Zbog korone van sistema i do 30 odsto radnika – Zamenu teško naći

Društvo

U svakoj školi u Srbiji je zbog zaražavanja korona viruisom, izolacije ili samoizolacije van sistema i do 30 odsto radnika, a u aktulnoj epidemiološkoj situaciji u školama je skoro nemoguće naći stručne zamene, upozorila je danas Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. 

  • S obzirom da su zaposleni u obrazovanju, uz medicinske radnike, sve vreme na udaru virusa korona, ne čudi trenutna situacija u kojoj je u svakoj školi u Srbiji između 10 i 30 odsto radnika van sistema zbog zaražavanja, izolacije ili samoizolacije, navodi se u saopštenju Unije

Kao razlog što je skoro nemoguće naći stručne zamene nastavnog kadra Unija navodi i zaradu zaposlenih, ističući da je „ponovo ispod republičkog proseka za procentualno najobrazovaniju struku“ u Srbiji.

Konstatujući da mladima nije privlačno zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama, Unija ističe da osim kadrova koji već dugo nedostaju: matematičara, informatičara, fizičara i nastavnika stranih jezika, trenutno nema ni dovoljno predavača za maternji jezik, a nedostaju i učitelji.

  • Ovo bi trebalo da bude jasan signal uoči usvajanja budžeta za prosvetu koji je i dalje na dnu evropske lestvice“, poručuje Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Unija SPRS se zalaže za odnos zarada u odnosu 1:3, gde su minimalne plate za pomoćne radnike i tetkice – oko 32.000 dinara, u zavisnosti od broja radnih sati u mesecu.

Koeficijent „dva“ se odnosi na administrativne radnike – oko 64.000 dinara, a koeficijent tri bi nosili svi fakultetski obrazovani u školama- oko 96.000 dinara, navodi USPRS.

  • Ukoliko Vlada Srbije nastavi da ignoriše zaposlene u školama i vrtićima, upozoravamo da će nedostatak kadrova trajno urušiti i kvalitet nastave i njeno nesmetano odvijanje, ističe Unija.
izvor: FoNet
Tagovi:

1 komentar

  1. Nemoguće je da nema zamene kad je na Birou veliki broj osoba koje su završile fiziku, matematiku, književnost, FILUM, hemijju….Nego neće da zapošljavaju nove

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.