USKRS U EKO PARKU ILINA VODA

Grad

U nedelju, 28. aprila u Eko parku Ilina voda ponovo će biti organizovana proslava Vaskrsa, posle trogodišnje pauze.

Program počinje u sedam ujutro tradicionalnim Uskršnjim urankom uz obavezno posluženje, kačamak i vruću rakiju. Već u osam sati Aleksandar Despotović počinje da priprema gulaš sa saradnicima i društvom, koji će kasnije tokom dana biti poslužen građanima u Ilinoj vodi.

U devet časova biće otvorena izložba slika i skulptura Milovana Pavlovića Mipe koji je autor skulpture Uskršnjeg jajeta u Eko parku Ilina voda. Ova skulptura je inače najveća u Evropi i druga po veličini u svetu (postoji samo jedna veća u Kanadi). U sredini skulpture Uskršnjeg jajeta se nalazi Krst koji je 2006. godine osveštao parohijski sveštenik u prisustvu žitelja ovog kraja.

Posle tradicionalnog pucnja iz „trešnjinog“ topa u 9.55 u organizaciji Zavoda za žigosanje oružja profesor kragujevačke Muzičke škole Ivan Sergej Blagojević odsviraće himnu Bože pravde. Odmah potom u 10 sati na Velikoj sceni „Nikola Pašić“ počinje nastup folklornih ansambala. Inače, scena Nikola Pašić je dobila taj naziv zato što se nalazi uptravo na mestu na kojem je Nikola Pašić osnovao Narodnu radikalnu stranku 1882. godine. Na ovoj sceni nastupiće KUD „Arion“ iz Kragujevca, mlađa grupa članova „Studenjak“ iz Resnika, deca iz KUD-a „Vuk Karadžić iz Badnjevca i Udruženje građana „Zora“.

Uporedo sa ovim programom biće organizovano prijavljivanje za tradicionalnu Tucijadu, tj takmičenje za najlepše ukrašeno jaje i najjače jaje u Šumadiji. Pobednici ovog takmičenja biće proglašeni i nagrađeni u 13 časova kada će im biti dodeljeni i pehari.

U okviru proslave Vaskrsa u Ilinoj vodi biće organizovana prodajna izložba narodne radinosti i rukotvorina žena članica „Bazara ljubavi“ Kragujevačke inicijative.

Organizatori i generalni pokrovotelji ove, 11. po redu manifestacije, je Grupa građana „Alternativa“.

Tekst: Snežana Milisavljević
fotografija:GTO
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.