Zdravko Ponoš: Vučić će morati da se opredeli koga će da prevari, osim svojih glasača

Izbori 2022 Politika
  • Ovakva opozicija teško može da ugrozi dominaciju Srpske napredne stranke i zato mislim da preuranjeni izbori nisu dobri, a svakako ne dok se ne smire trenutne tenzije u međusobnim odnosima, izjavio je u intervjuu listu Nova predsednički kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije Zdravko Ponoš.

On je istakao da vlast može da udesi da ti izbori dovedu do neke prekompozicije, ali bi opozicija tada bila samo nadničar u režimskom projektu traženja partnera za podelu odgovornosti i pranje vlastite političke biografije, dodavši da ne bi nikome savetovao da se poigrava sa inteligencijom opoziciono nastrojenih glasača.

Ponoš je ukazao da vlast može da napravi većinu u gradskoj skupštini na neki od načina koje je praktikovala do sada i ocenio da „tu ima raznih udavača“, a naveo je da to što SNS i SPS imaju manje glasova nego svi oni koji se zajedno i pretenciozno nazivaju opozicijom ništa ne znači.

  • Nije to samo pitanje izbornog sistema, nego i upitnog opozicionog statusa nekih koji nisu formalno deo kampa SNS, istakao je Ponoš i naglasio da režim ne mora ni na šta da pristane zbog snage opozicije, već je spremnost vlasti za ponavljanje beogradskih izbora uzrokovana drugim, višim i širim razlozima, a ne altruističkim.

Na pitanje zbog čega je rekao da je Vučić obećao da će uvesti sankciji Rusiji posle izbora i da li ima informacije o tome, Ponoš je odgovorio da je kazao da je predsednik Srbije tražio grejs period do okončanja izbora i da će morati da se opredeli koga će da prevari, osim svojih glasača.

  • Sada će pokušati da kupi još vremena otezanjem sa formiranjem Vlade i u narednom periodu bićemo svedoci zanimljivih diplomatskih poseta Beogradu, s tim što njihov ishod ne mora automatski da bude ni loš ni dobar za budućnost Srbije, a mnogo zavisi od toga kako će se postaviti vlast i šta je založila kao kolateral u prethodnim dogovaranjima, rekao je Ponoš.

Istakao je da se režimska medijska mašinerija zagreva da odluku o uvođenju sankcija Rusji predstavi tako da Vučić vodi Srbiju na Zapad, dodavši da „deset godina vožnje u pogrešnom smeru ne može da se anulira jednim uvođenjem sankcija“.

Prema njegovim rečima, Srbija je daleko skrenula sa pravog puta i mnogo toga mora da se menja da bi bila na dobrom putu, prvenstveno u insitucionalnom sređivanju države, a neki spoljnopolitički potezi mogu da spreče veće nevolje i da budu dočekani aplauzom spolja, ali to ne znači automatski korist za građane.

  • Razumno bi bilo da se ti potezi baziraju na racionalnoj računici šta je dobro za ovu zemlju i njene građane, ali se bojim da od ove vlasti ponovo možemo da očekujemo samo kalkulaciju i spremnost na gestove kojima bi platili podršku za opstanak na vlasti ili bar tolerisanje načina vladanja koji ni ne liči na evropski, rekao je Ponoš.
Piše: FoNet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.