Zdravko Ponoš: Otvoreni smo za saradnju sa drugim političkim akterima

Politika

U Novom Sadu juče je potpisana je Deklaracija o zajedničkom delovanju stranke Srbija Centar, stranke Zajedno, Demokratske stranke i manjinske Rumunske partije. Predsednik stranke Srbija Centar general Zdravko Ponoš, na pitanje zašto ove četiri stranke potpisuju deklaraciju o zajedničkom delovanju, odgovorio je da ove organizacije već duže vreme sarađuju i organizuju tribine po Srbiji.

  • Stvorena je potreba da odemo dalje i da formalizujemo tu saradnju stavljanjem potpisa na ovaj dokument. To nije nikakav koalicioni papir već pokazivanje volje da sarađujemo i radimo zajedno. Otvoreni smo za saradnju sa drugim političkim akterima.

Rekao je i da je saradnja među opozicionim strankama moguća na nekoliko nivoa:

  • Prvi nivo je saradnja oko borbe za izborne uslove, na tom nivou možemo da sarađujemo sa svima koji su opozicija režimu. Drugi nivo jeste programska bliskost gde su ove organizacije i treći nivo jeste sinergijski efekat gde se treba videti da li je bolje da neko sa nekim ide zajedno ili ne.

Upitan o protestima i njihovom nastavku Ponoš kaže da je režim učinio sve da anestezira građane, međutim buđenje iz te anestezije bilo je bolno nakon tragedije koja nam se dogodila.

  • Posle tog buđenja više neće biti moguće uspavati građane, Srbija više neće biti ista, rekao je Ponoš i dodao, da ako ova vlast ne ispuni zahteve protesta, a pokazuje se da neće, to će morati neko drugi da udi nakon parlamentarnih izbora.
  • Mi ćemo te zahteve ispuniti.

Ponoš dodaje da je štetno to što je režim razvijao narativ da je Srbija u stvari Vučić, to nije prošlo kod građana u Srbiji ali na žalost prolazi kod stranaca.

  • Na promeni tog narativa ćemo morati da radimo, kaže Ponoš.

Komentarišući međunarodnu poziciju zemlje Ponoš kaže da se u Berlinu “ jako loše piše“ o Srbiji i Vučiću a „izvinjenje“ zbog Gašića nije samo poniženje za Vučića već i za sve građane Srbije.

Na pitanje šta prvo treba uraditi nakon pobede nad ovim režimom Ponoš je rekao da je danas sve u očajnom stanju i da režim razvaljuje sve pa čak i policiju razvaljuje simbolički smenjujući poštene policajce. 

  • Jedna od prvih stvari treba biti osposobljavanje policije i pravosuđa za borbu protiv kriminala i korupcije.

Rekao je i da režim nije stvorio uslove za kriminal i korupciju već je režim u ovoj zemlji „oličenje kriminala i korupcije“ i zbog toga nam je potrebna lustracija.

  • Mora se utvrditi ko je kriv, zaključuje Ponoš.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.