Zajedno za Kragujevac: Ni lokacije, ni autobuske stanice, ni čistog vazduha…

Grad Politika

Pokret Zajedno za Kragujevac analizira trenutno privredno-investicionu klimu u Kragujevcu. Saopštenje prenosimo integralno:

Polaganje kamena temeljca za fabriku građevinskih mašina Wacker-Neuson, na površini od 10 hektara, u okviru komercijalne zone Servis ll, na uglu ulica Save Kovačevica i Petrovačke magistrale, iza komleksa gradskog sajmišta, preko puta zgrade državnog Data centra u potpunosti otkriva svu štetočinsko -bezobzirnu strukturu vlasti naprednjaka u Kragujevcu.

Naime lokacija koja je prodata urbanistički je bila predviđena za izgradnju nove autobuske stanice. Istina je da je prodaja obavljena za vreme genijalnog sina Tomislava Nikolića – Radomira Nikolića, koji je usput kupio i razvalinu od Zastavinog Prometa i servisa za skoro 4 miliona evra pored jezera Bubanj za, kako je tvrdio, novu autobusku stanicu. Ideja nikada nije realizivana jer ista sa stanovišta ekologije, saobraćaja investiciono ne ispunjava nijedan uslov, Važno je bilo da se pomogne prijateljima i nikom ništa.

Ne sporeći potrebu i značaj da Nemačka kompanija Wacker-Neuson gradi svoje pogone u Kragujevcu (već deset godina pregovaraju sa gradom), osporavamo činjenicu da se fabrika koja proizvodi teške građevinske mašine gradi na lokaciji koja se nalazi maltene u centru grada, na 500 metara od univerzitetskog kompleksa, palate pravde, neposredno uz kompleks Strnih žita koji je po GUP-u predviđen za zonu visoke gustine stambene izgradnje na lokaciji predviđenoj za novu autobusku stanicu.

Izgradnjom fabrike ovakve delatnosti čitav komleks je urbano ekološki devastiran, biće naneta nepopravljiva šteta daljem razvoju grada. Mesto ovakvim fabikama je u industrijsko radnim zonama ali to je za vlast naprednjaka gubljenje vremena. Naime, za osam godina vlasti u Kragujevcu oni nisu izgradili ni jedan metar kvadratni radne, industrijske zone, ali su zato isprodavali sve lokacije koje su bile u potpunosti opremljene pre njihovog dolaska na vlast, gotovo u bescenje svojim prijateljima i saradnicima. Grad je kao i u ovoj prilici bio na apsolutnoj šteti.

Grad koji vapi za investicijama nema više u svom posedu lokacije za razvoj industrije, ali to ovu vlast ne brine: Oni potencijalne investitore vode u privatnu industrijsku zonu Mind park u Lužnicama, umesto da aktiviraju radnu zonu Korman koja je u dobrom delu imovinski u vlasništvu države i koja je pokrivena urbanistički, ali i po obodu komletnom infrastrukturom, gas, voda, struja, železnica, auto-put.

Mesto fabrikama poput Wacker-Neuson je upravo u ovakvim radno industrijskim zonama, otuda je izvesno da svaki dan sa naprednjacima na vlasti znači dodatni haos poput ove lakrdije. Imate u vlasništvu odvojenu lokaciju od 10 hektara za izgradnju nove autobuske stanice koja ispunjava sve uslove i koja dodatno razvija novi kompleks grada pored sajma, data centra, univrziteta, palate pravde, a onda vi to prodate u bescenje, podignete kredit od skoro četiri miliona evra da bi kupili razvalinu od desetak hiljada kvadrata koju morate da srušite i da isplaćujete preostale vlasnike parcela, ako stvarno hocete da pravite autobusku stanicu.

Za to takođe uzmete dodatno okvirni kredit od pet miliona evra i onda neko konstatuje da ova lokacija ne ispunjava ni jedan uslov saobraćajni, a da je ekološki katasrofa za jezero Bubanj i na kraju obradovali ste mnoge prijatelje, ali ste Kragujevac zacrneli, više nema ni lokaciju, ni pare  nema gde da gradi autobusku stanicu ima samo rvoljinu od zgrade zastavinog Prometa i servisa u koji smestite mučenike iz vodovoda.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.