„Mladi inspirisani mirom“

Kultura

Mladi iz Srbije, svesrdno su prihvatili aktivnosti Regionalne kancelarijer za saranju maldih (RYCO), na projektima saradnje sa vršnjcaima Zapadnog Balkana i nadalju se sličnim aktivnostima i u budućnosti.

  • Mladi Zapadnog Balkana, u stanju su da urade mnogo više, ukoliko to čine zajedno, a ne kao individue, rekla je omladinska mentorka Jasmina Ristić.

Ona je samo jedna od mnogih koji su učestovali u aktivnostima, treninzima i mentorstvu u okviru RYCO-ovog programa, u proteklih nekoliko meseci.

  • Ono što sam naučila jeste, da iako smo možda drugačiji ponaosob, drugačijeg porekla, kada smo zajedno vrlo smo slični i imamo iste ciljeve. Izgradnja mira je razlog zašto smo ovde, a zajedno, kao tim, možemo postići mnogo više nego sami, istakla je Ristić.

Kao jedan od 24 profesora sa Zapadnog Balkana koji se obučavao za interkulturalni dijalog regiona, Jovan Gavrilović, učitelj u Školi sa domom za decu oštećenog sluha i govora “ 11.Maj” iz Jagodine, kaže da su njegovi učenici željni da nauče i diskutuju o drugačijim temama regiona.

  • Oni nemaju dovoljno informacija i nisu u potpunosti sigurni zašto su konflikti uopšte počeli i šta su bili njihovi glavni uzroci. Ono što ohrabruje jeste da su učenici raspoloženi da poslušaju različita mišljenja i žele o tome da diskutuju, ističe Gavrilović.

Za Dragana Medića, učenika, učešće u RYCO programu razmene, pokazalo se veoma korisno.

  • Naučio sam mnogo o drugim religijama i upoznao puno prelepih ljudi. Posetio sam prelepa mesta i bilo je zabavno. Prema mom mišljenju, bilo je to dobro iskustvo za mlade ljude, rekao je Medić.

Tokom projekta “Podsticaj stvaranja Zapadnog Balkanskog zajedničkog liderstva ka pomirenje”, osnovanog od strane UN Mirovnog Fonda, a implementrianog od strane UN Agencije UNDP, UNFP i UNICEF-a, organizovane su radionice za mlade različitog etničkog porekla, sa ciljem stvaranja prilika da mladi prepoznaju opšte dobro, da se osiguraju prioriteti i uđu u konstruktivne dijaloge sa svojim vršnjacima širom regona.

Od marta 2020. RYCO i UN su radili i sa 24 profesora iz regiona, kako bi razvili alate za osnaživanje interkulturološkog dijaloga u regionu.

U okviru projekta organizovane su i radionice za malde, sa ciljem razvijanja kapaciteta omladinskih grupa i organizacija, koje će biti u mogućnosti da pristupe RYKO resursima, kako bi se uključili u izgranju mirnovnih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Tokom maja, RYCO je lansirao jednomesečnu kampanju “Mladi inspirisani mirom”, koja je za cilj imala podizanje svesti o miru i prepoznavanje napora ka istom, među mladima Zapadnog Balkana.

Kampanja je bila fokusirana na teme poput obrazovanja, prihvatanja različitosti, razumevanja i saradnje, kako bi se naglasila važnost investiranja u mlade, značaj njihovih priča, ali i njihova moć da nešto promene.

Kroz isticanje rada sa profesorim i učenicima, u kampanji je iskorišćena najbolja praksu za izgradnju mirovne transformativne pedagogije širom Zaadnog Balkana, preko mreža škola, kao oruđe za promociju regionalnog dijaloga.

Kampanja je takođe omogućila promovisanje aktivnosti kroz intervjue sa nastavnicima i učenicima, koji su učestvovali u projektnim aktivnostima. Štaviše, 6 škola u etnički mešovitim mestima regiona bila su označena kao simbol prihvatanja postojanja različitosti među mladima.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.