Zajedno za Kragujevac: Beskrajne rekonstrukcije o trošku građana

Komentar Politika

Povodom rekonstrukcije gradske tržnice, saopštenjem, oglasio se pokret Zajedno za Kragujevac, koje prenosimo bez izmena:

Posle tri godine rekonstrukcije centralne gradske tržnice i uloženih preko dva i po miliona evra – opet sve ispočetka.

Urađen je urbanistički projekat za lokaciju Gradske tržnice i on je na javnom uvidu do 14. jula. Da nije zastrašujuće – bilo bi komično. Vlast je napravila metalnu nadstrešnicu, razorila glavni objekat pijace, napravila podzemnu garažu sa dva betonska ,,sarkofaga,, i onda ponovo urbanizam.

Plan najnižeg ranga koji mora da bude usaglašen sa GUP-om (ovde to nije slučaj posto GUP jasno precizira da je ovo objekat kulture sa pratećim sadržajima) koji ima jedini cilj da da pokrije investiranje u metalnu nadstrešnicu i prenamenu garaže u poslovni prostor. Ponovo nenormalna i nezakonita odluka.

Zaboravlja  se kolaps u parkiranju dok je pijaca radila, nemogućnost dostave robe, zaposednutost parka i okolnih ulica poput Crvenog Barjačeta, Dečanske, Vuka Karadžića, preprodavce polovne robe… Zaboravlja se na probleme sa prodajom sadnica, švercovanom robom od cigareta do donjeg veša.

Sada se nudi novo rešenje koje će dodatno uvesti ovaj prostor u totalni kolaps bez mogućnosti da bilo ko zavede red na ovom prostoru, a najmanje će to moći radnici pijace jer za to jednostavno oni i nemaju ovlašćenja. Poslovni prostor u neuslovnom i nenamenskom objektu koji je rađen kao podzemna garaža sa specificnom visinom, sa ugrađenim sprinkler sistemom (dojava požara i prskalice ) sa jednom ulazno izlaznom rampom sav u armiranom beton. Sve to će morati da se ruši kao i deo izgrađenog objekta.

Novo ulaganje u nenamenski objekat a potom opšti kolaps. Jedna od najtragičnijih stvari je i ta što je obrađivač projekta Urbanizam, ista kuća koja je i projektovala postojeće rešenje tj. metalnu nadstrešnicu i podzemnu garažu i koja obrazlaže Urbanistički projekat kao da je u pitanju nekakvo zatečeno stanje iz pitaj boga kog vremena koja nije uspela da pogodi nijednu visinsku niveletu na objektu garaže, koja je projektovala ulazno izlaznu rampu preko fekalnog kolektora, stoga ona nikada nije ni završena, koja nije bila u stanju da odradi projekat obezbeđenja starog objekta pijace već se deo istog srušio i da ne nabrajamo dalje, jer šteta naneta gradu je enormna a najtragičnije je što slede nova ulaganja.

Zato pokret Zajedno za Kragujevac insistira na utvrđivanju krivične i materijalne odgovornosti svih aktera na ovom nazovi ,,projektu“. Skrećemo vam pažnju da ni jedan nazovi „urbanizam“ neće uspeti da abolira sve one koji su o trošku građana totalno devlastirali objekat i prostor od izuzetne kulturno istorijske celine za grad Kragujevac.

Tagovi:

2 komentara

  1. Neće biti da je odgovoran „urbanizam“. Ne mož firma da odgovara ! Nego lepo napišite ime i prezime ! Dragan Dunčić direktor urbanizma proterani kadar SNS iz NS kojeg je doveo Radomir Nikolić da mu namesti poslove za izvodjače pre odlaska sa funkcije. Ako neko treba da odgovara to je taj Dunčić, pa izvolite zajebničari ako ste tolko za narod, podnesite krivičnu protiv tog bivšeg dir urbanizma ! On je taj koji je proganjao inženjere u urbanizmu da rade i protiv plana ! I on je na kraju i overio taj projekat za nadstrršnice i dogradnju pordruma garaže za Tržnicu ! Urbanistički projekat tada nije uradjen a morao je da bude i sve dozvole do sada su ništavne. Znači i Uprava za urbanizam ih je pratila i izdavala falš lokacijske uslove ! Isti taj Dunčić je overio garažu kod Srca, koja nema Studiju uticaja na životnu sredinu a stanovi su na 5m od garaže. Opet taj isti je overio i plan da se autobuska preseli kod jezera iako je u GUP tamo gde je sad Vaker Nojson sa falš dozvolom! Jer je tamo preko puta DATA CENTRA i dalje po važećem GUP planirana Autobuska stanica. Pa lepo presavite tabak , objavite javno da ste podneli prijavu ili prestanite da uznemiravate narod i lupate u šerpe a da se ne čuje. A taj ako oće da se izvuče, neka kaže sudiji ko mu je tražio da sve to namesta i eto nas u Evropi čas ! Jer od napada na urbanizam niko nema ništa, jer urbanizam ne mož da odgovara, a ovlašćeno lice može ! Al samo ako ste prava opozicija ! Onda glasa cela moja porodica za Vas ! Samo Vas pratimo !

  2. Šta se vadite na tog Dunčića pa on je vaš bio direktor, vašeg JP Urbanizam KG.Sada su vaši radnici v.d. pa se kolotečina nastavlja, dakle slušate gradonačelnika, kao što ste i njegovog kuma predhodnoa oni se razumeju u urbanizan i razvoj grada kao Marica u…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.