Zajedno za Kragujevac: Mnogo novca, korist nikakva

Grad Politika

Načinom na koji obavlja rekonstrukciju centralne gradske pijace akteulna vlast je u potpunosti obesmislila koncept Miloševog venca kao kulturno-istorijske celine u starom jezgru Kragujevca, ocenjuju u Pokretu Zajedno za Kragujevac.

U toj političkoj organizaciji smatraju da je i sam objekat pijace, zaštićeni spomenik kulture, „nepovratno devastiran izgradnjom betonskih ulaza u podzemnu garažu, kao i postavljanjem metalnih nadstrešnica za tezge“:

 • Uz to, ne postoji nikakva ekonomska opravdanst za ovakav vid ulaganja. Naime, zgrada pijace ne može adekvatno da odgovori potrebama grada, lokali koji se nalaze unutra nisu funkcionalni, pa čitavo ulaganje neće moći da se isplati ni u narednih deset godina, kažu u Zajedno za Kragujevac, uz ocenu da i „čak i takav projekat aktuelna gradska vlast ne uspeva da okonča“.
 • Planovi su, sudeći po realizaciji menjani u hodu, radilo se stihijski, bez jasne vizije i koncepta, da ne pominjemo urušavanje fasade tržnice, čime je objekat trajno izgubio na autentičnosti. Takvim pristupom ne čudi i da je rok za završetak radova, decembar prošle godine, već značajno probijen, a kraj se ni ne nazire.
 • Ni opravdanje da se izgradnjom garaže rešava problem stacionarnog saobraćaja u ovom delu grada ne stoji. Naime, izgradnja takvog objekta bi možda i imala svrhu da se prethodno pristupilo ozbiljnoj analizi potreba kao i stanja infrastrukture na tom potezu. S obzirom da je sve to izostalo, uvereni smo da će saobraćajni problemi ostati. Gužve oko Amidžinog konaka i Prve kragujevačke gimnazije, u ulicama Crvenog barjaka i Dečanskoj biće svakodnevne, dinamički saobraćaj biće pojačan, pa razumljivo, garaža tu ništa ne rešava, kažu u Zajedno za Kragujevac.

Tagovi:

6 komentara

 1. Da se struka pita, pijaca bi bila na nekoj drugoj lokaciji. Nažalost, u SNS-u to nije uobičajeno.
  Možda su odlučivale falš diplome, pa nije ni čudo što je ovako.

 2. Sve što se loše dešava u gradu je samo posledica lošeg upravljanja. Na žalost to se sve vidi i ne može se sakriti, ko ovaj katastrofalni bunker koji nam je zaklonio pijacu ! Dašić svesno krši Zakon o javnim preduzećima i sve ovo i dešava jer su mu kadrovi nestručni ! Koliko su bahati u direktnom kršenju Zakona, najbolji primer je direktor JKP Šumadija http://www.jkpsumadija.rs/component/sppagebuilder/664-nemanja-dimitrijevic.html ne ispunjava uslove iz člana 25 Zakona o javnim preduzećima stav 4 , jer nema 3 godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa poslovima javnog preduzeća gde je direktor. On kao bankar (kako mu stoji u biografiji) može da bude iskusan samo sa hipotekama, a kod Tržnice je i to slučaj ili ipak nije slučajno ? Svaki direktor koji ne ispunjava uslove mora biti smenjen ! Njegova biografija je javna i ceo grad vidi da Dašić krši Zakon ! A na sajtu JP Urbanizam je posle dva meseca od smene još uvek biografija smenjenog direktora http://www.urbanizam.co.rs/direktor.html Nova direktorka kako stvari stoje ima falš diplomu, čim ne sme javno da objavi biografiju ! Naravno nema te objave, jer je u toku akcija provera diploma! Za sada ih sve štiti Gradonačelnik preko koleginice Sanje koja ne kontroliše diplome direktora ! ZAJEDNO ZA KRAGUJEVAC treba da počisti ove falširane i postavi stručne ljude !

  1. …i taj g-din sto ste naveli ali jos sporniji je ‘Душан Обрадовић’ koji je samo ‘Дипломирани политиколог’

   Decko se bavi analitikom a radno iskustvo nula!

   Zvanicna biografija
   http://www.jkpsumadija.rs/component/sppagebuilder/703-.html

   Ocigledno da je ovo sto radi u JP iz hobija 🙂

   O JSP Kragujevac (siva eminencija) i JKP Vodovod i da ne pominjem.

   Dakle suma sumaru evidentno je politikanstvo i nestrucnost – osnovni primer da ne kazem pocetni nivo.

   Za sve ove smo krivi mi gradjani i niko vise jer smo dopustili da ovi budu to sto jesu danas!

  2. Milice, ili kako se već zoveš, nije ni važno, na sajtu piše da je vd direktor JP “Urbanizam“, diplomirani inženjer arhitekture!!! Drugo, nemoj da misliš da njena dokumentacija nije proverena i to od dana kada se prijavila na Biro, do zasnivanja radnog odnosa još 2000.godine, u tadašnju “Direkciju za urbanizam“, a sad JP “Urbanizam“ i na kraju do imenovanja na mesto vd direktora! Treće, gde piše da mora biti objavljena biografija na kojekakvim sajtovima. Četvrto, nije nikom smetalo što smenjeni direktor Dunčić, nepoznat u našem gradu, poseduje zvanje magistra, koje je stekao na nepriznatom Univerzitetu E.C.P.D. Peto, predlažem da podneseš prijavu protiv vd direktorke JP “Urbanizam“, zbog “falš diplome“, kao i protiv gradonačelnika i članova Gradskog veća, koji je “štite“, ali i da budeš spremna na to da uputiš reči izvinjenja, (kada vidiš njenu diplomu državnog Univerziteta, iz 1999.godine), kao i za uvredu (nju niko nije, niti ima potrebe da je štiti), kao i za očigledno iskazanu netpeljivost, mržnju, sujetu, zlobu i zavist. I ne brini, ona nije Dobi i Marković i ne naseda na provokacije, a sve to znam, jer radimo zajedno punih 21 godinu. Što se tiče ostalih direktora, načelnika i drugih, podržavam provere verodostojnosti diploma, kao i procesuiranje svih onih koji su zloupotrebljavali, falsifikovali, ili na neki drugi način stekli “kvazi“ diplome.

 3. Mora biti predvidjen kvalitet izvedenih radova sa rokovima izgradnje.Kljucni problem nase zemlje i grada je nekvalitetno izvodjenje radova i javasluk koji prati izgradnju.Svedoci smo da debelo placeni projekti posle izvedenih radova ne zadovoljavaju sa kvalitetom(ako izdrzi dve godine garancije ma super).Nadzori koji konrolišu rad moraju se mnogo bolje organizovati.Inspekcijski nadzor bukvalno loše radi, za to su odgovorne i vlasti koje su zabranjivale zapošljavanje i otpuštale zaposlene u drzavnim inspekcijskim organima(slabiš drzavne organe pomažeš raznim tajkunima ).Mnogima je u interesu da nadzor i ne postoji kako bi radili šta im padne na pamet,recimo umesto na deponiju čistoće odvoze gradjevinski šut i iskop gde im odgovara i vrše uštedu par hiljada dinara a prave milionske štete za Grad i region.

 4. Занимљива је ова фотографија коју сте ставили као илустрацију чланка. На њој се види обезглављени постамент за бисту Трише Кацлеровића, оснивача Српске социјалдемократске странке и једног од првака радничког покрета почетком 20. века. Биста је нестала у налету вандализма који је погодио град док је на власти била ЗЗШ и Верољуб Стевановић, заједно са бистама Вука Караџића, Светозара Марковића, бистама из алеје Народних хероја – Великог парка, бистама у кругу ВТЗ и многим другима. У исто време, градом су ницали мегаломански и кич споменици који су пре свега служили за прање пара као што је тзв. Ђурђевдански крст од бетона и популарна лизалица код робне куће Београд, а који су коштали стотина хиљада евра грађане Крагујевца. Ниједан уметнички домет није реализован у Спомен-парку у том периоду, а Тржница са целом околином је представљала највеће ругло града.
  Овај бетонски неукус који је никао не желим да коментаришем, и да постоји правна држава, неко би за то морао да одговара, али молим вас немојте ви из ЗЗШ некоме да делите лекције о култури и културном наслеђу, јер сте имали својих 5 минута, и показали сте ко сте и шта сте. А грађани су то препознали на изборима и ту сте, где сте – нигде – где и заслужујете да будете.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.