BBC NEWS NA SRPSKOM

Zdravlje: Svetska zdravstvena organizacija zatražila od Kine podatke o „žarištima upale pluća“ kod dece

BBC News na srpskom

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zatražila je od Kine više informacija o „žarištima nedijagnostikovane upale pluća“, koja se navodno širi među decom na severu ove zemlje.

Mediji koji nisu pod kontrolom vlasti izvestili su da su pedijatrijska odeljenja bolnica prepuna bolesne dece.

Kineske vlasti su pripisale porast oboljenja nalik prehladi ove zime tome što su mere protiv širenja korona virusa ukinute.

Iz SZO su pozvali stanovništvo u Kini da preduzme mere kako bi se širenje zaraze smanjilo.

Potrebno je više informacija o žarištima širenja dečije upale pluća u severnim oblastima Kine usled medijskih izveštaja i podataka ProMeda, globalnog sistema za praćenje širenja bolesti, navodi se u izveštaju SZO.

Posle objavljivanja izveštaja, kineska državna novinska agencija Sinhua objavila je tekst u četvrtak u kojem su citirani zvaničnici Nacionalne zdravstvene komisije, navodeći da obraćaju posebnu pažnju na dijagnostikovanje i negu dece sa respiratornim bolestima.

Iako pominjanje Kine i talasa infekcija može dovesti do nervoze kod ljudi, koje to podseća na pandemiju korona virusa, zahtevanje transparentnosti je dobra praksa za SZO.

Ali, dok iz Pekinga ne stigne odgovor, nema načina da saznamo kako je došlo do širenja zaraze.

U severnoj Kini je od oktobra zabeležen „porast bolesti nalik gripu“ u odnosu na isti period tokom prethodne tri godine, kažu iz SZO.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija je prošle nedelje objavila da je došlo do povećanja broja obolelih od različitih respiratornih bolesti, posebno gripa, kovida, respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i upale pluća, koja se definiše kao učestala bakterijska infekcija koja napada mlađu decu.

Zvaničnici smatraju da je do porasta došlo zbog ukidanja mera protiv širenja korona virusa.

Druge zemlje, poput Velike Britanije i Amerike, beležile su slične slučajeve širenja oboljenja nalik gripu kada su prestale da važe pandemijske mere.

„Kina verovatno prolazi kroz glavni talas dečijih respiratornih infekcija pošto je ovo prva zima posle dugoročnog zatvaranja, koje je verovatno dovelo do drastično smanjenog kruženja virusa koji izazivaju respiratorne bolesti, što je smanjilo nivo imuniteta na retke bolesti“, kaže profesor Fransoa Balo iz Instituta za genetiku Univerzitetskog koledža u Londonu.

Iz SZO kažu da je još nejasno da li postoji veza između prijavljenog širenja upale pluća i ukupan rast slučajeva respiratornih oboljenja koje je Peking registrovao.

Pozvali su i ljude u Kini da preduzmu osnovne mere predostrožnosti poput vakcinacije, korišćenja zaštitnih maski i pranja ruku.


Pogledajte i ovu priču:

Slepi miševi su inkubatori virusa, a da li mogu da pomognu predviđanju nove pandemije?
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC NEWS NA SRPSKOM

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.