Zaustavljena nova javna nabavka za nastavak radova na nadstrešnici Tržnice

Grad

Nema ni mesec dana od kako je (23. februara) raspisana javna nabavka za nastavak radova na nadstrešnici, a već je zaustavljena, preciznije – suspendovana. Umesto da za deset dana, 31. marta, saznamo ko će biti novi izvođač, saznali smo da je aktivirana „zaštita prava“, tj. da je neko, zbog zaštite prava zaustavio ceo proces.

Sada treba saznati ko i čija su prava ugrožena, te kako to u JKP „Šumadija“ nisu znali tog 23. februara kada su raspisali javni poziv. Za nas novinare, sledi novo dopisivanje sa PR službom JKP „Šumadije“ i direktorom Markom Vujnovićem.

„Glas Šumadije“ je u međuvremenu pokušao da ostavari kontakt sa ranijim izvođačem „Eurodumusom“ sa kojim je jednostrano od strane preduzeća „Šumadija“ prekinut ugovor 1. februara (a koji podsećamo nema registrovan „aktivan“ telefon), preko mejl adrese koja je dostupna na sajtu Agencije za privredne registre, ali do sada nikakav odgovor nije stigao. U svom prvom saopštenju „Šumadija“ je rekla da je prekinula saradnju sa Konzorcijumom okupljenim oko „Eurodomusa“ zbog toga što izvođač „nije ispoštvao ugovor“. Na dodatno pitanje u čemu nije ispoštovan ugovor dobili smo sledeći odgovor direktora Vujnovića:

  • Razlog raskida bila je nemogućnost produženja rokova u izvođenju radova.

Ko „nije mogao“ da produži rokove nije rečeno u ovom nepreciznom odgovoru. Da li je to JKP „Šumadija“ odbila da produži rok, i koji, jer je poslednji za koji se zna bio 18. oktobar prošle godine, ili je možda
„Eurodumus“ tražio novo produženje, kao i nekoliko puta ranije?

A juče je ponovo reagovala Narodna stranka iz Kragujevca, ovog puta baveći se pitanjem odgovornosti gradonačelnika Nikole Dašića za sve što se dešava. Narodna stranka Gradonačelniku zamera to što je na mesto direktorke JP „Urbanizam“ pre oko mesec dana postavio Vesnu Jovanović Milošević, koja je bila na mestu izvršne direktorke „Urbanizma“ u trenutku kada su se pravili planovi za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Zelene pijace „Centar“.

U ovoj stranci tvrde da se tržnica dograđivala po planu „PDR za deo Gradskog centra“ sa kojim je, kažu, ona morala biti upoznata. Ako znamo da je sva odgovornost za rušenje dela matične zgrade, te pogrešnu procenu da bi tu mogla da se izgradi podzemna garaža, prebačena na projektanta tvrdnjom da je „prvobitni projekat imao neke nedostatke“ o čemu nas je takođe, izvestiio g. Vujnović, onda Urbanizam koji stoji iza Urbanističkog plana Zelene pijace – Centar koga je sačinio njihov licencirani master arhitekta Ivan N. Dimitrijević inače, glavni projektant ovih radova, stvarno trebalo da ranije uoči te nedostatke.

„Glas Šumadije“ je pokušao da razgovara sa g. Ivanom N. Dimitrijevićem oko toga kako je došlo do „nedostatka prvobitnog projekta“, ali nas je Dimitrijević, preko sekretarice uputio na direktorku Vesnu Jovanović Milošević. Ona je obećala da će se javiti, ali je prvo tražila da je upoznamo sa temom, i od tada,
od nje ni reči.

Dakle, da li je odgovoran gradonačelnik Nikola Dašić što je za direktorku izabrana njegova stranačka koleginica g-đa Vesna Jovanović Milošević? To zavisi od toga u kojoj meri je Gradonačelnik suprotno mišljenju JKP „Šumadije“ ubeđen da je glavni krivac rušenja matične zgrade, odustajanja od podzemne garaže, kašnjenja radova za više od dve godine, poskupljenja cene rekonstrukcije – prvobitni projekat Urbanizma. Takođe bi valjalo znati da li je gradonačelnik razgovarao sa nekim o internoj kontroli, reviziji projekta unutar Urbanizma, jer je prirodno da je neka kontrola sprovedena nakon što je njima zamereno sve pobrojano, i da li je među odgovornima bila direktorka Jovanović Milošević?

Građani bi svakako voleli da znaju i da li je ovih dana bilo nekakve prepiske oko Pijace između Gradonačelnika i JKP „Šumadija“, jer se nezvanično priča da jeste i u čemu je sadržaj te prepiske?

U svakom slučaju od obećanja da će se uskoro krenuti u rad na nadstrešnici – nema ništa. Podsećamo da je procedura takva, da kada se ponovo raspiše javna nabavka, treba da prođe oko mesec dana do njenog okončanja, i još dodatnih mesec dana do uvođenja novog izvođača u posao, a potom i tri meseca da se posao odradi. Sve kad bi sutra raspisali novi javni poziv, ne bi mogli posao da završe do jeseni. I to samo na nadstrešnici.

Piše: Gordana Jocić
Tagovi:

1 komentar

  1. Ili da odemo kod neke vračare i raskinemo čini, ili da gradonačelnik i ovi njegovi stručnjaci podnesu ostavku. Ili da damo to nekom privatniku da napravi „nešto“?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.