Zdravko Ponoš: Bilčikova izjava deluje kao nesporazum, u srpskoj skupštini nema opozicije

Politika

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da je izjava izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika da su „ključni partneri u dijalogu oni koji su izabrani u parlament“ delovala kao da će Evropljani moderirati razgovor između različitih političkih frakcija vlasti, jer u srpskom parlamentu nema opozicije.

  • Možda je u pitanju nesporazum. Šta god da je, mi smo vratili stvari tamo gde im je mesto. Bilčikova izjava odudara od pisma komesara EU za proširenje Olivera Varheljija u kojem je naveo da ćemo imati podršku za otvaranje dijaloga vlasti i opozicije. Kao što je poznato, u skupštini nema opozicije, rekao je Ponoš nakon sastanka predstavnika opozicije sa Varheljijem u beogradskom hotelu Hilton.

Bilčik je juče televiziji N1 rekao da su ključni partneri u dijalogu oni koji su izašli na izbore, osvojili glasove i imaju podršku naroda i izabrani su u parlament.

Ponoš je istakao da je na današnjem sastanku evropskom komesaru Varheljiju preneo da bi realizaciju planiranih investicija EU od devet milijardi evra za Zapadni Balkan trebalo usloviti napretkom u ključnim oblastima evropskih integracija, kao što su vladavina prava i ceo politički segment, jer „postoji opasnost da taj novac bude uludo potrošen“.

  • Rekao sam na sastanku da investicioni plan EU od devet milijardi evra investicija za Zapadni Balkan izgleda lepo i mnogo znači, ali je to resurs koji bi, bar što se tiče Srbije, mogao da bude uludo potrošen kao što je potrošeno i naše vreme godinama razvlačenjem i obećanjima da smo na pravom putu i da postižemo napredak, a izveštaji Evropske komisije o Srbiji su isti iz godine u godinu i nedostaci se ne otklanjaju“, rekao je Ponoš.

Ponoš je dodao da je to dovelo do toga da građani Srbije više i ne razmišljaju ozbiljno koja je godina trenutno u opticaju i kada bi Srbija mogla da bude u EU.

  • Ako bi se taj novac dao bezuslovno, a mi se nadamo da neće i skrenuli smo pažnju da to tako ne bi trebalo da bude, onda bi to izgledalo kao bezuslovna podrška režimu u Srbiji, rekao je Ponoš.
  • Mi iz Narodne stranke, a imao sam utisak da imamo i razumevanje kolega iz opozicije, smatramo da bi trebalo da postoje uslovi i da je veoma važno da dotok para iz EU bude uslovljen napretkom u ključnim oblastima, pa ako stvari tu idu kako treba, onda ima smisla da pravimo puteve i da povezujemo i ostale koji su čini se bolje kondicionirani u primeni demokratije od Srbije, nažalost, zaključio je Ponoš.
Tagovi:

1 komentar

  1. Nije nesporazum. EU je odlučila da žrtvuje slobodu i demokratiju u Srbiji i da napravi negativan primer za sve evropske zemlje. Preciznije rečeno da pokaže šta diktatura može da napravi od države i naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.