Zoran Lutovac: Državotvorni pokret ne mogu da prave oni koji su uništili državu

Politika
  • Državotvorni pokret ne mogu da prave oni koji su uništili državu, institucije i društvo, rekao je predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac televiziji N1 i dodao da je to pokušaj da se podeli odgovornost za sve ono što je loše urađeno i da se politički profiliše na drugi način.

Lutovac je istakao da stvaranje državotvornog pokreta može da bude i pokušaj da se iz političkog mejnstrima odstrane ekstremi sa leve i desne strane i na taj način proširi centar političkog uticaja, ali da to nije nova ideja, i da je tako nešto u Velikoj Britaniji svojevremeno uradio Toni Bler, današnji savetnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kada je reč o ocenama da se Vučić plaši desnice, Lutovac kaže da je to tačno u kontekstu da lider Srpske napredne stranke brine samo o svom rejtingu.

  • Kada je u pitanju Kosovo, desnica ga ugrožava. Pokušava da je marginalizuje, da je prikaže ekstremnom, napominje predsednik DS i dodaje da se demokratske opcije manje plaši, jer je „učinio sve da je marginalizuje“.

Govoreći o savezništvu demokrata sa drugim strankama opozicije, on poručuje da stranke desnice nisu saveznici, već oni koji „Srbiju hoće da učine normalnom građanskom demokratskom državom koja brine o nacionalnim interesima“, a da je Srbiji potrebna umerena desnica koja neće biti ekstremna.

Kada je u pitanju Stranka slobode i pravde (SSP), Lutovac kaže da među njima nije bilo svađe i da imaju razgovore i kontakte.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, predsednik Demokratske stranke kaže da pre rešavanja statusa treba normalizovati i demokratizovati državu.

  • Moramo da napravimo konsenzus da nam je potrebna demokratski uređena država. Kada uredimo državu, na red dolaze druga društvena pitanja. Za procedure, demokratiju i ljudska prava uvek ima vremena“, kazao je Lutovac.

Predlog Nemačke i Francuske o Kosovu, koji se pojavio u medijima, Lutovac nije želeo da komentariše, navodeći da je neprihvatljivo razgovarati o dokumentima za koje se ne zna da li zaista postoje.

Piše: Fonet
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.