foto: Narodna stranka

Aleksić: Poljoprivrednici iz cele Srbije da protestuju u Beogradu

Društvo Politika

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da bi poljoprivrednici iz cele Srbije trebalo da traktorima dođu u Beograd i iskažu nezadovoljstvo zbog katastrofalne situacije u poljoprivredi ispred Vlade Srbije i zgrade predsedništva, jer se tu donose odluke zbog kojih su prinuđeni da bacaju plodove svog teškog rada.

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović neprekidno lažu srpske seljake, kojima predlažem da ne dele i ne bacaju paradajz u Leskovcu, nego u centru Beograda. Ako poljoprivrednici mogu da protestuju u centrima glavnih gradova Francuske, Španije i Holandije, zato bismo mi ćutali? Da li je njima teže nego nama, upitao je Aleksić, koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom u Trsteniku.

Aleksić je istakao da je poljoprivreda u Srbiji „pred kolapsom“ i da sledi velika kriza čiji će uzrok biti potpuno odsustvo bilo kakve strategije Ministarstva poljoprivrede, Nedimovića i Vlade Srbije i njihovog stihijskog pristupa toj oblasti.

  • Očigledan dokaz da se sistem potpuno raspao je to što Ministarstvo poljoprivrede ove godine prvi put u poslednjih 10 godina nije raspisalo javni poziv za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Podrška države je iz godine u godinu sve manja, što pokazuje višegodišnje kašnjenje isplata subvencija, pa danas ima više od 6.000 odobrenih a neisplaćenih zahteva po osnovu subvencija i podsticaja iz ranijih godina, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da poljoprivreda zaslužuje daleko veću podršku iz budžeta od drugih grana privrede, pošto u toj oblasti radi ubedljivo najviše ljudi, odnosno više od milion i po građana Srbije, i dodao da poljoprivreda učestvuje sa oko 50 odsto u rastu ili padu bruto društvenog proizvoda (BDP).

Potpredsednik Narodne stranke je rekao da proizvodnja kilograma paradajza u plastenicima košta i do 30 dinara, a da su „seljaci bili prinuđeni da bacaju plodove u koje su uložili svoj novac, trud i rad“.

Aleksić je dodao da je slična situacija i sa drugim poljoprivrednim proizvodima za koje poljoprivrednici mogu da računaju da će naplatiti svoj trud i rad samo ako bude nestašice na tržištu Srbije ili ako u drugim državama budu slabiji rod i kvalitet usled nepovoljnih klimatskih uslova.  

  • Nedopustivo je da Nedimović po principu „selo gori a baba se češlja“ ne reaguje hitno po pitanju paradajza koji povrtari bacaju zbog uvoza iz Holandije. Narodna stranka zahteva uvođenje kriznog budžeta za obezbeđivanje zaštitnih cena poljoprivrednih proizvoda usled poremećaja na tržištu, istakao je Aleksić.

Aleksić je rekao da Nedimoviću, međutim, nisu bitni proizvođači paradajza iz Leskovca i ostali poljoprivrednici širom Srbije, nego mu je „najbitniji njegov partijski kolega Marijan Rističević, za čije udruženje uvek ima novca iz budžeta“.

  • Tako su nedavno udruženja koja se dovode u vezu sa Rističevićem dobila od Ministarstva poljoprivrede 1,65 miliona dinara i to za projekte „Podsticajima do unapređenja“ i „Škola za unapređenje digitalne pismenosti žena iz ruralnih oblasti“. Dok država i seljaci propadaju, za Vučića i ljude iz njegove vlasti nema krize i za njihove džepove ima novca iz budžeta, ali će se to uskoro promeniti i odgovaraće svi koji su pljačkali narodni novac iz budžeta, zaključio je Aleksić.
foto: Narodna stranka
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.