OBUSTAVA NASTAVE U DVE SREDNJE ŠKOLE U KRAGUJEVCU ZBOG GREJANJA

Društvo Istraživanje

U Trgovinsko-ugostiteljskoj školi „Toza Dragović“ nije bilo grejanja, jer se glavni kotao još ranije pokvario a na rezervnom je sada “crkla“ elektronika, dok je u Muzičkoj školi „Dr Miloje Milojević“ stara pumpa pre tri godine zamenjena novom – nedovoljnog kapaciteta.

Muzička škola „Dr Miloje Milojević” i Trgovinsko-ugostiteljska škola „Toza Dragović” od prošle nedelje suočili su se sa ozbiljnim problemom grejanja. I ujednoj i u drugoj srednjoj školi, iako se nalaze na različitim lokacijama, gotovo u isto vreme desila se havarija, zbog čega je nastava, silom prilika, obustavljena  dok se na završi sanacija ili pronađe neko alternativno rešenje.

Iako je to đacima došlo kao bonus raspust, njihov roditelji na taj problem ne gledaju blagonaklono, kao ni svi profesori,  jer će na kraju sve morati da se nadokanadi. Otuda, nametnulo se pitanje zbog čega su škole nespremne ušle u ovu grejnu sezonu? I  šta očekivati u januaru i februaru kad nastupe baš niske temerature? Ali, ako se zna da grad finansira održavanje škola, a Republika plate prosvetara, odgovor je više nego jasan ko je zatajio u tom lancu. Mada, dešava se, uređaji se kvare i nepredviđeno.

Uglavnom, od prošlog četvrtka u muzičkoj školi nema grejanja, što nam je potvrđeno u toj obrazovnoj ustanovi, a takođe iu Školskoj upravi, ali ne konkretno i zbog čega. Nezvanično smo saznali da postoji neki problem s pumpom, još od pre tri-četiri godine, kada je zamenjena stara za novu – manjeg kapaciteta, koja pritom služi i za grejanje Knjaževsko-srpskog teatra.

Nastava se u toj školi zato odvijala tako što je radio ko je hteo, uz dogrevanje klimom, koja na niskim temperaturama baš i ne funkcioniše, a ko nije hteo – nije. Uglavnom, radili su oni profesori koji imaju manje prostore koji su lakši za dogrevanje. Isto tako je bilo i sa učenicima. Neki su dolazili na nastavu, neki i nisu, bila je to svar procene roditelja ili izbora njih samih. Niko nije mogao da ih natera da sede u hladnom prostoru. Za razliku od njih, pomoćno osoblje (tetkice) imale su obavezu da dolaze redovno na posao – otvaraju školu svakog jutra i dežuraju, ali to je neka druga priča.

U školi „dr Miloje Milojević” su shvatili da je njihov slučaj ustvari beznadežan, jer je popravka pumpe dosta skupa i da se cela priča svalila na osoblje iz račnovodstva zato što nisu potraživali viši iznos od Skupštine grada po toj stavci, da bi bilo dovoljno para da se reši njihov problem. Ali ovu priču treba uzeti, ipak, sa rezervom, iako ona dolazi od nastavnog osoblja iz škole.

Njih, takođe, čudi što nije bilo decidnog stava Školske uprave da li će u hladnim prostorijama da se radi ili neće, nego se dešavalo da ih uveče obaveste da se sutra radi, oni dođu i sačekaju ih hladni radijatori. Čas se radi, čas ne radi.

U Trgovinsko-ugostiteljskoj školi „Toza Dragović” četiri radna dana nisu imali grejanja zbog čega je bila skroz obustavljena nastava. To nam je potvrdio direktor škole Ivica Miljković, ali i načelnik Školske uprave Goran Joksimović. U vreme pisanja ovog teksta ni u jednoj ni u drugoj školi nije grajanje profunkcionisalo, mada postoje neka uveravanja da će od srede život ovih dveju obrazovnih ustanova da se vrati u normalu.

  • Mi smo imali glavni kotao koji se ranije pokvario, pa smo koristili rezervni koji je, nažalost, otkazao zbog kvara na elektronici. Tako smo u jednom momentu ostali bez oba kotla. Krenuli su radovi na glavnom kotlu i očekujem da će do kraja dana (utorak – prim.aut.) da se stavi u funkciju i već od srede da se krene sa redovnom nastavom, a propušteno ćemo nadoknaditi radnim subotama, rekao nam je direktor Miljković.

Pitali smo i Školsku upravu da li su obavešteni da skoro nedelju dana pomenute škole nemaju grejanje i šta je do sada preduzeto da deca i nastavno osoblje ne borave u hladnom prostoru? Nihov odgovor prenosimo u celosti:

  • Školska uprava je upozata sa problemima u školama koje pominjete, odnosno, direktori su nas upoznali sa time da zbog vanrednih uslova nasatalih zbog težih kvarova u grejnim sistemima TUŠ „Toza Dragović” neće raditi dok se kvarovi ne otklone (očekuje se da će kotao biti osposobljen u sredu, 5. decembra). Muzička škola „Dr Miloje Milojević” nije radila u petak i u subotu (30. novembra i 1. decembra) i nastali problem za sada ublažava time što se priključuje na grejni sistem Knjaževsko-srpskog teatra. Direktorka nas je obavestila da je na taj način obezbeđen nesmetan rad. Izgubljene nastavne dane će nadoknaditi prema rasporedima koji će napraviti rukovodioci te dve škole, o čemu će takođe izestiti Školsku upravu.

 

Piše: Elizabeta Jovanović

Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *