Zdravko Ponoš: BIA satima maltretirala člana Narodne stranke zbog tvita

Društvo Politika

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da su pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) na beogradskom aerodromu „gotovo četiri sata maltretirali i šamarali“ člana te stranke Konstantina Katića zbog tvita u kojem je vređan predsednik Srbije Aleksandar Vučić, objavljenog na nalogu koji nije Katićev.

  • Katić je mašinski inženjer zaposlen u logističkoj službi aerodroma. Dvojica pripadnika BIA su psihički i fizički maltretirala Katića u prostorijama agencije na aerodromu, dok je drugi stajao ispred vrata. Tražili su od njega da prizna da je autor tvita u kojem se Vučiću psuje majka, rekao je Ponoš na konferenciji za novinare u beogradskom odboru Narodne stranke.

Ponoš je naveo da su pripadnici BIA Katića terali da kleči, pretili da će ga baciti kroz prozor i da neće više nikada videti svoje dete, a ponudili su mu dve opcije – da „prizna da je autor tvita i da neće imati probleme, a ako to ne uradi, imaće imovinske probleme, zagorčaće mu život i moraće da ode iz zemlje, dok su mu na odlasku zapretili da ne sme nikom da govori šta se desilo“.

  • Rekli su mu da će se isto dogoditi i ’njegovom šefu Vuku Jeremiću’ i ostalima. Katić se nije uplašio, odlučio je da ne ćuti, i zato obaveštavamo javnost, kako se to više nikome ne bi dogodilo, naveo je Ponoš.

Potpredsednik Narodne stranke je rekao da Katić ima lekarski izveštaj u kojem je ustanovljeno da ima hematome na glavi.

Ponoš je najavio krivične prijave protiv pripadnika BIA, čija su imena i telefonski brojevi poznati Narodnoj stranci, a na aerodromu postoje i kamere koje su snimile „nezakonito privođenje Katića“, i istakao da Narodna stranka zahteva političku odgovornost direktora BIA Bratislava Gašića.

  • Gašić zbog ovoga mora odmah da bude smenjen. Zahtevamo i utvrđivanje disciplinske odgovornosti onog ko je trojicu pripadnika poslao da to urade, a od zaštitnika građana tražimo da postupi po onome što mu je zakonska obaveza, rekao je potpredsednik Narodne stranke.

Ponoš je naveo da je hapšenju Katića prethodila „medijska priprema režimskih glasila“, koja su „izrađivala profil“ autora tvita, objavljenog pod imenom jedne žene.

  • Katić je pušten kada je njegov advokat Nikola Lakić počeo da se raspituje u BIA i policiji šta je sa njim, rekao je Ponoš.

Ponoš je dodao da ne podržava psovke u javnom životu, a da su građani Srbije „uvek psovali svaku vlast“, i da je današnja vlast oličena u Vučiću, ali da se u ovom slučaju može se govoriti „samo o uvredi, ne o pretnji, ko god da je napisao tvit“.

  • Uvreda ne zaslužuje angažovanje BIA i prebijanje čoveka. Ta služba se vratila svojim starim, tradicionalnim metodama i sada predstavlja pretorijansku gardu vlasti. Ko daje pravo nekome da isleđuje drugog čoveka tako što mu psuje majku, a istovremeno ga optužuje da je drugome psovao majku? Čija je to majka važnija? Da li tajna policija služi da štiti vlast od toga da joj neko psuje majku, a ostalima može da se uradi svašta, mnogo više od psovanja majke, upitao je Ponoš.

Ponoš je podsetio da je „ta ista služba ubila jednog predsednika Srbije, jednog premijera Srbije i Slavka Ćuruviju, a dva puta je pokušala da ubije Vuka Draškovića“.

  • Zakon o BIA omogućava šefu agencije da prima u službu koga hoće, tamo nema konkursa. Sada se vidi koga je primio. Da su ta trojica koja su saslušavala Katića četiri sata toliko radila nešto što ima veze sa bezbednošću države, možda bi znali da se Aljbin Kurti sprema da pošalje jedinicu ROSU na Merdare, ali oni istražuju ko podržava nekoga ko na Tviteru psuje majku predsedniku države, rekao je Ponoš.
  • Ovo je država u kojoj su hteli da proguraju zakon po kojem ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin može nekoga da proglasi policajcem. Ovo je država u kojoj policija, javna i tajna, ne štiti građane od kriminala, nego štiti vlast od građana. Ovo je država u kojoj se vlasnik najveće plantaže marihuane u Evropi brani od kuće sa nanogicom, a sudija na drugom kraju Srbije sudi sa nanogicom na nozi, dodao je Ponoš.

Ponoš je upitao „šta će režim, koji danas radi ovakve stvari, raditi sutra kada se bude osećao mnogo ugroženijim, što je neminovno, jer svaka vlast dođe i prođe“.

  • Katića, koji nije poznat u javnosti, isleđivali su na ovaj način, a Marka Vidojkovića, koji je poznat u javnosti i koji je prvi izrekao psovku, nisu pozvali, jer za to nisu imali petlju. To pokazuje s kakvim se režimom mi suočavamo. Zato je važno da se javnosti saopšti šta se dogodilo i kako se ponašaju, rekao je Ponoš.

Advokat iz pravnog tima Narodne stranke Ognjen Radić rekao je da su pripadnici BIA koji su isleđivali Katića počinili „veći broj krivičnih dela i izašli izvan granica svojih nadležnosti po Zakonu o BIA“.

„Nisu imali naredbu ni suda ni tužilaštva, postupili su samoinicijativno, po naredbi šefova. Počinjena su najmanje tri krivična dela – zlostavljanje i mučenje, jer su silom i pretnjom pokušali da iznude iskaz ili obaveštenje, zloupotreba službenog položaja i protivpravno lišavanje slobode, rekao je Radić.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.