ZZK poručuje vlasti: Prekinite sa marginalizacijom Kragujevca

Politika

Pokret „Zajedno za Kragujevac“, u saopštenju koje je danas poslato, osvrnuo se na predlog prostornog plana Republike Srbije za period od 2021. do 2035., nazvavši ga, „neprihvatljivim za građane Kragujevca“. Prema njihovim rečima, „njime se definitivno i zvanično od strane vladajućeg SNS-a, Kragujevac u potpunosti marginalizuje“.

  • Ovo je samo formalizovanje svega onoga što je grad pretrpeo za poslednjih sedam godina od strane SNS-a, oličenog u bivšem predsedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću i njegovom sinu Radomiru Nikoliću, dojučerašnjem  gradonačelniku Kragujevca. Ne smemo da zaboravimo da ta vlast nije završila ni put Kragujevac–Batočina, da je umesto petlji napravila dva kružna toka, a da su na putu prvog reda i dalje na snazi ograničenja brzine od 50 km, te da petlja za izlazak na autoput nije ni u nagoveštaju, navodi se u saopštenju.

U pokretu naglapavaju da, „stanje i slika ovoga puta ‘takozvanog prvog reda’ jasno pokazuju šta republička vlast misli o Kragujevcu“.

  • Stoga i ne čudi što je Kagujevac kao četvrti po veličini grad, svrstan u rang Zrenjanina i Leskovca. Što je razvojna osovina za centralnu Srbiju Moravski koridor: Kruševac-Kraljevo–Čačak. Što mreža izgrađenih i predviđenih autoputeva u velikom luku zaobilazi Kragujevac, pa se čak i budući autoput ,,Karađorđe,, (koji vodi od nigde ka nigde), planira na tridesetak kilometara iznad Kragujevca, tvrde iz Zajedno za Kragujevac.

Kako dalje navode, Kragujevac je dogurao dotle da ga ova vlast zaobilazi čak i kada su zdravlje i briga za građane u pitanju.

  • Svi univerzitetsko/klinički centri u Srbiji poput Beograda, Niša i Novog Sada dobili su ili se u njima grade nove zgrade klinickih centara i kovid bolnice, koje sutra treba da prerastu u opšte bolnice. Za to vreme Kragujevac je ostao na kapacitetima kliničkog centra koji su gradili Kragujevčani iz samodoprinosa. Ovde čak ni jedna polunapuštena vojna bolnica nije mogla da bude pretvorena u Kovid bolnicu, kako bi građani Kragujevca i regiona mogli neometano da se leče od drugih bolesti. Naprotiv, gotovo čitav KC po treći put pretvoren je u KOVID bolnicu, navodi se u saopštenju.

Zajedno za Kragujevac naglašava da su „ovde samo prisutna obećanja“, poput nastavka izgradnje „Tomine zadužbine –banke matičnih ćelija“, izgradnje zgrade Filuma, severne zaobilaznice, kasarne Radomir Putnik – koja zvrji srušene.

  • Naravoučenije, Kragujevac kao grad ne intresuje ovu republičku vlast. Na delu je politička otimačina ‘ko više i dalje može da prigrabi za svoj grad’, odnosno ko se bolje kotira kod predsednika. Otud je i moguće da su okosnice razvoja po predlogu prostornog plana Srbije, Kruševac i Kraljevo koji zajedno nemaju stanovnika koliko ima Kragujevac. Na delu je perfidno devastiranje i marginalizovanje grada, kaže se u saopštenju.

Kao razlog svemu navedenom Zajedno za Kragujevac vidi, kako kažu, činjenicu da Kragujevac nema predstavnike u vlasti koji imaju uticaja, a struka kod ove vlasti ne pomaže.

Na kraju saopštenja se navode da Kragujevčani moraju jasno i glasno da dignu svoj glas „Vreme je za smenu ove vlasti, jer ona radi protiv interesa građana Kragujevca“.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Prostorni plan Srbije – A gde je Kragujevac“, kojim će serijom tekstova Glas Šumadije pokušati da rasvetli položaj Kragujevca u novim planskim dokumentima Republike Srbije, kao i pravce razvoja grada. Projekat je podržao grad Kragujevac.

Tagovi:

1 komentar

  1. Vlast nista ne radi dugi niz godina po pitanju urbanizacije grada i izgradnje infrastrukture samog centra. Pare za oduzetu zemlju su odavno date vlasnicima za eksproprisanu zemlju u samom centru a od najavljene ulice Ljube Tadica nema nista vec vise id 15 g od kada su pare , pare od poreza gradjana, date izgleda u vetar.Ulice se prekopavaju bez ikakvog razloga a nove nemogu da naprave? Saobracaj u centru je uzasan kao i vodovodna i elektricna infrastruktura . Sramota je da nemoze da se uradi ulica od 300m u centru grada i time razgusi i saobracaj i omoguci ljudima da imaju izlaz na ulicu umesto sto u 21.veku idu preko tudjih dvorista uzurpirajuci time privatnu imovinu tih vlasnika!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.