Zašto je na računu za struju poskupela naknada za obnovljive izvore?

Društvo Ekonomija

Od prvog avgusta poskupela je i naknada za obnovljive izvore električne energije, koja se preko računa za struju plaća povlašćenim proizvođačima. Nova ekonomija analizira zašto.

Udruženja potrošača podsećaju da građani kroz tu naknadu plaćaju ogromne iznose kada se u obzir uzme 3,6 miliona električnih brojila u Srbiji.

Pojedinačna naknada nije mala, ali kada se ona pomnoži sa tolikim brojem potrošača, ona opet nije mala, objašnjava nam Radomir Ćirilović iz Udruženja za zaštitu potrošača Prosperitet iz Novog Sada.

Sa druge strane, kako naglašava, potrošači nemaju nikakve veze sa povlašćenim proizvođačima električne energije.

 • Pre neki dan su objavili da je vlada donela uredbu o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenim proizvođačima električne energije, pa je naknada koja se naplaćuje po utrošenom kilovat satu povećana za 83 odsto. To je stavka broj 6. na računu za struju, kaže Ćirilović.

Naknada je poskupela sa 0,437 dinara na 0,801 dinar po kilovat satu i to su zapravo subvencije povlašćenim proizvođačima električne energije koja se dobija iz obnovljivih izvora.

Ona se između ostalog plaća i vlasnicima mini-hidroelektrana (MHE) čijom izgradnjom su mnoge reke i potoci gurnuti u cev, a njihova korita uništena.

 • Interesantno da nema subvencija za povlašćene proizvođače mleka, ali za privilegovane koji su preko noći digli mini-hidroelektrane (MHE) i uništili reke uvek ima para od potrošača, podseća Ćirilović.

On kaže da narod u Srbiji koji brani reke od izgradnje MHE nije ni svestan da je prethodnog meseca, već platio naknadu njihovim vlasnicima koji reke guraju u cevi kako bi pravili struju.

Kako Ćirilović dodaje, kada kada se analizira ta naknada, po potrošenom kilovat satu, ona je povećana je sa 0,437 dinara na 0,801 dinar i to predstavlja poskupljenje od 83 odsto.

 • Ja sam potrošač koji je potrošio 500 kilovat sati prošlog meseca. Do sada sam tu naknadu plaćao 218,5 dinara za 500 kilovata. Sad kad su povećali za 83 odsto ovu naknadu ta stavka na prosečnom računu iznosi će oko 400 dinara, kaže predstavnik Prosperiteta.

Ako je, kako dodaje, potrošnja manja i mesečno iznosi 300 kilovata, to je 300, 200 dinara po svakom brojilu i predstavlja ogroman novac kada se pomnoži sa 3,6 miliona brojila koliko ih ima u Srbiji.

Međutim, ni tu nije kraj u računanju. Kako dodaje, stavka na računu kojom se plaća podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije na kraju izađe negde oko 10 odsto od ukupne potrošnje struje, jer se na nju dodaje akciza i porez na dodatu vrednost (PDV).

 • Onda to nije cena od 0,801 dinara po kilovat satu (nova cena naknade za povlašćene proizvođače), smatra naš sagovornik.

Ćirilović podseća i da tehnička vlada donosi samo odluke o povećanju cena i ocenjuje da je to „lov u mutnom“, jer je pored sturje poskupeo i gas.

On smatra da će prave informacije o poskupljenju struje znati tek kada dobijemo nove račune za avgust koji inače stižu u septembru. Smatra i da niko ne garantuje da neće biti poskupljenja još nekih stavki na tim računima.

Prema njegovim rečima, kada se analizira povećanje cene električne energije u zadnjih 10 godina dolazi se do zaključka da se uvek primenjuje jedan isti sistem. Naš portal je o tome već više puta pisao, a sagovrnik na tu temu upravo je bio gospodin Ćirilović.

Ceo tekst pročitajte na: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/za%C5%A1to-je-na-ra%C4%8Dunu-za-struju-poskupela-naknada-za-obnovljive-izvore

Tagovi:

2 komentara

 1. U Srbiji nesto retko pojeftini za kratko kao odstupnica da se uhvati zalet za kasnije povecanje.
  Drugo se i ne ocekuje od proteklih i ove vlasti.

  Uvek SPS + SNS = povecanje cena || SNS + SPS = povecanje cena => ? + SPS = uvek povecanje cena, gde je konstanta u svemu pad standarda i drustva u kontinuitetu.

  SPS je u proteklim decenijama na vlasti gde samo par godina nije bio dok se nisu dogovorili (za koferce).

  Narod birao narod ce platiti, kao sto to uvek biva neko dobrovoljno neki mimo svoje volje.

  Opozicija nema kapacitet drustvenog i smernog delovanja tako da ni Cuta (ako bi i imao mogucnost) ne bi mogao nista niti bilo ko drugi… Dakle, bilo ko da je voljan da menja treba mu ogromna podrska jer je drustvo ucmalo i zacabrilo do daske.
  Dovoljno je da bacis pogled na ove sto rade u drzavnim firmama i drzavnoj administraciji i sve jasno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.