Zajedno za Kragujevac: Nikolićev i Dašićev koncept razvoja grada doživeo kolaps

Komentar Politika

O razvoju Kragujevca, ali i tome gde su sve pogrešili bivši gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i sadašnji Nikola Dašić, piše tim Zajedno za Kragujevac. Komentar prenosimo u celosti:

Definitivno je svima jasno u Kragujevcu da je koncept prethodnog gradonačelnika Radomira Nikolića  (u međuvremenu nestao sa javne scene) a koji nastavlja i sadašnji Dašic, o stabilizaciji javnih finansija grada formiranjem jednog komunalnog preduzeća umesto pet, bespomučnog uzimanja kredita što grad, što JKP Šumadija, preuzimanjem u vlasništvo  svih sportskih klubova bivšeg SD Radnički sa subvencijama od gotovo  milijardu dinara – u potpunosti doživeo kolaps.

Rezutati su poražavajući, novca za kapitalne investicije grada jednostavno nema, niti će ih biti u ovoj, niti u narednim godinama. Jedina gradska investicija koja je okončana je javna garaža. Ona je konceptualni promašaj i u ovom trenutku ne može da pokrije ni troškove kredita. Ostale, poput rekonstrukcije gradske Tržnice, su bunar  bez dna sa kojimm ova vlast ne zna sta će a još manje kako i na koji način da ih okonča i stavi u funkciju.

O isplativosti iste nema ni govora. A šta tek reći o Zastavinom servisu na jezeru Bubanj ili o samom jezeru gde su potrošeni milioni za parterno ureenje a da prethodno samo jezero nije očisćeno od mulja. Od ostalih nazovi investicija stoje samo table, tipa rekonstrukcije trga Radomir Putnik, rekonstrukcije platoa otvorenih bazena, ko se više seća najava na svakom ćosku kružnih tokova poput kružnog toka Medicinska škola, Trga Mala Vaga ili ,,kapitalnih bulevara,,. Od svega su ostali samo izmenjeni urbanistički planovi, koji su za funkciju imali da omoguće podobnim investitorima enormne kapacitete za gradnju. Nisu isti kapaciteti za gradnju  u naseljskim ulicama, gradskim ulicama i bulevarima, na desetine plaćenih projekata koji su mahom neupotrebljivi poput gradske dvorane Šumadija .

Kada nema realizacije predizbornih investicija sa nivoa republike poput Kliničkog centra, Severne obilaznice, novog stadiona, 360 kilometara kanalizacije, onda lokalna vlast ,,glumi,, pa zamenu parternog mobilijara predstavlja kao investiciju od nekoliko miliona dinara, poput radova na jezeru u Šumaricama.

Ali  ono što svakom Kragujevčaninu bode oči je pokušaj da se proširivanjem zona sa naplatom parkiranja uredi stacionarni saobracaj.

Nažalost ova mera ima smisla što se građana tiče isključivo samo ako je u potpunosti ispraćena sa pozicije grada i to u delu mogućih kapaciteta za gradnju novih objekata, obaveza investitora da obezbede parking mesta na svakoj lokaciji, investicija grada u infrastrukturu – nove saobraćajnice, parking prostor, zaključno sa izgradnjom spratnih ili podzemnih garaza.

Kapitalan primer je svakako prostor oko lokacije Palate pravde koji je vec sada u haosu a kome preti potpuni kolaps završetkom stambenog komleksa Novi Bubanj, lokacije Tesla sa preko 36.000 kvadrata bruto stambeno poslovnog prostora. Na ovakvo stanje ne može biti samo odgovor zoniranje, već izgradnja druge trake ulice Gušićeve koia bi spojila i rasteretila saobraćaj od raskrsnice Palate pravde do trga Mala Vaga.

Izgradnja zatvorenih parkirališta, podzemnih ili nadzemnih garaža, druga traka Šukine ulice, ali za tako nešto je neophodna vlast koja zna da predvidi probleme i da nalazi rešenja a nikako  vlast koja sama pravi haos, prodajući gradske lokacije u bescenje, vlast koja podobnima daje enormne kapacitete za gradnju, koja ne ulaže ni dinara u infrastrukturu ako ne uzme kredit, a i kada realizuje kredit to radi na sasvim pogrešan nacin.

Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

7 komentara

 1. Kako je doživeo kolaps kad koncept nisu ni imali!? To su samo dvojica šarlatana koji su zahvaljući Vučiću došli na mesto gradonačelnika, a da pojma nisu imali o gradskim problemima i načinima njihovog rešavanja. Kragujevac je od 2014 godine, dolaskom naprednjaka na vlast, postao crna rupa na karti Srbije i proći će mnogo godina dok se konačno ne oporavi od „razvojnih programa“ i „velikih investicija“ ovih lokalnih naprednjačkih štetočina.

  1. Ne zaboravite da su im u tome pomagali sve sami Verkovi kadrovi tzv. preletaci, koji i dan danas vedre i oblace. Pogledajte samo ko su nacelnici uprava, sefovi kabineta i sve ce vam biti jasno.

   1. Ja ne znam kako ne vidite da se ovaj grad razvija i radi se svasta nesto!
    Zasto samo sirite dezinformacije j ako ste zadrti?
    Iznesite bolje nacelnike uprava do sada ako znate, za prethodne nije se ninznalo ko su jer nista nisu ni radili ali apsolutno nista sad kada se radi opet ih zasipate optuzbama i bljuvotinama. Narodu se ne moze ugoditi!

  2. Izuzetno ste neobavesteni sto se tice Vaseg komentara,grad Kragujevac je ostavljen u dugovima do guse! Zahvaljujuci Verku i njegovim „strucnim“ kadrovima! Verko je zaduzi grad da ce tri naredne vlast morati da placaju njegove dugove! Pod vodjstvom Dasica nijedan kredit nije uzet ili podignut,placamo greske iz proslosti i trpimo posledice bivse vlast. I pored svega toga Kragujevac se ipak razvija insredjuje onoliko koliko budzet DOZVOLJAVA! Drugo nijedan predsednik nije obracao paznju na Kragujevac dok Dasic nije dosao na vlast.

 2. Neverovatno je koliko dotični ,,Tim“ obraza nema! Da li oni stvarno misle kako su Kragujevčani zaboravili da su upravo oni i njihov Verko grad doveli na ivicu bankrota?! Eto toliko su sposobni i odgovorni bili, a danas nešto pametuju!

 3. Pa, kad su oni, na čelu sa onim iskvarcovanim Veroljubom, sve to tako finansirali ne zadužujući se, zašto su ostavili opustošen gradski budžet, a ljudi u javnim preduzećima mesecima nisu primali platu?! A, i dan danas plaćamo troškove sudskih sporova, koji su rezultat njihovih brljotina!!! Kome oni pričaju bajke, sram ih bilo sve do jednog?!

 4. Na delu je odbrana lika i dela velikih lokalnih štetočina Nikolića i Dašića. Tu budalaštinu o velikoj zaduženost grada su i plasirali naprednjački prevaranti. Što ne pitate Dašića koliko je grad sada zadužen. Koliko je to puta više u odnosu na Verkovo vreme? A šta smo to epohalno videli u gradu što je ovaj kumovski dvojac uradio od 2014 godine? Baš ništa, ako ne računamo razlupanu zgradu Tržnice i zatvorenu garažu u kojoj nije moguće parkirati iole veći auto. Sve ostalo što nešto vredi je finansirano iz republičkog budžeta i kontrolisano sa nivoa republike (Palata pravde i Državni data centar npr.). Ovi lokalni naprednjački „stručnjaci“ ne vide da su nam skoro sve gradske ulice ruinirane (možda ih je Verko namerno raskopavao od 2014 godine) i nebezbedne za saobraćaj, ne vide da nas Energetika svakodnevno truje i guši u zimskom periodu, ne vide da nemamo sanitarnu deponiju već smetlište na kilometar od centra grada, ne vide da im totalni diletanti vode gradska javna preduzeća (bez dana radnog iskustva u nekom komunalnom sistemu ili npr. bivši policijski službenici koji su zalutali u komunalno preduzeće pa zaseli u fotelju)…ne vide oni mnogo toga. Ili jednostavno ne znaju šta treba da gledaju. To je verovatno neki novi koncept razvoja grada (može se nazvati Koncept slepca).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.