ZAVERA ĆUTANJA U KC KRAGUJEVAC

Doba korone Društvo

U Kliničkom centu u Kragujevcu, tokom  vikenda, preciznije u noći između subote i nedelje, preminula su dvojica obolelih od COVID 19. Preminuli  su “nulti”, odnosno prvooboleli pacijent iz Kraljeva, koji je svojevremeno prebačen u kragujevački KC, a koji se, prema oficijenim informacijama, vratio iz inostranstva, te Z.I. (48)  iz Čačka. Z.I. je, prema navodima čačanskih medija,  bio dugogodišnji radnik Čačanske, a potom turske Halk banke(48). Bio je istaknuti čačanski šahista. Prema zvaničnoj informaciji, ranije nije bolovao od poznatih hroničnih ili drugih bolesti. Od COVID 19 obolela je i njegova supruga, koja je zaposlena u fabrici Sloboda, i koja je hospitalizovana u Beogradu. Njeno zdravstveno stanje je, kako navode mediji u Čačku – stabilno.

Od izbijanja epidemije COVID 19, u KC Kragujevac umrlo je ukupno troje obolelih. Pored pacijenata iz Čačka i Kraljeva, sredinom minule sedmice, prema nezvaničnim informacijama, preminuo je i jedanKragujevčanin.

Istovremeno, u Klinički centar u Kragujvcu juče je prebačeno i troje oboleloh od COVID 19 u Novom Pazaru, u kojem je do danas iza podneva, registrovano trinastoro zaraženih virusom  korona,i koji će sutra, prema zvaničnoj najavi, da poseti predsednik Srbiie Aleksandar Vučić.

O dvojici preminulih u KC Kragujevac, te troje hospitalizovanih Novopazaraca u toj zdravstvenoj ustanovi, tokom dana se saznalo iz saopštenja na zvaničnom  sajtu grada Kaljeva, te izjava gradskih zvaničnika i drugih nadležnih u Čačku i Novom Pazaru, ali ne i na osnovu informacija iz Kliničkog centra u Kragujevcu. U Kliničkom centru Kragujevac, kojem gravitira više od dva miliona ljudi iz centralne i zapadne Srbijui, te Raškog okruga  ( Sandžaka) i severa Kosova, od početka epidemije COVID 19 vlada svojevrsna zavera ćutanja.

Kragujevački KC se, u stvari, od početka zaraze viriusom korona u Srbiji oficijeno, i to nakon velikog pritiska javnosti, jedan jedini put oglasio 3. aprila, kada je na sajtu te ustanove objavljeno da je u KC Kragujevac hopistalizovano 36 obolelih od COVID 19, od čega 30 muškaraca i šest žena. Od 36 oboleloh, trinaestoro  je do  3. aprila bilo na respiratorima. Umedjuvremenu je, prema informacijama koje stižu iz drugih gradova i zdravstvenih ustanova, u KC u Kragujevcu hospitalizovano još nekoliko pacijenata. Pouzdano se zna za troje Novopazaraca, a da li ih ima još i, ukoliko ih ima, odakle  su i u kakvom su stanju –  ne zna se.  

Ne zna se tačno ni koliko je zdravstvenih radnika zaposlenih u Kliničkom centru u Kragujevcu zaraženo virusom korona. Prema poslednjoj informaciji, koju  je sajt Srbija DANAS  objavio pre nekoliko dana, pozivajući  se na v.d. direktora KC Kragujevac dr Predraga  Sazdanovića, pre tih nekoliko dana bilo ih je četvoro, od čega je dvoje hospitalizovano, a dvoje na kućnom lečenju. Da li u u KC, među zdravstvenim radnicima, ima novooboleloh i, ukoliko ih ima, koliko ih je i u kakvom su zdravstvenom stanju – ne zna se. Kao što se ne bi, barem u većem delu šumadijske javnosti, znalo ni za četvoro obolelih medicinara, da tu informaciju juče nije preneo jedan kragujevački portal, i kao što se još uvek zvanično ne zna ni za preminulog Kragujevčanina.

Šumadinci i ostali građani centralne, zapadne i jugozapadne  Srbije infomacije o situaciji vezanoj za epidemiju COVID 19 u tom delu države nemaju, osim onih koji stižu iz drugih opština i gradova, zato što nadležni i Kragujevcu i  u Kliničkom centru već nedeljama „mudro ćute“. Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić  pre desetak dana se, doduše, zajedno sa rukovodiocoma zdravstvenih ustanova u ingerenciji grada (Dom zdravlja i Institut za javno zdravlje), oglasio i obavestio javnost o broju i stanju obolelih od COVID 19 u gradu, Šumadiji, ali i o broju i stanju hospitalizovanih u Kliničkom centru, čiji je direktor Predrag Sazdanović  i toga dana „bio zauzet“.

Posle toga, uprkos javnom obećanju gradonačelnika Nikolića da će, povodom epidemije da se oglašava svakodnevno“, ni on, ni njegovi saradnici nisu ni “zucnuli”. Da li to čelnici Kragujevca i rukovodstvo Kliničkog centra nisu čuli da je Vlada Srbije povukla cenzorsku uredbu o centralizaciji informacija o epidemiji COVID 19, ili im je lakše da se dok cunami korona ne prodje, narodski rečeno, prave ludi –  pouzdano se,opet, ne zna.  Moglo bi se,ipak,pretpostaviti da je pre ovo drugo po sredi.                                                                

Piše:  Zoran Radovanović
Tagovi:

1 komentar

  1. BRACO I SESTRE. ZASTO DASE PRAVI PANIKA SEDITE U KUCAMA SA MASKAMA I PERITE RUKE XIGIJENA SVAKIM DANOM DEZINFIKUJTE kupatila sobe Otvarajte prozore da se prolyftira. I PUSTITE LEKARE DA RADE SVOJ POSAO. GOSPODIN PREDSEDNIK SE TOLIKO ZALAZE ZA SVOJ NAROD A VI GA SAMO NAPADATE!!UMESTO DA MU POMAZETE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.