Zdravko Ponoš: Vreme je da se pokrene akademska zajednica, režim je targetira

Politika

Predsednik Srbija centar – SRCE Zdravko Ponoš ocenio je večeras da će subotnji susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Ohridu, na zahtev međunarodnih posrednika, biti samo jedan u nizu sastanaka koji će biti „uterivanje ovaca u tor“.

  • Svi oni koji kažu da teritorija nije važna, neka se zapitaju zašto nam je otimaju ako nije važna, rekao je Ponoš.

Ponoš je podsetio da su se međunarodne snage na Kosovu pojavile 1999. godine kao privremena međunarodna uprava posle rata. Kosovo je, ocenjuje lider pokreta Srbija centar, tada kao deo tela odsečeno od Srbije, od, kako kaže, „našeg centralnog nervnog sistema, a sad bi da ga amputiraju i da mi kažemo – dobro je“.

  • Jedna generacija nema pravo da učini iskorak i kaže: ovo nije naše, ovo nam ne treba. Ne bi trebalo ni na jedan način da pristanemo da to više nije Srbija. Ni formalno ni administrativno. Ne znamo šta vreme nosi, međunarodne okolnosti se menjaju. Ne smemo da izgubimo ono što može samo jednom da se izgubi, ukazao je Zdravko Ponoš i poručio da se Srbija administrativno ne sme odreći Kosova, jer ga ni ratom nije izgubila.

 Prema oceni Ponoša, onaj ko je građanima Srbije rekao da je francusko-nemački predlog evropski papir, podvaljuje.

  • Biće to evropski papir ako ga mi prihvatimo, kazao je Ponoš, i upozorio da bi to bilo otvaranje mogućnosti i opravdanje da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to učine, jer im pristanak Srbije na taj papir daje odrešene ruke.
  • Predstavnici briselske administraije koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo ne predstavljaju svoje zemlje. Za EU birokratiju je važno da na temi Kosova obezbede jedinstvo priznavača i nepriznavača. Kosovo nije inače najvažnija tema za zemlje članice, Ukrajina je mnogo važnija, istakao je Ponoš.

Prema njegovom mišljenju, prihvatanje sporazuma garantuje opstanak Vučića na vlasti još nekoliko godina i „ovu vlast treba sklanjati na izborima dok sve nije otišlo dovraga“.

 Govoreći o hajci na profesore Fakulteta političkih nauka, Ponoš je rekao da je skandalozno što Vučić monopoliše i pravo na saradnju i pravo na sukobe sa Albancima.

  • Napada profesore što sarađuju sa svojim kolegama iz Prištine, a kako je krenuo, on će sutra dočekati Kurtija u Beogradu i stajati kao ‘bela lala’ dok se svira kosovska himna, konstatovao je Ponoš.

Predsednik pokreta SRCE zamerio je akademskoj zajednici što je do sada ćutala, uspavala se, i trebalo je da se pojave plakati protiv tri profesora Fakulteta političkih nauka, što je praktično crtanje mete na čelu, da bi se reagovalo.

  • Ne možeš da budeš prema Vučiću indolentan ili blago kritičan… onda đavo dođe po svoje, a ovaj đavo misli da je sve njegovo, pa stigne i do profesora, kazao je Ponoš, koji smatra da je došlo vreme da se akademska zajednica probudi I bori se za autonomiju univerziteta.

On je upozorio i na opasnost od „opskurnog“ filma o opoziciji, koji se emituje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, jer se time ljudi dovode u situaciju da neko puca na njih na ulici, kao i na činjenicu da aktivisti vladajuće stranke ispusuju grafite po trotoarima uz zaštitu policije.

Ponoš je istako da „Vučić pokušava da ekstremizuje desnicu više nego što su oni sami, sa namerom da izgleda da je on umerena politička opcija, a sa druge strane, optužuje ih da su izdajnici kako bi sebe proglasio patriotom“.

  • Bori se za evropsku Srbiju kao nekad za ‘veliku Srbiju’. Ni za jedno se iskreno nije borio, bori se za sebe, da bi ostao na vlasti, zaključio je Ponoš, uz podsećanje da bi, kada bi se kažnjavala izgovorena reč, onda Vučić bio do danas u zatvoru zbog onog što je izgovarao devedesetih i širenja nacionalne mržnje, a usput je bio „skutonoša vlasti“ i kad je glumio opoziciju.
Fotografija: Lazar Novaković
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.