Zajedno za Kragujevac: Kad je neko „operisan“ od duha urbanog Kragujevca

Grad Politika
  • Sve se može ako ste „operisani“ od bilo kakve odgovornosti i vizije urbanog grada, dovoljno je da se zaklinjete kako  volite ovaj grad. Kao da svi Kragujevčani ne vole svoj grad pa i sadašnji gradonačelnik Dašić, to niko normalan ne dovodi u pitanje, ali ovako raspolagati i sa ovo malo investicija iz gradskog budžeta to samo može onaj koji je apsolutno operisan od duha urbanog Kragujevca“, piše u saopštenju organizacija Zajedno za Kragujevac, čije saopštenje prenosimo bez izmena.

Upozoravali smo i predlagali još dok je građena palata pravde , da ce centar grada vrlo brzo biti devlastiran po iseljenju suda,te da je nepohodno rekonstruisati istu i u nju smestiti Filum kako bi se trajno resio smestaj ove visokoskolske ustanove u reprezentativnom objektu , a mladi studenti vratili život centru, koncerti,izložbe,hepeninzi na otvorenom ,kafići,restorani sve bi se preporodilio pred energijom mladosti.

A šta smo dobili preuređenjem trga Radomir Putnik samo ispred zgrade suda?

Dobili smo zatvaranje kompletnog saobraćaja, gubitak preko 60 parking mesta, budući saobraćajni kolaps za stanare okolnih zgrada I solitera, enermonu emisiju izduvnih gasova, dodatno zagušenje saobraćaja u Ulici Nikole Pašića I ono što je najgore – pešački trg bez ikakvih sadržaja, koji ništa ne spaja, nigde ne vodi, jednostavno zamišljenu oazu u saobraćajno blokiranom centru gde bi boravak na trgu iziskivao posedovanje gas maski od preterane emisije gasova.

Podzemni pešački prolaz između suda I Instituta za javno zdravlje samo će delimično ubrzati saobraćaj I neće otkloniti izvesnu štetu jer će sav saobraćaj autobuski I automobilski biti kanalisan u ul.Nikole Pašića koji nema kapacitet I za taksi stajalište ,autobuska stajališta,rubno parkiranje na trotoaru,saobraćaj će stalno biti u prekidu I zastoju ,tim više što će I stanari okolnih zgrada ,posetioci centra biti u stalnom kruženju da bi uopšte našli mesto za parkiranje.

“Gospodo” iz vlasti ne može se pitanje uređivanja centra grada rešavati sitnim ,provincijalnim uređenjem mikro lokacija za velike pare ,bez sagledavanja posledica.Neophodno je prekinuti realizaciju nazovi projekta i posvetiti se strateškom planiranju i uređenju centra grada i to pre svega izgradnji centralne podzemne garaže sa minimalno 800 mesta za parkiranje ,na čitavom prostoru od nekadašnje robne kuće Beograd do pešačke zone u okviru kog projekta je i uređenje trga Radomir Putnik .

Bez izgradnje podzemne garaže NEMA revitalizacije centralnog gradskog jezgra ni normalnog života za sve naše sugrađane koji stanuju u centru,a samim tim ni za biznis, pa ko će da otvara objekte ako je onemogućen pristup bilo kojoj lokaciji.

Zato makar isposlujte da Filum bude smešten u zgradu napuštenog suda ,pa VI ste vlast na svim nivoima,to bi bio dobar početak revitalizacije najužeg centralnog gradskog jezgra.To bi bio početak normalnog planiranja potreba građana Kragujevca.

Tagovi:

2 komentara

  1. Vidi se da je Neđa Vasiljević pristupio Džiginoj organizaciji. Ova priča o podzemnoj garaži je njegova ideja i treba reći da je dobra. To je jedini način da se spreči saobraćajni kolaps u centru. Međutim to naprednjaci neće realizovati jer oni namerno rade kontra od onog što je normalno i potrebno gradu, posebno ako se radi o pametnim projektima njihovih političkih protivnika. Nema tu ničeg čudnog ako uzmemo u obzir kakvi likovi sada vode grad i koliko su „stručni“ i „sposobni“. Pa samo treba pogledati kakav je haos napravljen sa zgradom Tržnice i sve će biti jasno. Ova sadašnja naprednjačka ekipa je izuzetno štetočinski nastrojena.

  2. Ne radi se o tome ko je od čega operisan!?!?! Nego ko i kako zna da uredjuje i vodi grad. Ako je rupa od pola metra da razbiješ kola na raskrsnici kod Crkve u centru kod Abraševića! Ako autobusi idu Daničićevom koja je jedva i za automobilie,! Ako oće da prave sankanje na gumama na Jezeru bubanj za decu, kako su danas objavili, a u reportaži na RTK pit bulovi bez zaštitne maske kako se kolju u pozadini! I sve to dok u Srbiji ide vest da su napali decu, još mu dodje kao da ih podržavaju! A mi gradjani plaćamo komunalnu policiju da kontroliše bezbednost u parkovima ! Ako nema nijedna kamera ni na jednoj raskrnici u centru i niko od bahatih vozača ne pušta pešake na prelazima, nego ih još ugrožava ! Ako kod Paligorića ne vidiš gde ćeš da skreneš od automobila, jer su parkirani na ulici ko u nekom selu, ispred Pink ćevapa i Paligorić kafane i koje niko ne sklanja od kad je SNS došao na vlast ! E onda glasam za ZZK ! Al samo kad sve ove teme pokrenu ! Park kod Suda za sve ovo mu dodje ko manji problem !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.