Zdravko Ponoš: Nemamo Vladu od februara, po čemu smo jedinstveni u svetu (VIDEO)

Politika

Predsednik pokreta Srbija centar Zdravko Ponoš ocenio je da najava Vladimira Putina o delimičnoj mobilizaciji u Rusiji „predstavlja razlog za zabrinutost u svetu“.

  • Taj rat nikome ništa dobro nije doneo, ni Ukrajini, ni Rusiji, ni Evropi, pa ni nama i razlozi za brigu postoje. Ali se nadam da to nije nešto kataklizmično. Očigledno je da taj rat neće da se okonča pre početka zime, energetski problemi su veliki, snabdevanje hranom i u našem regionu i u svetu je ozbiljno pitanje… Uzdrmana je svetska bezbednosna arhitektura, nepoverenje vlada, rekao je Ponoš u intervjuu za portal Glas Šumadije.

Komentarišući govor predsednika Srbije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija Ponoš je rekao da je, za razliku od obraćanja naciji, koje Aleksandar Vučić „praktikuje preko televizije Pink“, kada upotrebljava teške reči, „preti građanima da će nešto ružno da se desi“, obraćanje svetu bilo „svedenije, razumnije“:

  • Činjenica da nije improvizovao, već je čitao napisan govor, pokazuje da je uvažio instituciju kojoj se obraća. Mislim da je pravio i dobre paralele, naglašavajući značaj teritorijalnog integriteta država članica Ujedinjenih nacija, da je dobro naglasio paralelu između Ukrajine i Srbije iz 1999. godine…

Aplauz delegacije Srbije predsedniku Vučiću nakon njegovog govora, praksa je, kaže Ponoš, koju u Ujedinjenim nacijama primenjuju autoritarni režimi.

Na pitanje – da li je trenutak za uvođenje sankcija Rusiji, Ponoš je rekao da je to pitanje naše sinhronizacije sa politikom Evropske unije, čijem članstvu težimo.

  • Ako i dalje težimo, u spoljnopolitičkoj praksi ne bi trebalo da pravimo velike raskorake u odnosu na Evropu. Dinamika tog rata, civilne žrtve, razaranja, usmeravaju nas na sinhronizaciju sa delom sveta kome pripadamo. I da vučemo poteze, koji nas ne udaljavaju od tog dela sveta. Gvozdena zavesa, koja je ponovo spuštena, prilično je daleko od naših granica.

Ovde više nije reč, smatra Ponoš, o empatiji prema Rusiji, već je u pitanju agresija „koja mora da se osudi“ a Srbija ne bi smela da vuče poteze koji, kako je istakao, „nama prave štetu“.

Upitan o pokretu Srbija centar, na čijem je čelu, Ponoš je rekao da trenutno radi na formiranju inicijativnih odbora. Obilazeći Srbiju vidi i da vlast nametanjem tema, poput prajda, kataklizmičnih najava trećeg svetskog rata, „zamagljuje“ stvarne probleme građana.

  • Samo u poslednjih nekoliko dana vlast nas je zadužila za nove dve milijarde. Ko će to da vrati, kako će se potrošiti? Mi od 15. februara nemamo vladu, po čemu smo jedinstveni u svetu.

Najavu Aleksandra Vučića o formiranju velikog državotvornog pokreta Ponoš je okarakterisao kao nameru da se „promeni ime, opere biografija od stvari koje su bile loše“ i, kako je rekao, sklone sa scene ljudi koji postaju teret.

  • Da se opere od odgovornosti zbog onoga šta je bilo a i da se podeli odgovornost za ono što dolazi. A neke stvari će biti jako teške. U toj podeli odgovornosti, verovatno će biti nekih novih kadrovskih akvizicija, i personalnih i kolektivnih. To znači merdžovanje sa nekim političkim organizacijama, od kojih su neke samo fiktivno postojale, koje će ući u taj brend. Neke će ostati van toga, ne zato što ne bi ušle, nego zato što će im posao biti da ostanu sa strane. Da bi, u odnosu na njih, to što se pravi, moglo da se zove centrom.

Ponoš kaže da činjenica da se stvara pokret koji će se zvati „državotvorni“, nameće pitanje – da li je dosadašnja organizacija na čijem je čelu Vučić državotvorna.

  • Da li si radio za državu protiv države, za narod protiv naroda, ako si se posle deset godina vlasti setio da praviš nešto što je srpsko i državotvorno.

Upitan može li pokret čije osnivanje najavljuje predsednik države da bude konkurencija Ponoševom Srbija centar, on kaže da bi bilo kada bi to moglo da se izmeri u „relnom političkom megdanu“ i uz prisustvo medija, u glasačkom telu koje „teži normalnosti“.

  • U to da neko, ko nas svađa sa celim svetom, sa regionom, ali i međusobno, neko ko čak i u najavi novog pokreta koristi terminologiju – mi i oni, deli građane Srbije i to sa pozicije šefa države, pravi bilo šta što je na centru i što je objedinjujuće – ne verujem.

Ponoš je rekao i da Srbija centar može da sarađuje sa svim opozicionim strankama koje su protiv vladajućeg režima.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.