Zdravko Ponoš: Vlast je prebacila diplomatski sukob Rusije i Zapada u Beograd

Politika

Zdravko Ponoš, predsednik udruženja Srbija Centar, izjavio je da potpisivanje sporazuma između Rusije i Srbije jeste tehnička stvar u diplomatiji, ali da je ova vlast uspela da sukob između Rusije i Zapada, na diplomatskom planu, dovede u Beograd.

  • To je štetno, neodmereno. Potpisivanje je urađeno na mestu, i u vreme, kada nije trebalo da se desi. Napravljena je višestruka šteta. Nas je ruska misija izmanipulisala u UN. Nije ni čudo kada je u našoj delegaciji bio samo jedan profesionalni diplomata. Da je bio iskusni diplomata skrenuo bi pažnju na političku delikatnost tog gesta, rekao je Ponoš gostujući na TV Euronews Serbia.

Prema njegovim rečima s obzirom da je tehnički papir u pitanju nije bilo razloga da se potpiše u UN, kao i da su usledila poniženja da smo, pod pritiskom, pokazivali njegov sadržaj drugim ambasadama. On je najavu da nećemo priznati rezultate referenduma u Donjecku i Lugansku okarakterisao kao kontrolu štete usled ovog događaja.

  • Koliko sebe poštujete toliko će vas i drugi poštovati. Ovaj režim ne poštuje ni sebe ni Srbiju. Ovde se ne radi da li smo za Rusiju ili Ameriku, već da li smo za sebe. Njihovi potezi štete našim nacionalnim interesima, ukazao je Ponoš.

Lider Centar Srbija je naveo da se u celom slučaju više ne radi više o našoj poziciji sa Rusijom jer „Rusija nama realno ne može mnogo da pomogne oko Kosova, jer ne može ni sebi da pomogne“.

  • Ovde se radi o budućnosti ove države i ovog naroda, naveo je Ponoš.

On je podsetio da je na početku zagovarao blagi oblik sankcija ka Rusiji sa kojom bi se obavile diplomatske konsultacije jer „ako smo prijatelji trebali bi da imaju razumevanje“. Lider Srbija Centar je naveo da na početku sukoba članice EU nisu bile sinhronizovane oko uvođenja sankcija Rusiji, koja je imala razumevanje i za one „koji isporučuju oružje Ukrajini“.

  • Režim ne namerava da vodi Srbiju put Evrope. Njima neke stvari idu na ruku zašto to ne rade. Jer u Srbiji koja ide put Evrope ne može da se radi ono što se radi. Režim dobija izbore na priči priključenja Srbiji EU, a sve smo dalje, istakao je Ponoš dodajući da je vlast po pitanju Kosova “dala sve, a da nismo dobili ništa zauzvrat”.

Ponoš je naveo da je predstojeći popis građana važan što demografije i populacione politike, ali i da „se ne dogodi da imamo više glasača nego građana“.

Fotografija: Milica Vučković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.