policijski cas_skupstina grada_Kragujevac_050420 photo by Nebojsa Raus

Zakup prostora za udruženja OSI u Kragujevcu skuplji i do 12 puta

Grad

Udruženja osoba sa invaliditetom u Kragujevcu, koja okupljaju oko 1.500 članova, upozorila su da će prestati da rade, jer neće moći da plaćaju zakupninu gradskog prostora, zbog uvećanja i do 12 puta.

Udruženja su saopštila da su naknadu za prostore koje su dobili od Grada na korišćenje, do sada plaćali po povlašćenoj ceni od 2.400 dinara mesečno.

Oni su naveli da su u pitanju neprofitne organizacije, koje svoje aktivnosti sprovode putem programa i projekata, i kako navode, neće moći da izdrže tako visoke zakupnine.

Zbog toga se 11 udruženja obratilo „zahtevom-molbom“ gradonačelniku Kragujevca Nikoli Dašiću, ističući da su zabrinuti i uplašeni jer će doći do postepenog smanjivanja aktivnosti i gašenja rada većine udruženja.

Zatražili su da se savesno sagledaju sve posledice donesene odluke i pomogne da udruženja nastave nesmetano da rade „na dobrobit osoba sa invaliditetom, njihovih porodica i lokalne zajednice“.

Budući da je odluka stupila na snagu, zamolili su gradonačelnika da „što pre reaguje“.

Oni su naveli da obaveze prema Gradskoj upravi uredno izmiruju i da ne beže od poskupljenja zakupa, ali da cena ne bude veća od 10 odsto procenjene tržišne vrednosti zakupnine.

  • Prema sadašnjoj odredbi Odluke o davanju poslovnog prostora u zakup taj procenat je 20 odsto, naveli su u obraćanju gradonačelniku.

Predsednica Centra za samostalni život OSI Milena Stojanović rekla je agenciji Beta da će to udruženje za zakup 68 kvadrata u prvoj gradskoj zoni plaćati oko 19.500 dinara mesečno više, što je osam puta skuplje nego do sada.

Opisujući koliko je teško da izdrže velike troškove, ona je kazala da to udruženje koje pruža usluge personalne asistencije već pet godina nema ni daljinsko grejanje, jer su tražili isključenje sa mreže zbog „ogromne cene“.

Stojanović je navela da će najskuplju zakupninu od 50.000 dinara plaćati socijalna kooperativa „Vivere“, koja pruža usluge dnevnog boravka osobama starijim od 25 godina sa mentalnim smetnjama.

Navodi i da je zakupnina u Kragujevcu veća nego u Beogradu, gde nacionalna organizacija na Vračaru plaća 7.000 dinara mesečno, dok u Jagodini udruženja plaćaju po 2.400 dinara.

Ona je rekla da su udruženja prostore dobijene na korišćenje od grada uredila da budu pristupačni osobama sa invaliditetom, da mogu u njih nesmetano da udju i borave bezbedno.

  • Takvi prostori za okupljanje osoba sa invaliditetom, korisnika invalidskih kolica, osoba sa smetnjama u razvoju, osoba koje se otežano kreću su izuzetno retki u Kragujevcu, istakla je Stojanović.

Ona je dodala da su na zvanično obraćanje sredinom oktobra dobili samo usmeni odgovor iz gradske uprave da postoji način da bude pokriven deo troškova za zakup.

Članica Gradskog veća koja je zadužena za socijalnu politiku Gordana Damnjanović rekla je agenciji Beta da nijedan grad u zemlji ne poznaje povlašćene zakupnine od 2.400 dinara.

Kako je navela, to nije u skladu sa zakonom i državnom revizijom (DRI) pa otuda „povlašćena“ zakupnina mora da bude 20 procenata od tržišne vrednosti lokala.

  • Da bismo pomogli udruženjima koja raspolažu lokalima, mi ćemo aneksirati njihove ugovore za 2021. godinu za programe rada u kojima je sadržan i iznos zakupnine. Grad će pomoći i kroz anekse ugovora finansiraće ukupne troškove zakupnine, dok se ne promene u potpunosti odluke vezane za imovinu, odnosno zoniranje i nove cene zakupa, rekla je Damnjanović.

Ona je dodala da ostala udruženja, koja nemaju programe rada i prostor, mogu da se udruže i zajednički koriste prostor uz podelu troškova zakupa.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.