Zdravko Ponoš: Pitanje kopanja litijuma vlast pokušava da je sakrije letnjim genocidnim temama

naslov Politika

Predsednik Srbija centra general Zdravko Ponoš izjavio je da je pitanje kopanja litijuma u Srbiji najvažnija politička vododelnica i najvažnija tema u ovom momentu koju vlast pokušava da je sakrije „letnjim genocidnim temama“.

  • Režim je zbrzao junske izbore da bi mogao da se što pre posveti svojoj litijumskoj agendi, pritisnut obavezama koje je prihvatio. Da se ti izbori nisu održali u junu, danas litijum ne bi bio tema, rekao je Ponoš u Dvevniku na televiziji Nova.
  • Režim je na strani međunarodnih korporacija i moćnih zemalja koje ne žele kod sebe da kopaju litijum jer to nije dovoljno bezbedno. Mnogo je bezbednija eksploatacija litijuma iz vode, što bi moglo da se radi u Nemačkoj, pa se ni to još uvek na čini. Neuverljiv je argument da je to zato što taj proces mnogo duže traje nego izdavajanje litijuma iz čvrste rude. Isparila bi ta voda valjda za te 4 godine koliko Vučić najavljuje da će proći pre kopanja jadarita, rekao je Ponoš.
  • Narod ume da prepozna šta je opasno i bez pomoći političkih stranaka. Opasnost od rudarenja litijuma prepoznaju i članovi i glasači SNS-a i njihove porodice. Imam mnogo više poverenja u aktiviste koji se u Loznici bore protiv projekta rudarenja nego u neke zagovornike borbe protiv litijuma koji su knjižili takozvane male pobede u prethodnom periodu, rekao je Ponoš i dodao da aktivisti u dolini Jadra „reaguju kako glavom tako i srcem“.

Govoreći o defileu pripadnika Vojske Srbije u Prijedoru Ponoš je naveo da je „izgleda nešto što je Ministarstvo za rad i boračka pitanja Republike Srpske najavilo kao posetu učenika kasnije eksploatisano kao vojna aktivnost i poslužilo kao vruća tema za skretanje pažnje sa nekih mnogo važnijih. Verujem da bi ljudima u Potkozarju i Prijedoru mnogo više poverenja u izvesnu budućnost ulile neke velike investicija iz Srbije nego vojna parada. Ona neće smanjiti njihov odlazak u Nemačku za boljim životom“.

Ponoš se osvrnuo i na Deklaraciju koja je usvojena na Svesrpskom saboru rekavši da se „iza toga prošvercovalo ukidanje Dana republike Srpske„.

Povodom odlaska Marka Đurića u Vašington na godišnji samit NATO-a Ponoš je rekao da su na samit pozvane NATO i neki važni partneri, ali da Srbija to nije.

  • Marko Đurić, kao i većina drugih predstavnika zemalja koje su u programu Partnerstvo za mir, ne učestvuje na samitu. Pozvan je na večeru 8. jula, a samit počinje 9. Izgleda da je na tu večeru pozvana i Vjosa Osmani, ali da se oko toga još lome koplja sa članicama NATO-a koje ne priznaju Kosovo. Ako gospođa Osmani ipak bude na toj večeri, hoće li Đurić ustati od stola u skladu sa odlukom koju je donela Vlada dok je Đuruić u njoj sedeo kao šef Kancdlarije za KiM, zaključio je Ponoš.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.