Zdravko Ponoš: Pismo zapadnih parlamentaraca je rezultat ozbiljnog albanskog lobiranja, a Vučić lobira kod Dodika i Porfirija

Politika
  • Ozbiljno treba shvatiti pismo koje su zapadni parlamentarci uputili šefovima dilomatije SAD, V. Britanije i EU, ali specijalnim izaslanicima Lajčaku, Eskobaru i Piču, a kojim se zahteva promena kursa prema Srbiji u rešavanju kosovskog pitanja izjavio je predsednik stranke Srbija Centar Zdravko Ponoš gostujući na televiziji Nova S.
  • Reč je o pismu koje su potpisali parlamentaraci iz nacionalnih paralamenata zemalja članica EU, V. Britanije, SAD, ali i Evropskog parlamenta. Među njima šefovi parlamentarnih komiteta za spoljne poslove V. Britanjie, SAD i Nemačke. Pismo je vrlo nepovoljno po Srbiju, koristi se vrlo tvrda retorika i traži se promena kursa prema Srbiji što podrazumeva primenu politike odvraćanja, a to je termin koji se koristio u odnosu prema bišem SSSR, rekao je Ponoš. Izneo je da nema dileme da je ovakvo pismo rezultat albanskog uspešnog lobiranja i zapitao se šta je u međuvremenu radio zvanični Beograd.
  • Izgleda da je Vučić trošio vreme lobirajući na Pinku, kod Porfirija, kod Dodika, vodeći računa o percepciji svojih glasača, a ne na realnoj situaciji, rekao je Ponoš i dodao da „dok se javnost anestezira reklamiranjem orijentacije ka zapadu u izvođenju vlasnika Pinka i uz pomoć američkog ambasadora, u susret nam ide brzi voz“.
  • Ima nekih kancelarija na zapadu gde više neće da dignu slušalicu kad Vučić zove. Mi možemo da likujemo zbog Vučića ali to nije dobro za ovu zemlju. Ako se nastavi sa spoljnom politikom koja ne vodi računa o nacionalnim interesima već o glasačkom telu SNS-a stići ćemo tamo gde smo bili pre 30 godina, rekao je Ponoš. 

Kad su izbori u pitanju, Ponoš je naglasio da je nerazumno potenciranje beogradskih izbora.

  • Njih će možda biti, ali lokalnih će sigurno biti. Šta briga građane u Bačkoj Topoli za beogradske izbore, oni imaju svoju muku. Tako je sa svakim gradom u Srbiji.

Ponoš je naglasio stav o potrebi najšire opozicione saradnje.

  • Da bismo imali prelaznu tehničku vladu, potreban je dogovor sa Vučićem. Ali da bismo imali najširi front usmeren na rušenje vlasti SNS i formiranje široke, vremenski oročene vlade, od sadašnje opozicije, dovoljno je da se opozicija dogovori. Ta vlada bi trebalo da stvori uslove za normalne izbore posle 18 meseci.

Ponoš je rekao da ne razume definisanje jedne kolone koju pominje lider SSP Dragan Đilas, a koja podrazumeva proevropske organizacije koje su u parlamentui i koje organizuju protest.

  • To je neki novi doprinos teoriji gde sad postoji levica, desnica, liberali, zeleni…, ali i parlamentarni organizartori protesta. Ne razumem te Đilasove ideje još od momenta kad je skrenuo kod Abukerkija posle prošlih izbora i otitišao na razgovor kod Vučića, rekao je Ponoš.

Upitan da prokomentariše izlazak Miroslava Aleksića iz Narodne stranke i najavu formiranja pokreta Ponoš je rekao da treba sačekati da se slegne prašina, ali da je najvažnije da su obe strane i dalje opozicija ovom režimu i da niko nije „prodao dušu đavolu.

Fotografija: Milica Vučković, FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.