Bogdan Raonić: Prošlogodišnje hapšenje i dva dana u ćeliji neću zaboraviti

Društvo

Bogdan Raonić je završio osnovne studije u Francuskoj, a u septembru započinjem novu etapu u svom školovanju – izabran je za dobitnika prestižne stipendije za master studije iz primenjene matematike na ciriškom univerzitetu ETH. U biografiji ovog mladog Kragujevčanina ostaće zabeleženo da je osmog jula prošle godine bio je među mladićima koje je policija uhapsila nakon protesta u Kragujevcu.
Raonić je uhapšen zajedno sa dvojicom drugara, takođe odličnih studenata, iako nisu učestvovali u neredima kada su razbijeni prozori i demolirane prostorije Policijske uprave i razbijena stakla na ulazu u gradsku uprave. Danas, godinu dana kasnije, za Glas Šumadije piše:

Prošlo je godinu dana od kako su moje vršnjake i mene priveli pripadnici policije, nakon protesta održanog u cenru grada. Te kobne večeri, umesto da uhapse samo one koji su izvršili krivična dela, odlučili su da je ipak bolje da se u ćeliju smeste svi mladi momci koji su se našli blizu Skupštine grada. Zločin je tada bio naći se van kuće u pola 12 uveče. Uhapsiti momke koji nisu imali nikakve veze sa pomenutim protestom bio je, po meni, vid zastrašivanja svih građana našeg grada. Mladi Kragujevčani su prebijani bez povoda i nakon 48 sati su puštani na slobodu bez ikakvog daljeg objašnenja. Posle godinu dana, mi i dalje ne znamo ko je i zašto naredio ovu akciju policije.

Sve što se desilo u Kragujevcu i u celoj Srbiji tih dana, javnost je brzo zaboravila. Međutim, mi koji smo bez razloga bili dva dana u ćeliji nismo zaboravili. Ja nikada neću zaboraviti da sam tretiran kao kriminalac. Neću zaboraviti da sam ta dva dana proveo u neljudskim uslovima, bez dovoljno hrane i vode. Jednostavno, to nije način na koji se država i policija, kao jedan od njenih stubova, treba ponašati prema svojim građanima. Ja Srbiju i Kragujevac neizmerno volim, ali mi se tih dana činilo da moju državu to ne zanima. Kada te sopstvena država izda, ostane neki gorak ukus u ustima, ostane razočarenje i žal. Svakako, moja ljubav prema domovini je i dalje netaknuta.

Ova godina je za mene bila jako uspešna. Završio sam osnovne studije u Francuskoj, a u septembru započinjem novu etapu u mom školovanju. Izabran sam za dobitnika prestižne stipendije za master studije iz primenjene matematike na ciriškom univerzitetu ETH. Rad i trud se isplatio. Ponosan sam.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.