ZATVORENI SMO KAO U KAZAMATU

Društvo

Zaposleni u stručnoj službi rektorata Univerziteta u Kragujevcu obratili su se ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću, rukovodstu Saveza samostalnih sindikata Srbije i javnosti otvorenim pismom, u kojem tvrde da su već duži vremenski period „izloženi torturi“.

 • Naime, posle niza tekstova u listu „Blic“ kojim je vođena kampanja protiv prethodnog rektora, u kojoj su iznošene razne neistine o tome da smo zaključavani, da nam se ne dozvoljava da pijemo kafu i doručkujemo i najzad da smo izloženi fizičkoj torturi, a čega zaista nije bilo. Ali, nakon dolaska „nove vlasti“ na Univerzitet, našli smo se baš u takvoj situaciji. Ne dozvoljavaju nam da se krećemo po zgradi bez pratnje njihovog poverljivog čoveka Miloša Petronijevića, inače domara, svi službeni dokumenti su proglašeni za stroge tajne, međusobna komunikacija zaposlenih svedena je na slučajne susrete do toaleta, svaki međusobni razgovor strogo nadziran, a pauza na koju po zakonu imamo pravo ukinuta. Zatvoreni smo kao u kazamatu, pišu zaposleni u rektoratu kragujevačkog Univerziteta ministru Šarčeviću i javnosti.

Ističu, pritom, i da su im „plate svedene na minimum, jer navodno nema para“, iako svi znaju da nije istina. Pored svega toga, Savet Univerziteta upravo je doneo pravilnik kojim se po drugi put za tri meseca organizaciju i sistematizaciju stručne službe tako što dozvoljeni broj zaposlenih smanjuje sa 45 na 38, što, u stvari, znači da se ukidaju određena radna mesta i smanjuje broj zaposlenih. Ukidaju se radna mesta vezana za poslove rangiranja Univerziteta, PR-a, organizacije izložbi, koncerata i promocija za potrebe Umetničke galerije Univerziteta. Sva ta radna mesta sistematizovana sa visokom stručnom spremom, koja inače u stručnoj službi nedostaju.

 • Pravilnik je donet u tajnosti, suprotno Poslovniku o radu Saveta nije stavljen na sajt, već je na nekoliko sati pre odlučivanja samo dostavljen mejlom članovima Saveta. Posle donošenja Pravilnik takođe nije objavljen, a suprotno zakonu, nije tražen ni stav sindikata, s obzirom da se smanjuje broj zaposlenih. Predsednicu Sindikata u rektoratu Olgu Stanković sklonili su u fizički nedostupnu kancelariju, bez telefona, i zabranjuju kontakt sa njom, navode zaposleni u rektoratu u obraćanju ministru Šarčeviću.

Napominju da su čekali samo da se raspišu izbori za rektora i da na to mesto dođe nastavnik stvarno izabran od akademske zajednice, a „ne nastavnik doveden od strane policije, na večitu sramotu akademske javnosti“. Međutim, izbori su raspisani 6. novembra, a rok za dostavljanje predloga je 15. novembar.

 • Znači, nastavno-naučna veća fakulteta imaju rok od devet dana da zasedaju i predlože kandidata za rektora, pri čemu je 12. novembar, ponedeljak, neradan dan kao državni praznik. Na ovakav način onemogućava se da se bilo ko kandiduje, osim aktuelnog v.d. rektora Nenada Filipovića, čak i ako se nastavno-naučna veća održe u tako kratkom roku, jer od devet dana roka za predlaganje kandidata tri su neradna dana,a i ako se održe, nijedan predloženi kandidat neće moći da dostavi tražena dokumenta jer samo postupak za izdavanje potvrde o tome da nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi ni jedan postupak, što je zakonski i statutarni uslov za izbor, kod nadležnih organa traje od najmanje tri pa sve do, u najboljem slučaju sedam dana, ističu zaposleni u rektoratu kragujevačkog Univerziteta u pismi Šarčeviću.

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

8 komentara

 1. Vec mesecima akademska javnos u Kragujevcu, na Univerzitetu i KBC dobija anonimne mailove koje potpisuje „Beli Medved“ ili “ Sumadija blues“. Uglavnom javnost spekulise da te mailove pise neko blizak bivsem bahatom rektoru Arsenijevicu ili cak i Mr Bahati Nepotista.Mailovi su u sustini izlivanje neistina i tuge i ocaja sto je bivsi rektor smenjen. Sada vidimo da je istrazivacko i profesionalno novinarstvo u interpretaciji g. Zorana Radovanovića svelo na copy paste anonimnih mailova. Mo\da bi bilo yanimljivo da javnost u Kragujevcu cuje i drugu stranu, v.d. rektora ili da dobije izvestaje iz Finansijskih sluzbi (imate na sajtu Univerziteta) gde se vidi kakvo i koliko nenamensko trosenje novca je vladalo na Univerzitetu. U svakom slucaju zivot, na srecu ide dalje, situacija se uredjuje a jedino pripadnici klana ne mogu da shvate da je vreme zloupotreba, bezocnog deljenja novca i yaposljavanja rodbine proslo. Bilo bi lepo da se napokon i Beli medved i ekipa suoce sa odgovornoscu i zakonom.

  1. Finansijski izveštaj nije tačan 100 posto. Njegovu ispravnost će utvrde nadležni organi. To su radili i postavili na sajt PACERI i NEZNALICE

 2. Finansijski izveštaj nije tačan 100 posto. Njegovu ispravnost će utvrde nadležni organi. To so radili i postavili na sajt PACERI i NEZNALICE

 3. Koliko sam cula 60 000 evra se „samoraspodelilo“ u stimulacije podobnim pripadnicima klana N. Arsenijevica. Stoji zvanican dokument na sajti Univerziteta. A to je samo kap u moru…

 4. Ako su stimulacije 60k evra, kolike su plate? Sada je jasno sto placu sto im je plata na „minimumu“ odnosno po zakonu. Strasno sta se radilo….

 5. Ово доноси данашња Политика: „На Универзитету у Крагујевцу тренутно се ради редован попис имовине, али се „чешља” и финансијско стање које је иза себе оставило бивше руководство. Према до сада утврђеним чињеницама, Универзитет је током 2016. и 2017. године са девизних рачуна, за међународне пројекте и разне друге намене, исплатио укупно 153.210 евра.“
  Ово је разлог анонимних писма и кукњаве Арсениејвића и екипе. Није овај новац потрошен на истраживање и науку, како је по ЕУ пројектима планирано, већ је ово отуђено од сврхе и подељено швалеркама, кумама, куминим кумама, рођацима и ситној дечици. Могли би да озбиљније истражите ову тему.

 6. Ma treba pretresti sve od 01.10.2009.god, u sta tu ima da se nadje. Poziv za budzetsku inspekciju periiod 01.10.2009 pa do danas

  1. Slazem se. Od dolaska Arsenijevica na vlast, Univerzitet je potonuo u kaljugu. Ista je to ekipa, samo su se u medjuvremeno posvadjali, a posledice trpe normalni na Univerzitetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.