Zdravko Ponoš: Sukobi u Banjskoj pokazali da su bezbednosne službe Srbije ‘razvaljene’

Društvo Politika

Predsednik stranke Srbija Centar (SRCE) Zdravko Ponoš izjavio je danas da su oružani sukobi s tragičnim posledicama u Banjskoj pokazali da su bezbednosne službe Srbije „razvaljene“.

Ponoš je agenciji Beta kazao da je „režim“ u Beogradu bio zatečen jučerašnjim razvojem situacije na severu Kosova.

  • Jedna stvar je da li su oni znali za postojanje srpske naoružane formacije i da li su znali ko s tom formacijom rukovodi i kakve su joj namere. Vlasti u Beogradu su bile zatečene akcijom kosovske policije i to pokazuje koliko je Srbija bezbednosno razvaljena, rekao je Ponoš.

Dodao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao najvažniji podatak do koga su došle srpske obaveštajne agencije naveo prisluškivanje Kurtijevog saniteta.

  • To je skandalozno, naglasio je Ponoš.

Prema njegovim rečima, državni vrh je juče bio zatečen događajima u Banjskoj što potvrđuje, kako je rekao, da Beograd nije u stanju da kontroliše situaciju na Kosovu i Metohiji.

  • Ako režim u Beogradu nije u toku s oružanim organizovanjem Srba na severu, koji imaju mnogo razloga da se osećaju ugroženima i ostavljenima, onda je to jedan problem. Drugi problem je, ako režim ima informaciju o oružanom organizovanju Srba a ne kontroliše ih. Najveće žrtve tih problema u kontrolisanju situacije su Srbi na Kosovu i ti mladi ljudi koje je neko navukao da se odmetnu u hajduke, a očigledno su neobučeni i juče su žrtvovani i pobijeni kao golubovi, istakao je Ponoš.

Dodao je, da je pitanje čemu služe srpske bezbednosne službe.

  • Moramo da se zapitamo čemu služe bezbednosne službe Srbije. Ako su znale za oružano samoorganizovanje Srba na Kosovu i dozvolile da mladići budu na ovaj način pobijeni, onda smo u zaista velikom problemu, ocenio je on.

Kazao je da za tragične događaje u Banjskoj odgovornost snose prištinska vlada na čelu s Aljbinom Kurtijem, međunarodna zajednica, kao i vlasti u Beogradu koje su, kako je naveo, prepustile Srbe na Kosovu same sebi.

  • Beograd svako malo talasa s vojskom u blizini administartivne linije i podiže očekivanja Srbima na Kosovu. Vučić drži jake patriotske govore pune nacionalističkog naboja, a u stvari je Srbe na Kosovu prepustio same sebi. Ne možemo ništa dobro očekivati jer su se juče veoma čudno ponašali i međunarodni akteri. Kfor je tihovao, a imidž srpskog pitanja na Kosovu je narušen na račun srpskih interesa. Srbi su poslednjih meseci, zbog nerazumnog Kurtijevog ponašanja, bili u diplomatskoj prednosti, ali juče je napravljena ogromna šteta. Moguće je da će događaje u Banjskoj sada neko da iskoristi za zatvaranje kosovske knjige koju su u Briselu i Ohridu prihvatili i Vučić i Kurti, rekao je Ponoš.

Pripadnik kosovske policije Afrim Bunjaku i trojica naoružanih muškaraca srpske nacionalnosti poginuli su juče u oružanom sukobu u selu Banjska na severu Kosova.

Piše: BetaTagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.