Zašto se odlučiti za studiranje u Kragujevcu?

Društvo Grad Milica

Kragujevac je centar Šumadijskog regiona i po veličini je četvrti grad u Srbiji. Univerzitet u Kragujevcu je osnovan 1976. godine, a danas se sastoji od 12 fakulteta, koji su smešteni u Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Užicu, Jagodini i Vrnjačkoj Banji. U samom Kragujevcu se nalazi 6 fakulteta:

  1. Ekonomski fakultet
  2. Fakultet inženjerskih nauka
  3. Fakultet medicinskih nauka
  4. Pravni fakultet
  5. Prirodno-matematički fakultet
  6. Filološko-umetnički fakultet

Univerzitet u Kragujevcu je rangiran na QS listi i Šangajskoj listi, koje su poznate i priznate liste akademskog rangiranja univerziteta širom sveta. Ukoliko ste zainteresovani za stručnu praksu ili studiranje u inostranstvu, obradovaće Vas činjenica da je Univerzitet u Kragujevcu deo Erasmus+ programa. Cilj ovog programa je povećanje mobilnosti studenata i profesora na međunarodnom nivou. Za stručnu praksu u inostranstvu se možete prijaviti već tokom prve godine studiranja, dok se za studiranje u inostranstvu možete prijaviti tek nakon upisa druge godine studija.

Školarine u Kragujevcu

Školarina za samofinansirajućeg studenta na Univerzitetu u Kragujevcu je značajno povoljnija od školarine za samofinansirajućeg studenta na Univerzitetu u Beogradu. Primera radi, školarina za 2022/23. godinu na Ekonomskom fakultetu u Beogradu iznosi od 97.175 do 127.863 dinara, u Nišu iznosi 90.000,00 dinara, a u Kragujevcu 88.000,00 dinara.

Iznajmljivanje smeštaja u Kragujevcu

U Kragujevcu postoje tri studentska doma u kojima mogu stanovati studenti koji se finansiraju iz bužeta i pet menzi u kojima se mogu hraniti i samofinansirajući studenti (ali oni moraju platiti punu cenu obroka). Ukoliko niste uspeli da dobijete mesto u studentskom domu iznajmljivanje stana u Kragujevcu je svakao ekonomičnije nego u Beogradu. U oglasima se mogu naći pojedinačne sobe za iznajmljivanje, ali i veći stanovi koje možete iznajmiti sa prijateljima ukoliko ne volite da živite sami.

Prevoz u Kragujevcu

Ako izabere stan u blizini Vašeg fakulteta, moguće je da nećete imati potrebu za upotrebom gradskog prevoza. Ukoliko planirate da se često krećete po gradu na raspolaganju Vam je 26 javnih linija gradskog prevoza (dnevne ne personalizovane karte mogu trajati jedan, tri ili pet dana ili možete uzeti personalizovanu mesečnu kartu). Postoje uređena parkirališta i 3 parking zone, tako da nećete imati problema ako negde budete želeli da idete automobilom. Pod uslovom da Vam vremenske prilike to dopuštaju možete se voziti i biciklom ili električnim trotinetom. Za slučaj da Vam je stan mali i u njemu ne možete čuvati Vaš bicikl, one se može iznajmiti u biciklističkom klubu “Radnički”.

Kako iskoristiti slobodno vreme

Kragujevac ima lepo organizovanu pešačku zonu i dosta restorana i kafića koje možete posetiti kada želite da se odmorite i razonodite. U Kragujevcu je 1. decembra 1999. godine otvoren prvi javni akvarijum, a u njemu se takođe nalazi i najveća botanička bašta na Balkanu. U blizini jezera Šumarice i uređene plaže nalazi se i avantura park. Pored jezera Šumarice tu su i jezero Bubanj i Grošaničko jezero.

Za one koji vole filmove tu je bioskop Cineplexx, a ljubitelji pozorišta mogu posetiti Knjaževsko-srpski teatar (koji je najstariji srpski teatar i osnovan je 1835. godine).

Ako slobodno vreme volite da provodite aktivno postoji uređena biciklistička ruta 105, a za pešačenje na raspolaganju Vam je uređena i obeležena pešačka staza na Bešnjaji koja je duga skoro 20km.

Tagovi:

1 thought on “Zašto se odlučiti za studiranje u Kragujevcu?

  1. A Arhitektura ? Samo je mi u Srbiji nemamo ! Pa moramo da trpimo i odvajamo i ovo jedva što skupimo za život ! Moja porodica će od sledeće godine da odvaja za školovanje mojeg deteta na Univerzitetu u Beogradu ili NS! Zavisi gde bude imala prolaz a i tamo je dupliran broj kandidata ! A da moj grad nema taj Fakultet bruka !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.