ŽPRS: Stajemo uz Mariniku Tepić

Društvo

Napad na jednu ženu je napad na sve nas!

Mi, žene Srbije, pripadnice većinskog i manjinskih naroda, one kojima je nacionalni identitet bitan i one koje svoje etničko poreklo ne smatraju važnim, mi, različitih ideoloških i partijskih opredeljenja, različitih profesija i različitih godina, mi iz različitih delova naše zajedničke zemlje – najoštrije osuđujemo hajku i govor mržnje koja je ovih dana izražena prema Mariniki Tepić, ito kao prema ženi, pripadnici nacionalne manjine u Srbiji i političarkikoja je najavila da će biti nositeljkajedne političke liste!

U televizijskimnastupima reditelj Dragoslava Bokan je izneo niz optužbi i opozicionu političarku Mariniku Tepić nazvaonacionalnimneprijateljemjer je “pripadnik nacionalne manjine“i kao takva „nacionalni neprijatelj, ne samo ideološki i politički“, te da „mora da se definiše šta mora da brani sprska država.“

Mi, građanke Republike Srbije ne želimo da živimo u društvu u kojem je moguće da ovakve izjave ostanu nekažnjene. Pozdravljamo osudu mnogih političkih aktera, ali smatramo da se ne sme dopustiti da osoba koja promoviše govor mržnje nastavi da gostuje u medijima i da taj govor koristi za dalji podsticaj nacionalnih i političkih sukoba.

Zahtevamo od Tužilaštva da hitno reaguje kako bi se sprečila dalja eskalacija nasilja, ali i da sankcioniše televiziju Pink i druge medije koji su ovakav sadržaj emitovali.

Republika Srbija se deklariše kao demokratska država u kojoj je slobodno javno izražavati stranačko, nacionalno ili versko opredeljenje.Stoga naglašavamo da svako ko ističe bilo koje lično svojstvo svojih političkih protivnika, direktno kršii Ustav i zakone Republike Srbije:

  • Zakon o zabrani diskriminacije koji izričito zabranjuje diskriminaciju na osnovu jednog ili više ličnih svojstava, kao što su pol, rod, etnička pripadnost, seksualna orijentacija, itd. Ovim zakonom je zabranjeno i izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, u javnim glasilima i drugim publikacijama, na skupovima i mestima dostupnim javnosti,
  • Zakon o ravnopravnosti polova, kojom je propisana politika rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti,
  • Zakon o političkim strankama koji garantuje da svi građani i građanske imaju pravo na političko organizovanje i učešće u radu političkih stranaka pod jednakim uslovima i bez diskriminacije.

Ako želimo društvo rodne ravnopravnosti koje podstiče žene da učestvuju u odlučivanju, ovakav govor mržnje se nipošto ne može tolerisati.

Zato odbijamo da ćutimo i tolerišemo eskalaciju govora mržnje, odbijamo da živimo u strahu i da se sklanjamo od učešća u javnom i političkom životu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.