Zdravko Ponoš: Treba nam prelazna Vlada za mirnu tranziciju iz krize ka normalnosti

Politika

Predsednik Pokreta Srbija Centar general Zdravko Ponoš rekao je za Danas da je Vučić doveo zemlju u poziciju da imamo urušene institucije, obolelo društvo i lošu međunarodnu poziciju i ugled.

Upitan da prokomentariše Vučićevu izjavu za TV Pink, da ne da Srbiju opoziciji jer neće da je uništi, Ponoš je rekao da se iz njegovog odgovora vidi da on misli da je država njegovo privatno vlasništvo. Dodao je da Vučić njegov predlog za formiranje prelazne vlade zlonamerno tumači kao zahtev za dolazak na vlast bez izbora.

  • Preuzimanje odgovornosti za Srbiju u ovakvom stanju je pretežak krst za svakoga ko ima kičmu. Polazim od činjenice da mi imamo urušene institucije, obolelo društvo i lošu međunarodnu poziciju i ugled. Vučić nas je doveo u tu poziciju, on nije u stanju da nas izvede iz nevolje u koju nas je uveo. Fokusiran je samo na svoj opstanak na vlasti koji bazira na onemogućavanju slobodnih izbora u Srbiji. Napravio je podele u društvu do ivice sukoba, objašnjava Ponoš.

Lider SRCA kaže da njegov predlog o formiranju prelazne Vlade koja bi pripremila fer izbore upravo služi za sprečavanje tih sukoba prevazilazenje krize i obnovu institucija.

  • Treba nam tranzicioni period ka normalnosti. To ne rešavaju prevremeni neregularni izbori. To se obezbeđuje prelaznom tehničkom vladom koja bi imala zadatak da elementarno pospremi stanje u državi, smiri tenzije u društvu i organizije prave izbore u mirnoj atmosferi. Slično kao što je to urađeno svojevremo u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori. Nemam dilemu da ćemo i mi morati ovu krizu da prevazilazimo na taj način, ocenjuje Ponoš.
  • Moj drugi predlog za imenovanje specijalnog tužioca za organizovani kriminal koji bi uživao međunarodnu zaštitu, po modelu kako je to svojevremenu urađeno u Rumuniji, usmeren je na suzbijanje simbioze vlasti i kriminala. Verujem da nema potreba da detaljnije obrazlažem nasušnu potrebu za tim. Dovoljno je da se spomene upletenost vrha vlasti u Jovanjicu, bliskost sa Belivukovim klanom, bliskost sa ljudima sa međunarodnih poternica. Vlast koja je tako neraskidivo povezana sa kriminalom opasna je po državu i zato što je podložna ucenama koje ne dolaze samo iz kriminalnog miljea nego i u kontekstu geopolitičkih odmeravanja moćnih igrača, zaključuje Ponoš.
Fotografija: Milica Vučković, FoNet
Tagovi:

1 thoughts on “Zdravko Ponoš: Treba nam prelazna Vlada za mirnu tranziciju iz krize ka normalnosti

  1. Gosp.Ponos, rekao je da nikako nece prelaznu vladu. Ostaje omasovljenje protesta i naterati rts da prikazuje aktivnosti opozicije.
    Bice tesko ali nisu ni oni nesalomivi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.