Bebe izložene zagađenom vazduhu u materici imaju veći rizik od respiratornih bolesti, pokazuju istraživanja

Društvo Istraživanje

Istraživači su ispitali podatke više od 2000 trudnica u 10 kanadskih gradova, koje su bile izložene štetnim zagađujućim materijama u vazduhu, uključujući PM2.5 i NO2.

Istraživanje sprovedeno u Kanadi pokazalo je da izloženost zagađenom vazduhu tokom gestacije povećava rizik od toga da novorođenčad razviju ozbiljne respiratorne i imunološke smetnje. Istraživanje potpisuju profesori sa Penn State College of Medicine, a prenosi britanski The Standard. Studija je rađena na uzorku od 2000 trudnih žena u deset gradova

Po navodina Standarda, zagađujuće materije koje trudnice udišu mogu da dospeju u krvotok i da oštete ne samo krvne sudove i disajne puteve žena, već i fetusa. Zagađenje vazduha može da naškodi razvoju pluća i imunog sistema te uzrokuje manju težinu novorođenčadi.

Jedan od istraživača, Chintan K Gandhi, asistent profesora pedijatrije na pomenutom fakultetu, izlavio je da je poznato da je izloženost majki zagađenom vazduhu tokom trudnoće povezana s dugotrajnim respiratornim problemima poput astme kod novorođenčadi:

„Međutim, ono što nismo znali je da bi majčina izloženost zagađenom vazduhu mogla da uzrokuje teške respiratorne probleme kod beba ubrzo nakon rođenja”.

Podsetimo, stopa smrtnosti od zagađenja vazduha je u Srbiji duplo veća nego u svetu. Godišnje pre vremena u Srbiji usled dugogodišnje izloženosti zagađenom vazduhu po podacima SZO premine oko 13-15.000 ljudi.

Autor, Izvor: Mašina

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.