„Zastavina” puška iz umetničke radionice prodata za 25.000 evra

Grad

Atelje za ručno graviranje i rezbarenje kragujevačke fabrike oružja osnovan je početkom sedamdesetih godina prošlog veka, sredinom devedesetih je tu radilo 30 vrhunskih majstora, a danas samo petorica

U Ateljeu za ručno graviranje i rezbaranje „Zastava oružja” već skoro pola veka se prave najbolje i najskupocenije puške u ovom delu Evrope. Za to su zaslužni najveštiji puškari najstarije fabrike oružja na Balkanu koja je počela s radom davne 1853. godine. Reč je o posebno odabranim i naročito nadarenim majstorima koji industrijski proizvedeno oružje pretvaraju u umetničke predmete, s tim da puške i pištolji nimalo ne gube upotrebnu vrednost. Ručno obrađeno oružje je izuzetan poklon koji se daruje državnicima i poslovnim partnerima, a pojedini primerci su na slobodnom tržištu dostigli cenu od koje može da se zavrti u glavi.

  • Radimo i po porudžbini i za slobodno tržište, po sopstvenoj ideji, a vrednost oružja procenjuje fabrička komisija. Cene se obično kreću oko par hiljada evra, mada su pojedini primerci procenjeni i na 10.000 evra. Sve zavisi od težine zadatka i materijala koje koristimo u obradi. Najskuplji je bio „Zastavin” karabin 375 HH, koji je prodat za čak 25.000 evra. Rađen je u zlatu i srebru. To su naše čuvene luks varijante, objašnjava poslovođa Vladan Vučković.

„Zastavin” atelje za ručnu obradu oružja osnovan je početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Bio je to pionirski poduhvat tadašnjeg rukovodstva i nekolicine talentovanih majstora koji su poslati na obuku u fabriku oružja u Sulu u (Istočnoj) Nemačkoj.

  • Na put u Sul 1977. godine krenuli su Radivoje Lazić, Dragomir Milojković, Ranko Babić i Zdenko Perhinek. To su prvi „Zastavini” graveri i rezbari, naši veliki učitelji. Danas je samo Dragomir živ. Ne smem da zaboravim ni Mišu Okiljevića koji je u Kragujevcu prvi počeo da se bavi ručnom obradom oružja, a zanat je na umetnički nivo podigao Novica Prokić, samouki majstor neverovatnog talenta čiji su radovi doneli svetsku slavu našoj radionici, navodi Vučković.

Mašine za obradu drveta i metala odavno su izmišljene, dovoljno je pritisnuti samo jedan taster da bi se dobila željena slika, ali se „Zastavini” majstori ne odriču zanata i tradicionalnog alata s kojim uspevaju da naprave neponovljiva dela.

  • Naš jedini alat su čekić i nožići, ali je najteže osmisliti sliku. Za to je potreban i talenat za crtanje. Od 88 radnika koji su se 1996. godine javili na konkurs za gravere i rezbare, u atelje smo primljeni samo nas četvorica. Pre toga sam radio kao bravar u štanceraju. Osnovni elementi zanata se uče za godinu, dve, ali za pravog majstora je potrebno deset godina rada. Zato je ovo posao za staložene, strpljive, mirne ljude koji dugo mogu da drže koncentraciju. Za jednostavnije gravure potrebno je desetak dana, ali neki primerci oružja, sa originalnom idejom, rade se i po godinu dana. Moj najbolji rad je „Zastavina” pumparica za koju mi je bilo potrebno šest meseci. Ta puška, sa duborezom u srebru, prodata je za 2.850 evra, kaže Radoslav Terzić.

Za pouzdanost i preciznost ručno obrađenih pušaka i pištolja zadužen je Radosav Milenković koji je u „Zastavin” umetnički atelje došao 1994. godine, kada je u radionici bilo 30 majstora.

  • Moj zadatak je da odaberem najbolje oružje koje silazi s proizvodne linije i da ga ponovo proverim nakon što graveri i rezbari završe svoj posao. Puške i pištolji iz ateljea su pouzdani i precizni kao i oružje koje se pravi u samoj fabrici. Nažalost sve nas je manje. Kada sam ja došao, sredinom devedesetih, u radionici je bilo 30 vrhunskih majstora, sada nas je samo petorica. Uz nas su tu još Emilijan Antonijević i Milan Blagojević, kao i Radoslav Jeremić, načelnik sektora u okviru kojeg radimo. Potrebni su nam mlađi radnici, naslednici, šteta bi bilo da se atelje ugasi, poručuje Milenković.

Osim pušaka i pištolja, u „Zastavinom” ateljeu se obrađuju i bajoneti, kao i ambalaža za oružje. Jedna „Zastavina” puška korišćena je na snimanju kultnog filma „Lovac na jelene”, a poslednji podaci svedoče da je ručni rad kragujevačkih gravera i rezbara i danas na ceni. Umetnički obrađeno oružje ove godine su na poklon dobili neki mađarski ministri, premijer Burkine Faso, poslovni partneri fabrike vojne opreme „Mile Dragić” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posebno ukrašen „Zastavin” karabin darivao kralju Bahreina.

Piše: Brane Kartalović, Politika
Fotografija: Brane Kartalović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.