Završeno veštačenje, hoćemo li ikad saznati kako se ugušio vodnik Stojković

Društvo

Hoćemo li ikada saznati šta se desilo tog 24. juna 2021, kada je na Pešteru, tokom probe vojne vežbe Munjeviti udar“, poginuo stariji vodnik prve klase Dejan Stojković? Za sada je poznato jedino da se pokojni Stojković ugušio kada se u borbenom vozilu aktivirao protivpožarni aparat, ali zašto? Komisija Mašinskog fakulteta iz Beograda konačno je završila veštačenje protivpožarnog uređaja. Ostaje pitanje hoćemo li ikada saznati šta tamo piše?

Plava koverta stiže na adresu televizije N1 drugi put za poslednja dva meseca. Obavezni da, po Zakonu o slobodnom pristupu javnim informacijama, dostave tražene podatke, Više javno tužilaštvo iz Novog Pazara uredno poštuje rok od dve nedelje i 12. jula šalje: „Obaveštavamo vas da je povodom smrti D.S. predistražni postupak još uvek u toku s obzirom na to da nam rezultati veštačenja protivpožarnog uređaja iz vojnog vozila BVP-M80A još uvek nisu dostavljeni“.

Da li je moguće da ni četiri meseca otkad je komisija veštaka Centra za forenzičko inženjerstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu završila veštačenje vojnog vozila, još Tužilaštvu ne dostavlja svoje nalaze o tome u kakvom je stanju bio protivpožarni uređaj u vozilu tog 24. juna 2021. kada se aktivirao tokom probe vojne vežbe na Pešteru i kada se stariji vodnik prve klase Dejan Stojković, prema zvaničnom obdukcionom nalazu, ugušio i preminuo. Ispostaviće se da baš u danu kada svoj odgovor za N1 pečatira Tužilaštvo, iz Beograda put Novog Pazara kreće dugo čekana informacija – završeno je veštačenje protivpožarnog uređaja.

„Izveštaj o veštačenju u vojnom vozilu BVP M80A Broj 12613 prema Naredbi od 19. oktobra 2021. zaveden je na arhivi Mašinskog fakulteta pod br. 1061/1 od 8. jula 2022. godine. Izveštaj je dostavljen Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru poštom 12. jula 2022. godine i upućen je zameniku javnog tužioca Adnanu Baćićaninu“, odgovorio nam je Mašinski fakultet.

  • To je veoma bitna informacija u ovoj fazi postupka, jer se nakon obdukcionog nalaza i tog nalaza kojim se utvrđuje ispravnost ili neispravnost protivpožarnog aparata konačno završavaju svi materijalni dokazi koje Tužilaštvo treba da prikupi u ovom postuku. Više javno tužilaštvo (VJT) u Novom Pazaru treba u daljoj fazi postupka da ispita sva lica iz sistema Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kako bi se utvrdilo čijom krivicom je došlo do smrti Dejana Stojkovića, navodi advokat Nikola Lakić.

Advokat Nikola Lakić koji prati ovaj slučaj od početka tvrdi da, prema njegovim informacijama, Tužilaštvo do sada nije ispitalo nikog iz sistema odbrane i vojske, osim neposrednih svedoka Stojkovićeve pogibije, njegovih kolega. Veruje da novopazarsko tužilaštvo namerno odugovlači postupak.

  • Ako imamo situaciju da Mašinski fakultet preko šest meseci ne dostavlja svoj nalaz i mišljenje, to isto govori o tom VJT u Novom Pazaru koje je svojim rukovođenjem postupka doveo do toga da Mašinski fakultet šest meseci ne dostavi mišljenje. Ovde je sva krivica na VJT u Novom Pazaru. Nemamo krivicu niti bilo kog javnog delatnika, niti Mašinskog fakulteta, niti doktora koji su radili obdukcioni nalaz, niti svedoka niti bilo koga… Za celu dužinu trajanja ovog postupka, sva krivica pada na VJT u Novom Pazaru, ocenjuje Lakić.

I dokle ovako? Još koliko će plavih koverata bez konkretne informacije stići na adresu N1? Hipotetički, tužilaštvo i mi možemo se dopisivati narednih nekoliko godina koliko bi, kaže nam sagovornik, mogao da traje predistražni postupak. Hipotetički, mogao bi da bude i obustavljen, te da Tužilaštvo odluči da za smrt Dejana Stojkovića nije kriv niko. Hipotetički, a najmanje verovatno, moglo bi i da pokrene istragu protiv NN ili pak dobro poznatih lica.

Autor: Maja Nikolić, N1

Fotografija: Privatna arhiva

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.