ZZK: Zvono za Alarm

Politika

Novoformirani Pokret „Zajedno za Kragujevac“ (ZZK) izdao je danas saopštenje kojim najavljuje svoj budući program.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Ulice u najstrožem centru grada raskopane, pune udarnih rupa, izlokane, naboran asfalt, nedostajući ivičnjaci, propale šahte – koje prete bezbednosti  vozila i putnika, trotoari gotovo neprohodni od nestručnog i ošljarskog vraćanja u pređašnje stanje, gradske mesne zajednice gotovo zaboravljene.

Jednom rečju ne postji funkcija tekuceg održavanja, o neophodnoj totanoj rekonstrukciji ulica i trotoara nema ni govora.

Stalni kolaps u saobraćaju sa neprestalnim zagušenjima, jer nedostaje realan pristup planiranju novih kapitalnih saobraćajnica. Sve je svadeno na šminku iliti ,,postavljanje ležećih policajaca”.

Stacionarni saobraćaj, parkiranje, sistem je kompletno razbijen, jer je sve dozvoljeno i gotovo da nema sankcija za investitore koji grade nove objekte. Istiti investitori garaže i garažna mesta prodaju po enormno visokim cenama, dok se vlasnici stanova parkiraju po ulicama i trotoarima.

Sve se svelo na zakon jačega.

Promašene investicije iz kredita:

Rekonstrukcija Zelene pijace koja je već sada i pre završetka radova potpuni  funkcionalo urbanistički promašaj. S tim da je trajno devastiran izuzetno  vredan zaštićeni spomenik kulture. Javna garaža koje je čist projektanski promašaj, jer je gotovo nemoguće parkiranje vozila većeg gabarita. Iskorišćenost kapaciteta je katastrofalna i kao takva ona ne može da povrati uložena sredstva.

Kupovina objekta nekadašnjeg Zastavinog ,,Promet i Servisa,, – ruina koja  bi trebalo da bude porušena, kako bi se gradila autobuska stanica. Projekat  neizvodljiv, kako sa stanovista saobraćaja, tako i ekologije, jer se nalazi na pet metara je jezera ,,Bubanj,,. Kupovinom takvog objekta, bačena su enormna sredstva iz budžeta, a krediti jedan po jedan dospevaju.

JKP,,Šumadija,, – preduzeće predstavljeno kao kapitalan projekat, već sad tone u  gubitke. Pokupovana je enormna mehanizacija, bez ekonomskog opravdanje,  jer je gro poslova povereno privatnim građevinskim firmama. Da ironija bude veća, čak se ni deo komunalnog održavanja ne odvija preko JKP “Šumadija”. Suma sumarum, megalomanski projekat koji ne poštuje ni elementarnu struku, jer za polovinu mašina ne postoji adekvatno obučeni radnici, a da ne govorimo o visoko stručnom kadru. Ako uzmemo u obzir anormna uložena sredstva za delatnos iznošenja smeća i javne higijene – grad je prljav.

Isprodavane u bescenje kapitalne lokacije za gradnju, dok su komunlno opremljene ostale od predhodne vlasti ,,Zajedno,, Za sveo ovo vreme, nije stvorena ni jedna nova lokacija, radna ili indusrijska zona.

Sportsko društvo ,,Radnički,,D.O.O. – sav sport, klubovi i objekti smešteni na jednom mestu. Dovoljno je reći da su subvencije grada od preko milijardu dinara, date o trošku građana. Ovakav model – profesionalnog sporta – poznat je samo u Severnoj Koreji. Ostaje, krajnje prosto pitanje, Šta sutra kada budžet više nema para?

O velikim projektima tipa:,, Diznilend ,,-na hipodromu, klaničnoj industriji sa kineskim partnerima za proizvodnju i preradu 50.000 tona junećeg mesa, koja će preporoditi šumadijsko selo, Valter filmskim studjima, naučno tehnološkom parku, kongresnoj dvorani ,,Šumadija,, itd… Ne vredi ni trošiti reči, jer je sve to jedna besprizorna i bezobrazna politička kampanja.

Da ne nabrajamo više, svakom iole dobronamernom građaninu jasno je da koncept ,,Igrala se deca,, ima svoj logički kraj.

Nema više para u budžetu, krediti više ne mogu da se podižu, sada treba da se vraćaju. Vlast koja čak nije imala ni opoziciju, sprovela je sve što je znala, a sadašnje stanje u gradu je slika i prilika njihovog znanja i umeća.

Od Kragujevca su napravili palanku.

Ovako nažalost oni vide Kragujevac, bolje niti mogu niti znaju. Sada je sve jasno. Ako prihvatamo Kragujevac po meri naprednjaka, onda treba da nastavimo da ćutimo. Ako hoćemo promene i da se grad vrati nama Kragujevčanima, onda je neophodna organizovana borba za građanski, demokratski, urbani Kragujevac, kao dobro mesto za život, za našu porodicu.

Da zajedno pokažemo da Srbija živi i van Beograda.

Zato smo se i organizovali u udruženje građana ,,ZAJEDNO ZA KRAGUJEVAC,,.

I pre nego što neki od naših sugrađana bace drvlje i kamenje preko društvenih mreža, neka dobro razmisle šta od gore navedenog nije istina. Ali pre svega neka razmisle da li je ovo grad u kome vide budućnost za sebe i svoju decu.“

Tagovi:

2 komentara

  1. Kada rukom prekrijem ovu fotografiju na početku teksta i čitam, sve ispod napisano ima smisla i logike. Kada pogledm u fotografiju…. Jel nas Vi to zezate?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.