Američki IT gigant Oracle otvorio prvi regionalni centar u Kragujevcu

Društvo Grad

Nakon godinu dana od potpisivanja komercijalnog ugovora u Državnom data centru u Kragujevcu, jedan od svetskih IT giganata, otvorio je prvi Oracle Cloud regionalni centar u Jugoistočnoj Evropi. U prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila, ministra informisanja i telekomunikacija, Mihaila Jovanovića, ministarke za brigu o porodici i demografiju, Darije Kisić, v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milana Latinovića, gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića i direktora Data Cloud Techology, Danila Savića počeo je sa radom regionalni centar.

U okviru otvaranja Oracle klaud regionalnog centra, u prisustvu potpredsednika za klaud tehnologije i regionalnog direktora za Severnu i Istočnu Evropu kompanije Oracle, Keneta Johansena, potpisan je prvi komercijalni ugovor između ove korporacije i Telekom Srbija, čime je najveća domaća telekomunikaciona kompanija postala prvi korisnik javne Oracle Cloud infrastrukture.

  • U Kragujevcu, samom srcu Šumadije dešava se saradnja IT timova, kazao je ambasador SAD Kristofer Hil i izrazio poštovanje za uložene napore, pre svega Vladi Republike Srbije koja je fokusom na IT tehnologiju stvorila Srbiju kakva je danas. Želim da se zahvalim i uspešnoj IT kompaniji Oracle i njihovoj veri u budućnost ove zemlje i ljude Srbije koji angažovano rade jer žele da izgrade Srbiju kao brend. Velika mi je čast što sam ovde i imam priliku da vidim nešto što je danas najbolje što svet ima. Srbija sa svim ovim gleda i ide napred, kazao je ambasador Hil.
  • Ovo je izuzetno važan dan za Kragujevac i za čitavu našu IT industriju koja je u poslednje dve godine postala motor razvoja srpske ekonomije. Otvaranjem svog prvog regionalnog centra u Jugoistočnoj Evropi ovde u Državnom data centru u Kragujevcu, srcu Šumadije Oracl je pokazao veru u našu zemlju, a pre svega u naše ljude i kapacitete za razvoj u budućnosti, kazala je premijerka Brnabić.

Ona je izrazila nadu da će u skorijoj budućnosti U Srbiju doći još mnogo ovakvih kompanija a za to nam je Oracl otvorio vrata, poručila je premijerka Brnabić.

  • Oracle u Srbiju investira više od 20 godina i danas je veliki dan za našu kompaniju, kazao je potpredsednik za klaud tehnologije i regionalni direktor za Severnu i Istočnu Evropu kompanije, Kenet Johansen.
  • To znači da odavde počinje budućnost ulaganja i izgradnja jedinstvenih usluga. Želimo da omogućimo sagledavanje potencijala i pružimo usluge za poslovanje kako unutar tako i van Srbije. Srećni smo što smo danas ovde i što smo na raspolaganju našim klijentima, rekao je Johansen.
  • Beskonačno sam srećan zbog svega što se dešava u sferi IT u Kragujevcu, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.
  • Državni data centar je za nas pravo bogatstvo a to se sad i pokazuje kada nam dolaze svetski lideri, IT giganti poput Oracla. To će i druge strane kompanije dovesti u Kragujevac, jer Kragujevac postaje južnoevropska ’’silicijumska dolina’’. Iz bilo kog dela sveta da angažujete Oraclove servise u padajućem meniju će se pojaviti Srbija i Kragujevac i to je velika stvar, istakao je gradonačelnik Dašić.

Investicija, koju je korporacija Oracle uložila u ovaj regionalni centar, otvara dodatne mogućnosti za dalji razvoj IKT sektora u Srbiji ali i usavršavanje i zapošljavanje kadrova iz ove oblasti. Svaka kompanija u Srbiji ima priliku da iskoristi prednosti performansi i bezbednosti Oracle klaud infrastrukture (OCI) koja fleksibilno podržava obim i rast različitih industrija i sektora, uključujući zdravstvo, maloprodaju i bankarstvo.

Fotografije: Grad Kragujevac
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.