ZZŠ: Agrarni budžet u Kragujevcu više ne postoji

Politika

Četvrta po redu konferencija za novinare stranke Zajedno za Šumadiju posvećena je poljoprivedi. Ocenjujući da je tokom prethodnih godina, poljoprivreda unazađena, u Zajedno za Šumadiju oštro kritikuju i odluku donetu na prošlonedeljnoj sednici Skupštine grada, a koja se odnosi na opremanje, održavanje i upravljanje bunarima na seoskom području. Odluka podrazumeva da će tu nadležnost do kraja 2021. godine preuzeti Javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija”. U Zajedno za Šumadiju ovu odluku smatraju nezakonitom  jer se bez saglasnosti Vodovodnih zajednica ona ne može sprovesti u delo.

  • Poljoprivreda je unazađena i ne ulaže se u unapređenje kvaliteta života na seoskom području, ocenjuju u Zajedno za Šumadiju. Agrarni budžet više ne postoji, a predstavnici gradske vlasti godinama unazad nisu ušli u selo, rekao je Veroljub Stevanović.

U Zajedno za Šumadiju podsećaju i da se u vreme njihovog upravljanja vodilo računa o potrebama razvoja sela, kao i da je u saradnji sa seoskim gazdinstvima, rešavano pitanje vodosnabdevanja

Lokalna samouprava može samo da naloži mere u pogledu kontrole kvaliteta vode i održavanja bunara ili da reši kompletno vodosnabdevanje u seoksom području, ali ne da otima tuđu imovinu, ukazuju u Zajedno za Šumadiju. 

Inače, problem vodosnabdevanja u seoskom području izgradnjom bunara, delo je projekta  koji je realizovan u vreme mandata Zajedno za Šumadiju. Podrazumevao je da grad finansira i realizuje kopanje i izgradnju bunara i primarnog voda, dok su Vodovodne zajednice finansirale izgradnju sekundarne mreže, istaknuto je na konferenciji za novinare i ukazano da su i pri realizaciji tog projekta pribavljane  saglasnosti vlasnika parcela kroz koji je gradjeno, a u skladu sa odlukama Skupštine Vodovodnih zajdenica.

U stranci  Zajedno za Šumadiju ukazuju i da zbog odluke da JKP “Vodovod i kanalizacija” preuzme upravljanje nad bunarima brojni stanovnici okolnih sela već negoduju, a neki najavljuju i tužbe.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.