ZAPOSLENI U REPUBLIČKOM GEODETSKOM ZAVODU PREKINULI ŠTRAJK

Grad

Služba katastra u Kragujevcu profunkcionisala je posle višnedeljne pauze, jer je došlo do dogovora štrajkača i predstavnika vlasti u njihovu korist i data su obećanja za transformaciju službe i prjem novih radnika

Posle četvoronedeljnog štrajka „život” u službi katastra se polako vraća u normalu, na veliku radost svih onih građana koji su tu trebali da završe neki posao, jer je 21. januara zvanično došlo do potpisivanja sporazuma između štrajkačkog odbora i njihovog direktora s jedne strane i predstavnika vlade – ministra za rad, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, sa druge strane.

Prema navodima resornog ministarstva postignut je dogovor i doneto kompromisno rešenje, prihvatljivo svim stranama u sporu, a u cilju umanjenja štetnih posledica štrajka po građane.

Po rečima izvršnog sekretara sindikata „Nezavisnost” Nebojše Pejčinovića, u suštini svi njihovi zahtevi su prihvaćeni u celosti, pa čak i onaj sporan dao oko  zaštite učesnika štrajku, koji je ostao „da visi” posle njihovog prethodnog odlaska na pregovore 15. januara.

– Sve odluke su povučene i niko od organizatora štrajka niti učesnika u štrajku neće snositi bilo kakve posledice, kaže Pejčinović, dodajući da je definisan i rok od dve nedelje do kada treba da se formira radna grupa pri vladi, koja treba da da smernice za rešavanje statusa zaposlenih i transformaciju Repubičkog Geodetskog zavoda, uz podršku Svetske banke, koja obezbeđuje sredstva za to.

Istovremeno, napominje sindikalac na snazi je i njihov zahtev za preispitivanje odgovornosti onih zbog kojih je došlo do generalnog štrajka.  

Potsetimo, radnici katastra štrajkovali ušli su u štrajk 12. decembra, mada je početak pomeren za 24. decembar zbog pregovaranja. Tražili su da se povećaju plate i primi određen broj ljudi kako bi se rasteretili nagomilanih i pridodatih obaveza nakon uvođenja Zakona o ozakonjenju i  Urdbe o zabrani novog zapošljavanja.

Službenici su, pre svega, bili nezadovoljni činjenicom da im zbog pravnog vakuma plate ne rastu kao ostatku javnog sektora. U tom pravcu su išli i pregovori štrajkačkog odbora sa direktorom RGZ Borkom Draškovićem i ministrom rada Zoranom Đorđevićem. Država im je u startu ponudila povišicu od sedam posto, jednokratnu pomoć od 25.000 dinara, i još po štošta, ali sve dok to nije bilo stavljeno na papir, nisu posustali.

Doduše, prethoni pregovori sa ministrom za rad, šefom kabineta premijerke, ministrom finansija i direktorom RGZ-a doveli su do približavanja stavova zaposlenih i sindikata Republičkog geodetskog zavoda. Većina zahteva je 15. januara bila usaglasena, ali trebalo je još „da se definišu elementi zaštite učesnika štrajka”.

Piše: Elizabeta Jovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.