Apel Sektora za vanredne situacije i načelnika Kočovića – Požari na građevinskim objektima

Društvo Grad

Kada je reč o požarima u građevinskim objektima, neki od najčešćih uzroka njihovog nastanka su neipravne ili preopterećene električne instalacije, neispravni električni uređaji ili ostavljanje uključenih električnih uređaja bez nadzora.

  • Kako bi se preventivno delovalo, apelujemo na sugrađane da prilikom napuštanja stambenih objekata obavezno provere da li su isključili električne uređaje, poput klime uređaja ili punjača mobilnih telefona.

Takođe, predstojeći period, odnosno period početka pa sve do kraja grejne sezone, karakteriše povećanje broja požara na građevinskim objektima. Razlog tome su neispravni ili neočišćeni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći na čvrsta goriva, ostavljanje uključenih grejalica bez nadzora, ostavljanje odeće ili drugih zapaljivih predmeta u blizini peći ili grejalica, preopterećenje elektroinstalacija i neispravni električni uređaji. Sve ove uzroke možemo svrstati u ljudski faktor, odnosno nepažnju ili nemar.

  • Apelujemo na sve naše građane da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama i svojim komšijama – da provere ispravnost svojih dimnjaka i peći na čvrsto gorivo, da ne ostavljaju uključene grejalice bez nadzora, da ne preopterećuju elektroinstalaciju, da udalje nameštaj i drugi gorivi materijal od grejnih tela i da u slučaju nastanka požara pozovu vatrogasno-spasilačku jedinicu i slušaju njihove savete.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.