Zajedno za Kragujevac postala deo Otvorene građanske platforme – Akcija

Izbori/Bojkot Politika

Udruženja, grupe građana i partije iz 60 gradova i opština, okupljeni oko programa “Zeleni dogovor za Srbiju”, osnovali su danas u Beogadu Otvorenu građansku platformu “Akcija”, čiji je cilj odbrana demokratskih vrednosti, suprotstavljanje autoritarizmu, populizmu i nepravdi, sa programom ekonomskog i socijalnog razvoja.

U “Zelenom dogovoru” se navodi da politička, ekonomska i društvena situacija zahteva hitnu mobilizaciju svih političkih organizacija, pokreta i građana koji žele dostojanstven život.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović je izjavio FoNetu da je pre šest meseci građanima ponuđena nova politika od tri tačke – novi ljudi u politici, pozicioniranje Srbije na Zapadu i uključivanje opozicije u rešavanje kosovskog problema.

 • Pozvali smo srodne inicijative i pokrete iz cele zemlje da nam se u tome priključe i posle šest meseci rada potpisujemo zajednički “Zeleni dogovor za Srbiju”. To je politički program na kojem je radilo više od 30 organizacija, a danas 22 potpisuju ugovor o saradnji, rekao je Zelenović.

On je naveo da je “Zeleni dogovor” politički program u čijem su središtu zelena politika i cirkularna ekonomija, uz nove prilike za dobro plaćene poslove, brigu o životnoj sredini, kvalitetan socijalni, zdravstveni i obrazovni program, direktno odlučivanje građana i njihovo uključivanje u javni život.

 • To je nova politička snaga, koja treba da pruži odgovore na ključna pitanja i promeni način na kakav se odvija politički život u Srbiji. Zastupamo predlog o predizborima na svim nivoima u opoziciji, tražeći priliku za nove ljude, izjavio je Zelenović.

Prema njegovim rečima, “postoje novi ljudi, ali nemaju ni prostor, ni mogućnost da se pojave”.

 • Želimo da otvorimo prostor za njih, da predstave svoje ideje i “Zeleni dogovor za Srbiju” i da vidimo šta će građani da kažu, izjavio je Zelenović.

On je rekao da bi se kroz predizbore moglo doći do najboljih kandidata za gradonačelnika Beograda, predsednika Srbije ili članove parlamenta, “koji bi počeli da predstavljaju građane, a ne političke organizacije”.

Govoreći o potpisnicima “Zelenog dogovora”, Zelenović je naveo Lokalni front iz Valjeva, Borbu iz Niša, Jasno i glasno iz Požarevca, Najbolje za Pirot, Zajedno za Leskovac, Inicijativu iz Lajkovca, Pokreni se iz Osečine, Mađarski pokret iz Subotice.

 • Ozbiljnu saradnju imamo sa Ne davimo Beograd i sa njima delimo zelenu agendu, koju smo probali u Šapcu, gde smo godinama sprovodili zelenu politiku, bilo da se radi o tretmanu otpadnih voda, skupljanju smeća, borbi za čistiji vazduh, projektima koji su omogućili da se veliki broj Šapčana zaposli na dobro plaćenim poslovima, izjavio je Zelenović.
 • Ne davimo Beograd je organizacija fokusirana na glavni grad, a mi na celu zemlju, rekao je Zelenović, uz ocenu da u takvom partnerstvu može da se izrodi kvalitet kakav čekaju građani. Oni neće da glasaju za ljude koji nose teret prošlosti, već žele pojavu neukaljanih političara i to treba da im omogućimo, izjavio je Zelenović.

Istoričarka Dubravka Stojanović je navela da od 19. veka postoji centralizacija Srbije, ali da se vek i po pokazuje da Beograd nema rešenja, da ne poznaje Srbiju i ne uvažava njene različitosti.

 • Politika se sve vreme bavi nacijom, identitetom, granicama, jezikom, dok ne vidi ljude i njihove probleme, ocenila je Dubravka Stojanović, uz konstataciju da srpska politika „živi od vođa, koji ne vide dalje od sebe“.
 • Vi nudite raznovrsnost i možete da pokažete šta su pravi problemi Srbije, rekla je Dubravka Stojanović učesnicima skupa.

Arhitekta Dagoljub Bakić je izjavio da je Srbija udaljena od Evrope 50 godina.

 • Imamo nezdrave gradove, a Beograd je najnezdraviji, potpuno truo grad u kojem ne funkciše ništa osim divlje gradnje i zidanja poslovno stambenih kompleksa, rekao je Bakić.

Uz podatak da je tri miliona Srba vezano za septičke jame, Bakić ije dodao da je Srbiji, da bi stigla do Evrope, potrebno 10.000 kilometara kanalizacionih cevi i 350 fabrika za preradu otpadnih voda.

 • Prerađujemo sedam odsto otpadnih voda, a Evropa 95 odsto, naglasio je Bakić.

Osnivanje „Akcije“ pozdravila je poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon i poručila da se raduje uključivanju te građanske platforme u aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

 • Mi bismo pozdravili ako bi progresivne snage u Srbiji učinile mogućim da vidimo novu stranku, novi pokret, bilo kakvu vrstu alternative koja je progresivna i pokriva najznačajnije teme kao što su Evropski zeleni dogovor, energetska tranzicija, klimatske promene, pitanja otpadnih voda, sva pitanja biodiverziteta. Vi ste oni koji će napraviti razliku na kraju, ali to nam nije potrebno samo u Beogradu, Nišu ili u najvećim gradovima, potrebni ste nam svuda, istakla je Fon Kramon u video-poruci koju su citirali organizatori.

Na skupu je govorio i predsednik Pokreta Zajedno za Kragujevac Miroslav Stojanović Džiga, koji je rekao je pandemija korona virusa ogolila sve slabosti zdravstvenog sistema:

 • Kolegama koji poslednjih 16 meseci biju bitku, nije bilo lako. Srbiji su potrebni novi ljudi. Samo Akcijom imaćemo kvalitetno zdravstvo. Mi iz Zajedno za Kragujevac postajemo deo Zelenog dogovora, pristupamo Otvorenoj građanskoj platformi i svi mi zajedno postajemo jedna velika Akcija, rekao je Stojanović na skupu.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.