Zbog legla lisica, deca iz vrtića „Autić“ mesec dana ne izlaze u dvorište

Grad

Deca u vrtiću „Autić“ predškolske ustanove „Nada Naumović“, koji radi u okviru Fijatove fabrike, već mesec dana ne izlaze u dvorište. Kako kažu roditelji, koji su se obratili Glasu Šumadije, razlog je leglo lisica u zapuštenom koritu Lepenice, tik uz obdanište.

  • Lisice su na nekoliko mesta probile žičanu ogradu kruga fabrike i ulaze u dvorište gde je dečiji park a toliko su se pripitomile da se ni ne plaše dece. Vaspitačice PU „Nada Naumović“ sa razlogom su prekinuli do daljnjeg da izvode decu napolje dok se problem ne reši, jer ne žele da rizikuju, kažu roditelji.

Opasnost ne preti samo od lisica. U nedelju su radnici primetili leglo od četiri-pet zmija.

Kompanija Fijat je, kako saznajemo, obavestila sve relevantne javne službe za koje misle da mogu da utiču na rešavanje ovog problema, ali ni od koga nisu dobili odgovor. Radnici kompanije su zakrpili sva mesta na ogradi, koju su lisice probile kako bi se eventualno sprečio njihov ulazak, ali u Ustanovi „Nada Numović“ ne žele da rizikuju i izlože decu opasnosti.

U pravnoj službi te predškolske ustanove kažu da su se, na osnovu prijave rukovodioca vrtića „Autić“ koji se nalazi pri kompaniji FCA Srbija da se u dvorištu vrtića pojavljuje lisica, usmenim i pisanim putem obratili Policijskoj upravi Kragujevac, Gradskoj upravi za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju, Inspekciji zaštite životne sredine, Šumarskoj i lovnoj inspekciji, Lovačkom udruženje Šumadija i ZOO Higijeni

  • Do rešenja ove situacije, kolektiv vrtića „Autić“ izradio je raspored korišćenja dvorišta kako bi se deci omogućio bezbedan boravak napolju, kažu u pravnoj službi PU „Nada Naumović“.

Glas Šumadije je pre dvadesetak dana objavio snimak lisice koja se šeta između zgrada u naselju Ljubine Livade. Prošle nedelje su i stanari u tom naselju ukazivali na probleme nepokošene trave u koritu Lepenice. Očigledno da niko do danas nije reagovao.

Ako već nema odgovornosti da bi grad trebalo da bude uređen, motiv za odgovorne bi mogla da bude činjenica da mališani proleće provode u zatovorenom prostoru zbog trivijalnog razloga – nepokošene trave u koritu reke u kojoj jedva da ima vode.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.