Zdravko Ponoš: Potrebna referendumska atmosfera i jedinstven nastup opozicije

Izbori 2022 Politika

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da se vlasti mora suprotstaviti „ista jedinstvena opozicija na sva tri glasačka listića“ i da je potrebna „referendumska atmosfera“.

  • Vučić će biti na sva tri glasačka listića – i za predsednika i za parlamentarne i za beogradske izbore. On će personalizovati tu opciju, on je personifikacija ove muke koju živimo i koja nam se kao avet smeši i u budućnosti. Alternativa mora biti jasna i jednoznačna – ista jedinstvena opozicija na sva tri glasačka listića. Sve ostalo je sebično, kratkovido i neodgovorno, rekao je Ponoš za novi broj nedeljnika NIN.

Upitan zašto je Narodnoj stranci neprihvatljiv predlog Zajedno za Srbiju i Ne davimo Beograd o izlasku u više kolona i zajedničkom predsedničkom kandidatu, Ponoš je odgovorio da predlozi lokalnih političkih opcija, koji „pretenciozno aludiraju na svoju ideološku rafiniranost u komunalnim temama“, ne zaslužuju preveliku pažnju jer „maše suštinu problema“.

  • Treba da se spremamo za izbore ako bude uslova, a istovremeno i za bojkot i građanski otpor, ako ne bude uslova. Priče o kolonama i kolonicama raznih ideoloških boja, a posebno podela funkcija, nije ono što zagovara Narodna stranka. Zec nije na vidiku, a nema ni ražnja, čak ni šume, rekao je Ponoš.

Ponoš je dodao da postoje velike razlike između situacije u Srbiji i one koja je prethodila promenama u Crnoj Gori, gde je medijska scena u Crnoj Gori je neuporedivo slobodnija, postojao je funkcionalan parlament, velika crkvena tema, harizmatičan duhovni lider Amfilohije, zatim neporočan, nepotrošen i strpljiv opozicioni lider Krivokapić.

  • Vlasnicima krupnog kapitala Milo Đukanović je postao prevelik teret i odlučili su da ne srljaju dalje s njim. Spoljnom faktoru Đukanović je već neko vreme bio breme kojeg se valjalo otresti. Finansijski ionako nisu imali neke kapitalne interese koje im je Đukanovićev dalji opstanak trebao garantovati. A u Srbiji je sve nabrojano suprotno ili ne postoji ili je mršavo, rekao je Ponoš.

Ponoš je ocenio da „režim u Srbiji na desnici formira politička strašila kako bi u odnosu na njih predsednik Srbje Aleksandar Vučić izgledao kao razuman, a ministar unutrašnjih poslova Vulin kao normalan“.

Na pitanje o Vučićevoj „odbrani“ prvooptuženog za najveću proizvodnju marihuane u Evropi Predraga Koluvije, Ponoš je odgovorio da se Vučić sada „dvoumi između abolicije i legalizacije marihuane za količine veće od tone“.

  • Srbija je na drugom mestu u Evropi po organizovanom kriminalu, a 33 u svetu. Bolja situacija je u Albaniji, Ugandi, Somaliji, Jemenu. Tajna policija prebija građane, Vučićevi privatni pravnici biraju sudije i u isto vreme brane i promovišu proizvođače droge jer je to u Srbiji državni posao. Srbija je u vrtlogu epidemije, prvaci smo Evrope na crnoj listi obolelih od korone, rekao je Ponoš.

Ponoš, koji je i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, rekao je da je Vučić je još jednom bio zatečen situacijom na severu Kosova i Metohije i da je onda „u svom maniru kraljice drame“ sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, podigao borbenu avijaciju, turirao oklopna vozila i „pravio foto sešn ruskog ambasadora sa srpskim generalima“.

  • U Brisel je poslao nejakog Petra Petkovića da potpiše reciprocitet i obavezu da oznake Srbije na registarskim tablicama moramo da prelepimo stikerom dok se vozimo po Kosovu. Vučić redovno pravi predstave za raju sa vojskom svaki put kad treba da zamagli neki svoj neuspeh ili previd. Ovaj put se malo zaigrao i sad mora da odgovara na neprijatna pitanja. Predstavu su videli i oni kojima nije bila namenjena, naveo je Ponoš.
  • Vučić svakako nije zapamtio da ističe privremeni aranžman sa tablicama, a trenutno je bio fokusiran na učenje nekih toponima oko Niša. I tako smo stigli do toga da sad vodimo već sa 6:0 u utakmici protiv prištinskih vlasti za koje igra i Srpska lista, dodao je Ponoš.

Ponoš je, povodom krivične prijave koju je pravni tim Narodne stranke podneo protiv čelnika BIA i službenika koji su mučili člana te stranke Konstantina Katića, rekao da bi bilo naivno imati velika očekivanja u isterivanju pravde u sistemu u kojem se šef države ponaša kao da mu je vlast od Boga, a ne od naroda data.

  • Niko od nadležnih se ne oglašava o protivzakonitom ponašanju BIA, a istovremeno predsednik Vučić iz Dubaija leleče nad sudbinom vlasnika najveće plantaže marihuane u Evropi dok on šeta nanogicu kao nakit u studiju kod svog advokata, inače predsednika skupštinskog odbora za pravosuđe i člana Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. A sve u sklopu rijalitija u kojem Vučić namiče omču svom kumu Stefanoviću, zaključio je Ponoš.      
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.