Zdravko Ponoš: Novi Zakon o spoljnim poslovima uvodi sistem Udbe u diplomatiju

Politika

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je danas da vlast novim Zakonom o spoljnim poslovima i u diplomatiju „uvodi sistem Udbe“, odnosno kontrolu i centralizaciju „preko jedne tačke“ – ministra spoljnih poslova koji, kao i direktor Bezbednosno-informativne agencije, može da zapošljava ljude bez konkursa.

  • SNS je skrojio zakon po meri svoje vlasti, koja bira poslušne kadrove sa SNS akademije mladih lidera, a ne stručne ljude. Zakone bi, međutim, trebalo donositi da traju duže od mandata jedne vlasti, a ne šest meseci. Mustra za ovaj zakon bio je mađarski zakon koji je donela partija FIDES, rekao je televiziji N1 Ponoš, koji je i bivši pomoćnik ministra spoljnih poslova.

Ponoš je istakao da novi Zakon o spoljnim poslova odražava političku filozofiju vlasti SNS-a, koja je krenula od toga kakvim kadrovima raspolaže i onda stvarala strukturu, pa iz toga izvukla politiku, umesto da ide potpuno obrnutim redosledom.

  • Uveden je i specijalni diplomatski nadzornik sa velikim ovlašćenjima. To nije u duhu našeg jezika i istorije, jer nadzornici mogu da budu u logorima ili na gradilištima. Ako je ambasador neko poput Vladete Jankovića, ko bi se setio da njemu pošalje nadzornika da mu zaviri u špajz, na šta to liči? Janković sigurno ne bi morao da se predstavlja Novaku Đokoviću, rekao je Ponoš.
  • Ako ambasadori, međutim, nisu ljudi kojima se ponosite, onda morate da im šaljete nadzornika, ali tako se ne pravi uspešna diplomatija. To govori o sistemu koji se uspostavlja, od jezika do ovlašćenja, jer nadzornik može da radi šta hoće, dodao je Ponoš.

Ponoš je naveo da je veoma loše što više nisu predviđena saslušanja budućih ambasadora u Odboru Skupštine Srbije za spoljne poslove.

  • Dozvolili su sebi da ambasador u Kairu, koji je izuzetno važno mesto, bude čovek koji ništa nije spremio 14 dana pre posete srpskog ministra, a svi su znali da je tamo postavljen jer je pašenog moćnog čoveka. U jednu važnu prestonicu, koja je još ratna zona, poslali su čoveka koji je sklonjen iz bezbednosne službe jer je bio sklon psihoaktivnim supstancama. To pokazuje potpunu neozbiljnost, rekao je Ponoš.

Ponoš je istakao da Srbija nema ambasadora u Zagrebu, Varšavi, Pekingu, Kanberi, Braziliji, Tunisu, a „realno ni u Podgorici“, i nema generalnog konzula u Njujorku, niti konzula u Trebinju, Mostaru i Herceg Novom.

  • Nova zakonska rešenja predviđaju da lokalne samouprave i organi državne uprave mogu da kontaktiraju sa stranim diplomatama i ambasadama samo preko Ministarstva spoljnih poslova, što nije u duhu današnjeg vremena i bitno usporava stvari, rekao je Ponoš.

Ponoš je istakao da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponaša kao da mu je „sve u mandatu“, a da njegov kabinet nije dimenzionisan tako da se bavi i spoljnom politikom, i dodao da bi bilo dobro da postoji koordinacija Vlade Srbije, Ministarstva spoljnih poslova i predsednika kako bi se „u nadgornjavanju došlo do dobrih rešenja“.

Fotografija: Marija Đoković, FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.