Zdravko Ponoš: Potreban nam je najširi opozicioni front, ali ne može da se čeka doveka

naslov Politika

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš izjavio je večeras da najvažniji cilj opozicije mora da bude da Aleksandar Vučić i njegova vlast odu kako bi se spasila Srbija, i da nijedan drugi interes ne može da se pretpostavi tome, pa zato treba da se ide zajedno na izbore i formira prelazna Vlada sadašnje opozicije, koja bi imala oročeno trajanje, elementarno sredila stanje i obezbedila fer i poštene izbore.

  • Moguće je da se opozicija dogovori, zanemari razlike na neko vreme, vremenski oroči zajedničko delovanje u najširem formatu kako bi se pokrenula lustracija i pripremili regularni izbori, rekao je Ponoš u emisiji „Newsnight“ televizije N1.

On je dodao da to nije naivan da će to biti lako ostvariti, jer je problem da i jedna stranka bude protiv. Alternativa tome je, ocenjuje, da se ide u više kolona organizovanih na način da se poveća izlaznost i kumulativan rezultat opozicije.

  • Zalažem se da radimo i nastupamo zajedno, ali ne možemo da čekamo doveka na to, zato smo mi iz Srbija Centra krenuli da radimo zajedno sa Demokratskom strankom i strankom Zajedno, naglasio je Ponoš.

Ponoš nije želeo da kalkuliše koga bi lično zvao da se pridruži navedenom formatu, ali je naveo da je taj format otvoren. On je kazao kako Aleksandru Vučiću ništa ne veruje, pa i na temu izbora, a da logika kaže da neće raspisati bilo kakve izbore da bi oni bili održani do kraja godine, nego će to najverovatnije biti na proleće.

Parlamentarni izbori, naglasio je, služiće mu da može da izbegne gubitak mnogih na lokalu, ako bi se održali odvojeno.

  • Na neke izbore ne sme da izađe, jer zna da će ih izgubiti, a na neke ne sme jer nije ispunio preuzete obaveze oko Kosova, ocenio je Ponoš.

Prema njegovom mišljenju, Vučiću je Srpska napredna stranka mehanizam na koji ostvaruje ličnu vlast, a Srbiju kao objekat na kome ispoljava tu vlast.

  • Propagira kako se jede parizer, a ne zna kako se pravi sendvič. To je demagogija, odvraćanje pažnje od poraznih rezultata njegove vlasti. To je poraz društva, vređanje inteligencije građana, konstatovao je Ponoš.

 Upitan o efektima Vučićevog učešća na sednici Generalne Skupštine UN, Ponoš je rekao da ne očekuje neke značajnije iskorake po važnim temama, uključujući i Kosovo. Dešavaće se neki sastanci na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, ali nšta posebno važno jer se važni sastanci ozbiljno pripremaju unapred, a oni uspešni se obavljaju u prestonicama kojima je važno da se to desi baš kod njih.

  • Ne vidim da će ova Generalna Skupština doneti nešto posebno veliko. Od pet velikih samo se Bajden pojavio. Neće rešavanje Kosova tamo biti glavna tema. To što se Vučić slikao na prijemu kod Nemaca, to su tri protokolarne rečenice, zaključio je Ponoš.
Fotografija: Milica Vučković, FoNet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.