Zdravko Ponoš: Podneta krivična prijava protiv čelnika BIA Gašića i Parezanovića

Društvo Politika

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš podneo je danas sa pravnim timom te stranke krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv čelnika BIA Bratislava Gašića i Marka Parezanovića i trojice službenika BIA, koji su u nedelju, 26. septembra, protivzakonito lišili slobode i na aerodromu četiri sata tukli i mučili člana Narodne stranke Konstantina Katića.

  • Do danas se niko iz vlasti nije oglasio o tome, ni predsednik Aleksandar Vučić ni premijerka Ana Brnabić, niti bilo ko iz vlade, a i državni mediji, pre svega RTS, ćute kao da se ništa nije desilo. Strategija im je da se ovo zaboravi i da nas kuvaju kao žabe, kako bismo se privikli na to da je normalno da otimaju i prebijaju ljude, rekao je Ponoš na konferenciji za novinare ispred Specijalnog suda.
  • Moramo da iskočimo iz tog lonca, inače će nas skuvati, i zato nećemo da ćutimo. Moramo da pokažemo da ih se ne plašimo zbog svih građana koji će se naći u sličnoj situaciji. Ako Vučić nastavi da vlada Srbijom, uskoro mu neće biti potrebno ništa osim tajne i javne policije. Vučić namerava da vlada Srbijom kao što je nekada engleska istočnoindijska kompanija vladala Indijom kao kolonijom, dodao je Ponoš.

Ponoš je naveo da je Gašić početkom 2016. godine kao ministar odbrane snosio političku odgovornost i bio smenjen sa funkcije ministra odbrane zbog vređanja novinarki.

  • Zar je normalno da Gašić sada ostane na mestu službe koja je otela i mučila čoveka, rekao je Ponoš,

Ponoš je citirao izjavu Vučića koji je kao predsednik Vlade Srbije potpisao odluku o smenjivanju Gašića sa funkcije ministra odbrane jer je uvredio novinarke, u kojoj je Vučić naveo da se od ministara zahteva moralno i pošteno ponašanje, i da se pristojnost traži od svih, jer samo ona može da pomogne „da život ne liči na rijaliti i balkansku krčmu“.

  • Vučić se tada penjao po piramidi vlasti i zato je tako govorio, a kada je stigao na vrh, postao je bahat i osion. Sada preti građanima Srbije i njegove službe prebijaju građane, otimaju ih i odvode sa posla, a svoje odnose sa Evropljanima rešava tako što im uručuje cveće i vredne poslove bez tendera, rekao je Ponoš.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, rekao je da se tajna služba „funkcioniše kao bubašbave i najviše se plaši svetlosti dana i otkrivanja onoga što radi u mraku“.

  • Zato javnosti ukazujemo na ono što rade, a podsećam da su ljudi državne bezbednosti, nereformisane od 1945. godine, po pravosnažnim presudama ubili predsednika Srbije Ivana Stambolića, ubili predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića, dva puta su pokušali da ubiju predsednika SPO-a Vuka Draškovića, a ponovo im se sudi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Ta služba je počela svoj rad 1945. godine ubistvima građana Beograda. U Beogradu su puna tajna groblja nevinih građana, koje su ubili samo zato što nisu bili pripadnici nove vlasti. Od tada do danas ta služba neprekidno vlada ovom zemljom, rekao je Gajić.

Gajić je rekao da je mučenje Konstantina Katića od pripadnika BIA mora da bude upozorenje građanima „šta će se tek događati kada režim oseti da mu je vlast uzdrmana“.

Gajić je precizirao da je krivična prijava podneta zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, zlostavljanje i mučenje, nesavestan rad u službi i protivpravno lišavanje slobode.

  • Dali smo i bliže informacije kojima se mogu identifikovati tri službenika BIA koji rade u odeljenju BIA na beogradskom aerodromu, rekao je Gajić.

Gajić je ponovio da je Katić bio protivpravno lišen slobde i da to nije bio informativni razgovor, nego je „faktički otet“ i pripadnici BIA su pokušali da iznude iskaz, tukli su ga, pretili da će mu polomiti ruke i noge i terali ga da kleči.

Advokat iz pravnog tima Narodne stranke Ognjen Radić rekao je da je od nadležnih zatraženo da se Katiću obezbedi policijska zaštita.

  • U krivičnoj prijavi smo to tražili jer je krivično delo izvršeno od pripadnika BIA, rekao je Radić.

Radić je istakao da BIA, po zakonu, u ovom slučaju nije ni smela da bude angažovana.

  • Nigde nećete videti da se službenici BIA smeju angažovati kod uvrede, a ovde konkretno kod pozivanja na uvredu, tako da smo predložili da se pruži zaštita oštećenom jer smatramo da se na ovome neće stati, rekao je on.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.