: Hvala Guti što je organizivao ovaj skup i što se ovodišnja nagrada zove po Dušanu Mitroviću

Povodom uručenja nagrade koja od ove godine nosi naziv nedavno preminulog direktora i osnovača Danasa Dušana Mitrovića, glavni i odgovorni urednik Dragoljub Petrović je naglasio koliko mu je drago što je prva dobitnica Jelena Obućina.

„Hvala Guti što je organizivao ovaj skup i što se ovodišnja nagrada zove po Dušanu Mitroviću koji je do poslednjeg dana radio i održavao Danas. On je bio pravi primer tog novog optimizma. Drago mi je što je Jelena Obućina ovogodišnji pobednik nagrade jer je ona nešto najbolje što nam se u poslednje dve godine dogodilo u novinarstvu“, izjavio je Dragoljub Petrović.

Izvor: Danas
Fotografija: Gordana Jocić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.