ZDRAVKO PONOŠ: NE MOŽE SE PUŠKOM NA VIRUS, NIJE VREME ZA STRAH I PRINUDU

Politika

Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavio je danas da se „ne može puškom na virus, jer to neće rešiti situaciju“ i da bi vojska zbog epidemije virusa korona trebalo da stavi društvu na raspolaganje svoje bolnice i zdravstvene kapacitete, koji nisu mali, a ne puške.

  • Nema potrebe da po šetalištima naših gradova šetaju ljudi sa dugim cevima. Ništa to ne rešava u ovom momentu. Vojska nije ni opremljena ni obučena da se bavi regulisanjem kretanja na ulicama. Kako bi to vojska mogla da radi? Da naplaćuje penzionerima zato što su izašli napolje posle 8 sati uveče? To mora da se radi mnogo pažljivije, rekao je Ponoš na konferenciji za novinare Saveza za Srbiju.
  • Razumem da u našem društvu, tradicionalnom kakvo jeste, jednom delu stanovništva ponekad dodatni stepen poverenja uliva kada se vidi vojska na ulicama. Sa druge strane, i vlast nekada izgleda ozbiljnije kada angažuje vojsku. To je, međutim, skupo i povlači posledice, dodao je Ponoš.

Ponoš je pozvao građane da se maksimalno kooperativno odnose prema organima reda, odnosno policiji, i ljudima zaposlenim u zdravstvenom sektoru, kao i vojnicima, a vojnike i policajce da pokažu maksimalno razumevanje prema ljudima koji su uplašeni, zabrinuti, nervozni, a neki i bolesni.

  • Vreme je da se uozbiljimo i ponašamo odgovorno i solidarno. Potrebni su nam empatija, pribranost i organizovanost. Svakako da nije vreme za strah i prinudu, istakao je Ponoš.

Ponoš je naveo da Zakon o zaraznim bolestima omogućava pokretanje mehanizma vanredne situacije i to u odredbi o pojavi nove ili nedovoljno poznate zarazne bolesti.

  • Vanrednu situaciju proglašava Vlada Srbije, koja to nije učinila, nego je proglašeno vanredno stanje, što nije isto. Ključno obeležje vanredne situacije je da se proglašava kada je moguće da se nosi sa nekom situacijom postojećim resursima i njihovim angažovanjem, a glavno obeležje vanrednog stanja je sužavanje Ustavom garantovanih ljudskih prava kada državni organi nisu u stanju da se izbore sa situacijom primenom standardnih mera, rekao je Ponoš.

Ponoš je istakao da je nakon što je konačno objavljena uredba Vlade Srbije o merama u vanrednom stanju, potpuno jasno da je sve to moglo da se obavi i u vanrednoj situaciji.

  • U vanrednoj situaciji jedino izbori nisu mogli da se odlože, rekao je Ponoš.

Dodao je da je i u slučaju proglašenja vanredne situacije, ministar zdravlja mogao da zabrani okupljanja, ograniči kretanje i putovanja i zabrani ili ograniči promet pojedinih roba, što su sve mere koje se donose i u vanrednom stanju poslednjih nekoliko dana.

  • Od trenutka registrovanja nadolazeće opasnosti, trebalo je zadejstvovati Republički štab za vanredne situacije i Republički centar za obaveštavanje. Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije je ministar unutrašnjih poslova. Trebalo je proglasiti vanrednu situaciju u odgovarajućem trenutku. Štab za vanredne situacije nije zadejstvovan, a iz MUP-a je stiglo objašnjenje da se taj štab sastao još 13. februara i razmatrao pripremljenost zdravstvenog sistema za epidemiju. Nije, međutim, tema da li su oni održali jedan od četiri redovna godišnja sastanka, što se dogodilo 13. februara, nego je pitanje da li su zadejstvovali Republički štab za vanredne situacije i koje su mere preduzeli, rekao je Ponoš.

Ponoš je dodao da je „prilično izvesno da nisu ništa uradili“, jer da jesu, onda bi teritorijalni štabovi u Novom Sadu, Kragujevcu, Beogradu i Nišu o tome bili obavešteni.

  • Ako je nešto urađeno, onda je to očigledno držano u najužem krugu između ministra i njegovog pomoćnika, što nije dovoljno da se doprinese sprečavaju epidemije“, rekao je Ponoš.
  • Državni vrh je hitno proglasio vanredno stanje nakon što je prestao da se šegači sa pandemijom. Ne isključujem mogućnost da bi i u slučaju proglašenja vanredne situacije posle doglednog vremena trebalo posegnuti i za mehanizmima vanrednog stanja, ali postoje razlozi da se prema vanrednom stanju bude i te kako podozriv“, dodao je Ponoš.

Potpredsednik Narodne stranke je kao prvi razlog za podozrivost naveo to što se vanrednim stanjem ograničavaju ljudska prava i slobode, a imamo iskustva kakav odnos Aleksandar Vučić ima prema ljudskim pravima i u ratnom stanju, kada je bio ministar informisanja, a i u mirnodopskom stanju kada nije proglašeno vanredno stanje.

  • Drugi razlog je činjenica da je Vučić već u najavi mogućnosti uvođenja vanrednog stanja pominjao angažovanje vojske – ako je to prva asocijacija, onda je to dodatni razlog za brigu i dodatni razlog da je trebalo pre svega voditi računa da se stvar rešava proglašavanjem vanredne situacije, rekao je Ponoš.

Ponoš je dodao da u regionu, osim Srbije, uključujući i vlast u Prištini, nije poznato da li je još negde posegnuto za vanrednim stanjem, jer je uglavnom reč o proglašenju vanredne situacije i angažovanju civilne zaštite i zdravstvenog sektora.

  • Razumem i da je moralo da se uvede vanredno stanje da bi bili odloženi izbori zakazani kada je bilo očigledno da neće moći da se održe, ali je sada veoma važno kako će se vanredno stanje dalje sprovoditi da ne bismo imali kontraefekte, zaključio je Ponoš.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.