Zapošljavanje visoko obrazovanih Roma i Romkinja u lokalnim samoupravama

Društvo

U Palati Srbije u Beogradu svečano je potpisan Memorandum o saradnji sa dvadeset lokalnih samouprava izabranih za učešće u Programu „Podsticanje zapošljavanja visoko obrazovanih Roma i Romkinja u jedinicama lokalnih samouprava“. U ime grada Kragujevca koji će zaposliti jednog strukovnog informatičara, Memorandum je potpisala Gordana Damnjanović članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu. Program je pokrenut i razvijen na inicijativu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, uz podršku Programa Nemačke razvojne saradnje ,,Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Partneri u realizaciji Programa su i Udruženje Romskih studenata i Kancelarija za Inkluziju Roma AP Vojvodine, a dvadeset jedinica lokalne samouprave je izabrano na osnovu Javnog poziva, u kojima će se dvadeset i šest visoko obrazovnih Roma i Romkinja zaposliti na pozicijama kao što su programer inženjer, dipl. građevinski inženjer, mašinski inženjer, dipl. ekonomista, pravnik, ali i vaspitač i profesor fizičkog vaspitanja i drugo.

Kristijan Šiling, šef odeljenja za privrednu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke u Srbiji izjavio je da se, uprkos naporima Srbije, Romi i dalje suočavaju sa značajnim izazovima na svim nivoima obrazovanja i zapošljavanja, odnosno da je mali broj njih kvalifikovan da učestvuje u kreiranju politika i da preuzme rukovodeće pozicije.

  • Nemačka je veoma posvećena podršci Srbiji da postane član porodice EU. Ovaj Program predstavlja izuzetno važnu prekretnicu za Srbiju na njenom putu da postane inkluzivnije društvo. Posebno smo zahvalni Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog što je iniciralo i uspostavilo ovaj program koji ima za cilj da pruži podstrek i da otvori put za zapošljavanje budućih generacija visoko obrazovanih Roma u javnom sektoru. Nemačka razvojna saradnja u potpunosti podržava Rome i naše partnere u Srbiji da zajednički postignemo ovaj cilj, izjavio je Kristijan Šiling.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.