„Zona Novog Optimizma“ u Šapcu od 31. avgusta do 3. septembra

Društvo

Pokret Novi Optimizam, uz podršku dnevnog lista Danas i Fondacije za otvoreno društvo, i ove godine organizuje letnji aktivistički festival „Zona Novog Optimizma“ u Šapcu.

Zona Novog Optimizma 2020 održaće će sloganom „Bez laži, za istinu!“ od ponedeljka 31. avgusta do četvrtka 3. septembra na platou ispred tvrđave Stari grad, Savska avenija, a tribine će svake večeri počinjati u 20 časova.

„Uprkos tome što je opasnost od virusa kovid 19 ove godine postala glavna tema, i što je strah potisnuo druge ključne društvene teme i sam aktivizam, odlučili smo da, uz poštovanje svih propisanih preventivnih mera, probamo da se okupimo i da pokažemo da ne pristajemo da se ova situacija iskoristi da laž do kraja zameni istinu u svim oblastima društvenog života. Sa jedne strane su autoritarizam i podaništvo kao dominantni politički i kulturni obrasci, a čiji protagonisti koriste narastajući strah, atomizaciju i nemogućnost okupljanja i udruživanja da uguše svaki otpor i pobunu. Sa druge strane smo svi mi, gradjani, koji kao alternativu promovišemo istinu, otvoreni dijalog u javnom prostoru, razmenu mišljenja, stručnost i kompetentnost, aktivizam i solidarnost“, navodi se u saopštenju pokreta Novi optimizam.

U saopštenju se navodi da će se ovog leta na Zoni Novog Optimizma debatovati o četiri važne teme.

Na otvaranju u ponedeljak 31. avgusta razgovaraće se o načinu na koji su vlasti u Srbiji odgovorile na zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

  • Naslov ‘covid 19 – pandemija laži’ sugeriše jedan kritički odnos prema pristupu gde je virus prvo proglašen ‘najsmešnijim na svetu’, da bi posle nekoliko nedelja postao toliko opasan da nam ‘ni sva groblja neće biti dovoljna’, a onda smo ga vrlo brzo nakon toga ‘pobedili’, iako se kasnije pokazalo da je to bilo daleko od istine. Netačne, senzacionalističke, antinaučne i proizvoljne izjave koje se menjaju iz dana u dan nisu jedini problem koji je mogao da zabrine gradjane i ukaže im da situacija nije pod kontrolom. Tu su i prikrivanja stvarnog stanja u zdravstvenim ustanovama u pogledu opremljenosti i kapaciteta, kao i ozbiljne sumnje da se manipuliše brojevima obolelih i preminulih od ove bolesti. O svemu ovome svoje mišljenje će izneti vrlo kompetetni sagovornici, najavili su organizatori.

Drugi dan je rezervisan za kulturu i priču sa umetnicima i kulturnim radnicima. Na tribini na temu „Umetnost u odbrani demokratije“ učestvovaće profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Milena Dragićević Šešić, reditelj i takodje profesor na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) Janko Baljak, istoričarka umetnosti i direktorka Narodnog muzeja u Šapcu Nela Tonković i pomoćnica gradonačelnika zadužena za mlade Marija Ratković.

O Šabačkom letnjem festivalu (ŠLF) kao muzičkom dogadjaju koji je tokom proteklih 17 godina ugostio najznačajnije domaće i regionalne izvodjače govoriće muzički kritičar i novinar Petar Janjatović, Alen Jovanović iz grupe Goblini, Miodrag Jovanović, frontmen benda Ništa ali logopedi iz Šapca i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, ilustrator i muzičar Igor Lečić – Milan Dog, izdavač i producent Jovan Gvero i novinar iz Šapca Hanibal Kovač.

Posetiocima će biti predstavljen Omladinski klub Šabačkog pozorišta, i to kroz razgovor rediteljke i direktorke Šabačkog pozorišta Milene Minje Bogavac sa studentima pozorišne produkcije Jelenom Čeivanović i Lukom Lazarevićem. Prisutnima će biti prikazana i mini web serija Generacija Z. Nakon toga, glumica Danica Grubački će izvesti svoju monodramu „Ovo nije državni posao“.

  • U sredu 2. septembra od 20 časova održaće se tribina pod nazivom Ekologija – zeleno i crno. Problemi zagadjenja i uništavanja životne sredine postaju sve značajniji na globalnom nivou, i ljudi su svesniji opasnosti koje takve prakse donose. Jedno od ključnih obeležja ponašanja, pre svega lokalnih vlasti u Srbiji, u poslednjih nekoliko godina, je potpuni nemar prema životnoj okolini i dopuštanje da se prirodni resursi uništavaju zarad privatnih interesa investitora, stoji u saopštenju.

Podsećaju da su to aktuelni problemi u Smederevu, Zrenjaninu, Beogradu, na Staroj Planini, Fruškoj gori i mnogim drugim mestima širom Srbije.

  • Takođe je primetno da upravo ove teme uspevaju da na lokalnom nivou mobilišu sve značajniji broj gradjana i aktivističkih organizacija, onih koji direktno osećaju posledice zagadjenja, ili su vezani za prirodne lokalitete u svojim sredinama koji su se našli na meti investitora i lokalnih moćnika. Jedan od učesnika biće i arhitekta Dragoljub Bakić, koji će dati poseban osvrt na katastrofalne posledice ‘investitorskog urbanizma’ u Beogradu, i to kroz poredjenje projekta ‘Beograd na vodi’, izuzetno štetnog po javni interes i životnu sredinu, i projekta Šabac na Savi’, usmerenog ka ostvarenju najvažnijih potreba ovog grada i njegovih stanovnika, navodi se u saopštenju.

Zatvaranje festivala obeležiće tribina o izdavanju lažnih diploma na (uglavnom) privatnim fakultetima, izmišljenim za ovu svrhu, navode organizatori.

  • Na ovoj tribini govoriće se i o plagijatima, političkim pritiscima na profesore univerziteta, ali i uopšte o integritetu članova akademske zajednice danas i potrebi njihovog kritičkog stava prema aktuelnom stanju. O svemu tome će izmedju ostalih govoriti profesorka Univerziteta u Beogradu Biljana Stojković, ekonomistkinja i urednica portala Nova ekonomija Biljana Stepanović, Jelena Vasiljević sa Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu Rodoljub Kubat kao i drugi relevantni sagovornici, najavili su iz Novi organizatori.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.